foto: nakon desetljeća tajnosti

Misteriozni avion - metak u najvećoj tajnosti testiran u Kaliforniji, možda se radi o revolucionarnom otkriću


100posto
10.06.2019.20:00
Misteriozni avion - metak u najvećoj tajnosti testiran u Kaliforniji, možda se radi o revolucionarnom otkriću
On The Wings of Aviation / Instagram

sažeto

Celera 500L, avion u obliku metka, uočen je na pistama u južnoj Kaliforniji, a testiranje je možda znak da se napokon priprema za svoj prvi let


100posto
10.06.2019.20:00

Misteriozni avion prvi je put uočen još 2017. godine, no tijekom desetljeća njegovog razvoja konstruktori su ga uspješno držali u najvećoj tajnosti, otkrivajući vrlo malo o potencijalno revolucionarnoj letjelici.

Pripreme za prvi let nakon desetljeća tajnosti?

Celera 500L, avion u obliku metka, uočen je na pistama u južnoj Kaliforniji, a testiranje je možda znak da se avion napokon priprema za svoj prvi let.

Iako je veći dio njegovih karakteristika i performansi još nepoznat, zanimljiv dizajn čini ga efikasnijim u smislu aerodinamičnosti i korištenja unutarnjeg prostora. Dizajn krila omogućava polijetanje na vrlo kratkim stazama.

Američka federalna zrakoplovna administracija avionu je dala zeleno svjetlo u veljači, a u dokumentaciji se vidi da koristi A03 V12 motore njemačke tvrtke Raikhlin Aircraft Engine Developments (RED), koji se trenutno nalaze u Yakovlev Yak-152 zrakoplovu ruskih zračnih snaga.

Budućnost komercijalnog zrakoplovstva?

Još nije poznato je li Celera 500L samo dokaz razvoja novih tipova letjelica ili će s vremenom biti pretvorena u regularni putnički zrakoplov. Dizajn u patentu pokazuje da postoji varijanta aviona u kojoj se nalaze prozori i izlaz u slučaju nužde koji se inače nalaze u putničkim avionima.

Ako avion bude uspješan u svim probnim letovima, mogao bi biti 10 puta efikasniji od bilo koje letjelice svoje kategorije. Korak dalje bi bio kada bi se ova tehnologija prenijela i na komercijalno zrakoplovstvo što bi dovelo do mnogo efikasnijih letova i smanjenja štetnih plinova.

avion

Sjedinjene Američke Države

tajnost

newsletter

Prijavite se na Newsletter