Bolje od skupljanja boca

Mlade smo otjerali iz zemlje, sad zapošljavamo njihove bake i djedove! Ili bolje penzić nego stranac


Valerija Bebek
22.01.2019.18:00
Mlade smo otjerali iz zemlje, sad zapošljavamo njihove bake i djedove! Ili bolje penzić nego stranac
Damjan Tadic / CROPIX

sažeto

Siromašni 'penzići' i očajni poslodavci koji su ostali bez jeftine radne snage koja je pobjegla u Njemačke i Irske mogli bi pronaći zajednički jezik


Valerija Bebek
22.01.2019.18:00

Ako ste umirovljenik sada možete raditi do četiri sata dnevno uz zadržavanje mirovine. Izgleda kako su poslodavci u Hrvatskoj objeručke dočekali najnoviju izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju. Tako su turistički poslodavci oduševljeni i najavljuju da će im upravo ta mjera pomoći u kvalitetnijoj pripremi sljedeće sezone.

Siromašni 'penzići' i očajni poslodavci koji su ostali bez jeftine radne snage koja je pobjegla u Njemačke i Irske mogli bi pronaći zajednički jezik.

"Zaposlenici koji žive u područjima blizu mjesta rada uvijek su bili prioritet prilikom zapošljavanja, a uvoz radne snage je rješenje samo u situaciji kada domaće tržište rada ne može udovoljiti svim potrebama gospodarstva", rekli su iz Hrvatske udruge turizma prenosi Hina.

Iznajmljivanje ležaljki na plaži, prodavanje slaje uz obalu, čišćenje soba ili vezivanje barki u marini obično su poslovi s kojima mladi Dalmatinci i Primorci zarađuju džeparac još u srednjoj školi. Sada će im se u tim aktivnostima pridružiti njihovi nonići i nonice. Jer nekako je teško zamisliti da će 65-godišnjakinje ili 70-godišnjaci nositi prepune plate hrane na terase restorana koje rade i do sitnih jutarnjih sati.

Bolje posao nego skupljanje boca

Kako god bilo, ovu mjeru poslodavci u turističkim zanimanjima vide kao osigurač za spas sezone.

"Umirovljenici koji žele i mogu raditi od velike su vrijednosti za poslodavce, jer im njihovo radno i životno iskustvo omogućuje brzu prilagodbu, a mlađim zaposlenicima mogu biti izvor stjecanja znanja i bržeg uhodavanja u posao", kazao je direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Nisu samo turistički poslodavci jedva dočekali ovu mjeru. I jedan od poznatih trgovačkih lanaca poziva 'penziće' da se pridruže njihovim blagajnicima "Radite u svom kvartovskom dućanu" nude mjesto prodavača, odnosno blagajnika. Nude kraće radno vrijeme i mogućnost dodatnog radnog staža.

Facebook

Zašto se ovoga poslodavci u trgovačkim lancima i turizmu nisu sjetili za recimo - mlade majke, roditelje s djecom koja su boležljiva i slično? Prema novom zakonu umirovljenici koji radom tijekom mirovine prikupe najmanje dvije godine novoga staža, mogu tražiti novi izračun mirovine. Ove mjere sigurno će vitalnim i zdravim umirovljenicima dobro doći kao popunjavanje ionako siromašnog umirovljeničkog budžeta, a rad za blagajnom ili za škrinjom sladoleda sigurno je ugodniji nego prekapanje kontejnera u potrazi za praznim bocama.

Hrvatska

posao

turizam

mirovina

umirovljenici

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter