STOP DIKTATURI

Mladi Srbije pozvali sve da ne budu nasilni prema policajcima ni provokatorima ▶️?


Sandra Pudja
06.04.2017.10:40
Mladi Srbije pozvali sve da ne budu nasilni prema policajcima ni provokatorima ▶️?

sažeto

'Zapamtite, na sve načine će pokušati onemogućiti bunt protiv tiranije i diktature. Mi na to imamo pravo, to je naša obaveza'


Sandra Pudja
06.04.2017.10:40

Na početku kolone nalazi se veliki transparent "Dole diktatura", a građane predvode bubnjari. Građani nose naljepnice "Puk'o je" i "Drugi krug", uzvikuju "Lopovi", a nose i zastave Srbije i transparente "Vučiću lopove" i "Stop diktaturi".

Prizori su to s prosvjeda u Srbiji koji su nazvani "Prosvjedima protiv diktature".

Više tisuća građana, većinom studenata i mladih, sudjelovalo je u srijedu u skoro dvadeset srbijanskih gradova na prosvjedima protiv "diktature" koje su u ponedjeljak započeli nezadovoljnici pobjedom premijera Aleksandra Vučića na nedjeljnim predsjedničkim izborima koji izbore smatraju neregularnim.

REUTERS

Među prosvjednicima kruže i savjeti organizatora, koje prenosimo u nastavku:

"1. Naš protest je dostojanstven i nenasilan. Mi smo ti koji koristimo Ustavom garantirana prava. Nemojte sa sobom nositi bilo kakve predmete koji mogu da posluže za gađanje policije i institucija pored kojih prolazimo, koji mogu izazvati bilo kakve ozljede.

2. Policajci nam nisu ništa krivi. Nemojte ih gađati, omalovažavati, psovati. To su naši sugrađani, isto tako ogorčeni na bitange iz vladajuće klase. Pokažite im da smo na istoj strani. Ako dođe do masovne policijske intervencije, ostanite mirni, nemojte uzvraćati na silu silom. Dovoljno je da svi sjednemo.

3. Moguća je pojava provokatora. Te osove će bez povoda pokušati izazvati incident, kako bi protest postao nasilan. Ako primijetite takve osobe, sumnjive predmete, neobično ponašanje, odmah ga prijavite ili studentskim koordinatorima koji su tu negdje oko vas ili policiji. Moguć je susret sa simpatizerima vladajućih stranaka, Ne nasjedajte na provokacije. Bolji smo od njih!

4. Spomen-pano s kosovskim žrtvama nemojte dirati. Nikako ga nemojte deratii ili uništavati. Ako primijetite da to netko radi, odmah ga prijavite. Mi smo se okupili drugim povodom, imamo drugačije ideje i ciljeve. Kosovsko stradanje je i naše. Mi to poštujemo.

REUTERS

5. Ako nekome u masi pozli ili se povrijedi, odmah tu osobu izvucite na otvoreno radi pružanja neophodne pomoći.

6. Tijekom šetnje uvijek vodite računa o prometu i vozilima koji prolaze pored nas. Ako naiđete na nervozne vozače, nemojte lupati po vozilu ili ulaziti u rasprave.

7. Ako vam prilaze novinari, ljubazno im odgovorite na sva pitanja. Mi nemamo što kriti.

Zapamtite, na sve načine će nas pokušati uplašiti ili onemogućiti slobodno izražavanje bunta protiv tiranije i diktature.

Mi na to imamo pravo, to je naša obaveza, pobjeda je naša.

Do slobode!"

Srbija

prosvjed

Aleksandar Vučić

izbori u Srbiji

prosvjed Srbija

stop diktaturi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter