HEROJ ILI ZLOČINAC?

Mladi protiv imenovanja ulice po generalu Janku Bobetku: 'On je dio udruženog zločinačkog pothvata u BiH'


Tomislav Kukec
21.02.2018.15:20
Mladi protiv imenovanja ulice po generalu Janku Bobetku: 'On je dio udruženog zločinačkog pothvata u BiH'
Cropix / arhiva

sažeto

Zastupnike gradske Skupštine upozoravaju da će njihova odluka utjecati na međunarodni ugled grada Zagreba i čitave naše zemlje


Tomislav Kukec
21.02.2018.15:20

Zagrebačko naselje Podbrežje trebalo bi uskoro dobiti ulicu nazvanu po generalu Janku Bobetku, pokojnom ratnom načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga i jednom od stratega Domovinskog rata te najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Bobetko je u javnosti poznat po brojnim vojnim zaslugama, ali i kontroverzama, a trebao je biti i haaški optuženik za ratne zločine, no preminuo je. 

Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je danas otvoreno pismo zastupnicama i zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine povodom sutrašnjeg glasovanja o prijedlogu imenovanja ulice po Janku Bobetku. Protive se takvom prijedlogu jer smatraju da je imenovanje ulice po Bobetku "u suprotnosti je sa civilizacijskim standardima i vrijednostima ljudskih prava".

'Poštedite nas sramote'

U Podbrežju, gdje bi trebala biti Bobetkova ulica, jučer su postavili ploču s natpisom "Ulica sudionika udruženog zločinačkog pothvata Janka Bobetka".

Inicijativa mladih za ljudska prava

Odluči li se Skupština imenovati "Ulicu stožernog generala Janka Bobetka", činjenica je da će ona zauvijek nositi i neizbrisivo generalovo sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu. Stoga apeliramo na zastupnice i zastupnike da nas i buduće generacije poštede te sramote.

"Janko Bobetko bio je sudionik udruženog zločinačkog pothvata u Bosni i Hercegovini koji je za cilj imao promjenu etničkog sastava na teritoriju Hrvatske Zajednice (Republike) Herceg-Bosne u BiH što je utvrdio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju. Osim toga, Bobetko je zbog sudjelovanja u operaciji Medački džep pred MKSJ-om bio optužen za ratne zločine te je odbijao otići u Haag kako bi mu se sudilo. Pred zagrebačkim Županijskim sudom u pravomoćnoj presudi protiv Mirka Norca i Rahima Ademija ustanovljeno je da je Janko Bobetko bio na čelu usporednog zapovjednog lanca u operaciji Medački džep tokom koje su počinjeni ratni zločini nad civilima i ratnim zarobljenicima", priopćila je Inicijativa.

Zastupnike gradske Skupštine upozoravaju da će njihova odluka utjecati na međunarodni ugled grada Zagreba i čitave naše zemlje. 

"Kao gradski zastupnici u prilici ste da na sutrašnjoj sjednici odlučite promiče li naše društvo vrijednosti suživota i tolerancije ili promiče počinjenje ratnih zločina", priopćila je Inicijativa.

Inicijativa mladih za ljudska prava

Janko Bobetko

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter