Havanski sindrom

Misteriozna neurološka bolest američkih diplomata na Kubi ipak je stvarna, no uzrok je i dalje nepoznat pa kruže razne teorije


Mia Mitrović
24.07.2019.13:55
Misteriozna neurološka bolest američkih diplomata na Kubi ipak je stvarna, no uzrok je i dalje nepoznat pa kruže razne teorije
Reuters

sažeto

Studija objavljena u SAD-u potvrdila je postojanje promjena na mozgu zaposlenika kubanske ambasade, a oglasio se i State Department 


Mia Mitrović
24.07.2019.13:55

Misteriozna bolest koja je zadesila američke diplomate na Kubi ipak postoji. Potvrdile su ju opsežne pretrage kojima su diplomati podvrgnuti pri povratku u SAD, a u srijedu su objavljene u velikoj studiji. Skeniranje je utvrdilo promjene na njihovom mozgu, no uzrok i dalje nije poznat.

Američki su diplomati po povratku s rada na Kubi dobili čudne simptome nalik potresu mozga, a opsežne pretrage pokazale su da u mozgu imaju manjak bijele mase u odnosu na zdrave ljude, a prisutan je i niz drugih razlika. Diplomati su imali problema s ravnotežom, poteškoće spavanja i glavobolje. Neurolozi koji su ih pregledavali tvrde da u svojoj karijeri prilikom liječenja oboljelih od moždanih bolesti ili ozljeda glave, nisu vidjeli ništa slično.

Slučaj istraživao i FBI

Kuba je negirala bilo kakvu povezanost s promjenama na mozgu diplomata, no misteriozan slučaj koji su američki mediji prozvali havanskim sindromom zahladio je ionako loše odnose dvije zemlje. Rezultati najnovije analize promjena na mozgu zaposlenika američke ambasade u Havani objavljeni su u utorak u prominentnom američkom medicinskom časopisu Journal of American Medical Association.

Oglasio se i američki State Department koji je poručio da zna za studiju te pozdravio medicinsku raspravu o ovom neobičnom slučaju. Glavni prioriteti su sigurnost, i dobrobit američkog diplomatskog osoblja. istakli su u službenom priopćenju.

Podsjetimo, od kraja 2016. do svibnja 2018. nekoliko američkih i kanadskih diplomata smještenih u ambasadama u Havani požalilo se na zdravstvene probleme kojima je uzrok i dalje nepoznat. Prema podacima američke vlade, havanski sindrom osjetilo je 26 ljudi.

Neki od njih kazali su da čuju visoke tonove slične zvuku kojim se glasaju zrikavci dok su bili kod kuće ili u hotelima što je pokrenulo teoriju da se radi o nekoj vrsti (super)soničnog napada. FBI nije pronašao dokaze za takvo što pa je teorija o zvučnim valovima odbačena. Zbog sindroma, oko 40 diplomata i njihove obitelji tražili su liječničke preglede. Na jednoj grupi magnetska rezonanca otkrila je promjene i odstupanja na mozgu u odnosu na zdrave pojedince.

Cvrčci i masovna histerija 

Njima je mozak sniman magnetskom rezonancom narednih šest mjeseci, no kako njihovi mozgovi nisu snimani prije odlaska na Kubu ne može se sa sigurnošću ustvrditi je li im se nešto dogodilo baš tamo što je veliki nedostatak studije koju i sami istraživači naglašavaju.

Iako je najnovija studija potvrdila postojanje havanskog sindroma, točan uzrok još uvijek nije utvrđen. Znanstvenici s Pennsylvanijskog sveučilišta zaključili su da je uzrok psihosomatske prirode te da je zapravo riječ o masovnoj histeriji koje je na kraju rezultirala čudnim simptomima.

Profimedia

Teorija o soničnom napadu je odbačena, no simptomi na koje su se žalili diplomati poklapaju se s onima izlaganja zračenju mikrovalovima. U prošlosti su sličan napad doživjeli službenici američke ambasade u Moskvi. Oni koji zagovaraju tu teoriju smatraju da je napad lansiran kako bi se spriječilo jačanje prijateljskih odnosa između SAD-a i Kube što se zbog napada i dogodilo.

Dio znanstvenika smatra da bi razlog mogao biti puno banalniji. Kuba ima dotrajalu opremu za nadzor i špijunažu koja potječe iz vremena Hladnog rata pa je moguć razlog havanskog sindroma kvar na staroj opremi kojoj je odavno vrijeme da postane elektronički otpad.

Skupina američkih biologa analizirajući snimku zvukova na koje su se diplomati požalili, zaključili su da je zapravo riječ o posebnoj vrsti jamajčanskog cvrčka koji je prisutan u regiji. Za ostatak se pobrinuo placebo i masovna histerija.

SAD

Kuba

havanski sindrom

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter