ZAŠTO JE BREXIT KRIV ZA UBOJSTVO KOJE JE BRITANIJU DIGLO NA NOGE?

Mladi Hrvat koji je nasmrt izbo nožem nedužnu tinejdžericu ponovno je pred sudom, a napokon otkriven razlog zbog kojeg je djevojka ubijena i cijela priča je još šokantnija


Mia Mitrović
18.09.2019.13:00
Mladi Hrvat koji je nasmrt izbo nožem nedužnu tinejdžericu ponovno je pred sudom, a napokon otkriven razlog zbog kojeg je djevojka ubijena i cijela priča je još šokantnija
iStock (ilustracija)

sažeto

Manuel Petrović (20) ubio je Jodie Chesney (17) jer ju je zamijenio s dilerom s kojim je bio u svađi, pokazala je istraga


Mia Mitrović
18.09.2019.13:00

Jodie Chesney, 17-godišnja londonska tinejdžerica koja je nasmrt izbodena u jednom londonskom parku u o ožujku ove godine, stradala je kao kolateralna žrtva svađe između londonskih dilera droge. Rezultat istrage izrečen je u utorak na novom ročištu na centralnom kriminalnom sudu kojeg Londončani još zovu i Old Bailey.

Tinejdžerica je ubijena 1. ožujka oko 21 sat u parku Harold Hill u istočnom Londonu. Društvo je pušilo kanabis i slušalo glazbu na mobitelu kada je Jodien dečko primijetio kako im se iz mraka nečujno približavaju dvije siluete.

Viši od njih dvojice, prišao je Jodie s leđa i zario joj nož toliko duboko da se zaglavio. Jodie je vrisnula, a napadači su se udaljili s mjesta zločina. Prijatelji su je položili na pod i pozvali Hitnu. Sat vremena kasnije iskrvarila je u kolima hitne pomoći. Nije joj bilo spasa. Rana koju joj je ubojica zadao bila je preduboka.

Stravičan i kukavički napad

Tužitelj Crispin Aylett QC porotnicima je rekao da njeni prijatelji nisu znali kako da reagiraju na ovakav 'stravičan i kukavički' napad. Policija je počinitelje uhitila na osnovu dojave svjedoka koji je nedugo nakon ubojstva vidio dvojicu muškaraca kako ulaze u crnu Vauxhall Corsu. Da nije bilo tog očevica, Jodeyin ubojica nikada ne bi bio pronađen.

Corsa je bila registrirana na hrvatskog državljanina Manuela Petrovića (20) koji je priznao da je s dvojicom prijatelja došao u park pokupiti drogu i novac, no porekao je da ima bilo kakve veze s ubojstvom.

Za ubojstvo su uz Petrovića optuženi Svenson Ong-a-kwie (19) i dvojica maloljetnika. Na ročištu je tužitelj Aylett naglasio kako je žrtva bila 'predivna mlada djevojka koja nije imala nikakve veze s dilanjem droge' te kako najvjerojatnije 'nije bila prava meta ubojstva'.

"Život dilera droge sastoji se od ratovanja za teritorij, rivalstva i patetičnog traženja poštovanja. Kada se nađu u problemima, dileri se rijetko obrate policiji već stvar uzimaju u svoje ruke i ne prezaju koristiti nasilje kako bi dokazali da imaju ozbiljne namjere", naglasio je u sudnici.

Za sve je kriv Brexit?

Ubijena tinejdžerica bila je odlična učenica koja se nikada nije sukobila sa zakonom, a riječi izgovorene na ročištu njena je obitelj slušala u suzama.

Njeno ubojstvo šokiralo je London, a kada su se mladi ubojice prvi puta pojavili pred sudom, ispred su ih čekali prosvjednici s ljubičastim vrpcama u znak sjećanja na Jodie i druge maloljetne žrtve koje na ulicama Londona stradavaju u besmislenim obračunima hladnim oružjem.

Nasilje noževima u porastu je u Britaniji. Broj žrtava je velik, a osobito zabrinjava što noževe nose maloljetnici i djeca. Vlasti na ovaj problem gotovo da nemaju odgovor. Tri dana nakon što je izbodena Jodie, u Glasgowu u Škotskoj jedan je 15-godišnjak nožem izbo 13-godišnjaka za školskog odmora. Broj maloljetničkih ubojstava noževima u porastu je u posljednjih pet godina. Lani je nožem na smrt izbodeno 37 djece i tinejdžera.

Uz smrtni ishod velik je broj napada koji završe ranjavanjem, a sve to stvorilo je atmosferu straha pa velik broj mladih nosi noževe kako bi se obranili. Razlozi napada apsurdni su – jedan je tinejdžer ubijen jer nije bio iz četvrti u kojoj stanuju napadači, a drugi je imao mobitel koji je napadač želio.

Neki smatraju da se ovo događa jer su britanski političari zbog Brexita zapostavili društvo. Siromaštvo, klasna nejednakost, zlouporaba droga i alkohola sve više nagrizaju britansko društvo, a vlasti na ove probleme još uvijek nemaju odgovora.

ubojstvo

London

Jodie Chesney

Manuel Petrović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter