CRKVA OPET UDARA PO MEDIJIMA

'Mladi danas ne žele biti svećenici, a glavni je razlog to što nas mediji proglašavaju nenormalnima, umjesto da lijepo pišu o Crkvi'


Tomislav Kukec
31.07.2018.13:40
'Mladi danas ne žele biti svećenici, a glavni je razlog to što nas mediji proglašavaju nenormalnima, umjesto da lijepo pišu o Crkvi'
REUTERS

sažeto

Varaždinski svećenik smatra kako mediji ne stvaraju dovoljno lijepu sliku o kleru


Tomislav Kukec
31.07.2018.13:40

Sve je popularnija praksa da se za sve u Hrvatskoj okrivljavaju - mediji. Novinari su tako krivi samo zato što izvještavaju o događajima i pojavama u društvu. A po najnovijem, krivi smo i što nitko ne želi biti svećenik. 

Stav je to velečasnog Siniše Dudašeka, predstojnika ureda Varaždinske biskupije za pastoral duhovnih zvanja i ministranata. 

"Neki problemi nastaju i u samoj obitelji jer ima roditelja koji ne žele ni čuti da im sin postane svećenik ili kći redovnica. Velik je problem i samo društvo koje osobito preko medija ne stvara lijepu sliku o Crkvi i svećenicima, već naprotiv, prikazuje ih kao nešto nepoželjno, sramotno ili nenormalno", rekao je u razgovoru za Podravski list Siniša Dudašek. 

zupa-sracinec.hr

Generaliziranje naše svagdašnje

Svećenik Dudašek očigledno ne zna kako nije posao medija 'stvarati lijepu sliku', već izvještavati o događajima i fenomenima na temelju činjenica. Stoga smo ga pokušali kontaktirati kako bi nam pojasnio svoj stav, no pitanje ga je pomalo iznerviralo. Više puta je naglasio da ne želi davati nikakve izjave, a svoju izjavu za lokalni list nemušto je protumačio. Njegov je stav, naime, kako mediji na temelju nekih događaja nedostojnih svećenstva generaliziraju sve svećenike. Pitali smo ga potom je li i njegova izjava na neki način generaliziranje medija, nakon čega je prekinuo razgovor, uputivši nas na tiskovni ured Biskupije. 

Šteta, jer voljeli bismo ga priupitati kako bi se mediji trebali postaviti prema slučajevima kriminala, pedofilije, seksualnog zlostavljanja i ostalih boljki Katoličke Crkve, odnosno, kako bismo o tome trebali pisati a da pritom 'stvaramo lijepu sliku'. Zanimalo bi nas i bi li se za te slučajeve uopće ikad doznalo, da nije rada medija i novinara koji istražuju te probleme. Na žalost, ova, ali i brojne druge izjave koje dolaze od pripadnika vjerskih organizacija u Hrvatskoj, samo svjedoče kako smo još daleko od u svijetu ustaljenih pojmova demokracije i slobode govora. 

Svećenik Dudašek, inače, javnosti je poznat i po sramotnom skandalu otprije četiri godine kada je vjernicima svoje župe u Sračincima poslao obavijest da gube sva prava u Crkvi jer ga nisu primili na blagoslov kuće (praćen, naravno, neizostavnim novčanim prilogom). 

katolička Crkva

sloboda govora

religija

sloboda medija

Ivan Dudašek

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter