'NEDEMOKRATSKI I AMORALAN ČIN'

Mislili su da je prigodno za obljetnicu neovisnosti države na pivo staviti karikaturu Gandhija. Sada bi mogli požaliti zbog toga


100posto
03.07.2019.08:00
Mislili su da je prigodno za obljetnicu neovisnosti države na pivo staviti karikaturu Gandhija. Sada bi mogli požaliti zbog toga
Profimedia

sažeto

Izraelske pivovare našle su se na udaru indijskih aktivista zbog stavljanja Gandhijeve karikature na bocu piva


100posto
03.07.2019.08:00

Skupina indijskih aktivista pobunila se zbog proizvođača piva koji su u sklopu marketinške kampanje na boce stavili karikaturu Mahatme Gandhija. Pivo koje je nastalo suradnjom pivovara Malka i Negev, koje imaju sjedište u Izraelu, dio je paketa koji je namijenjen obilježavanju 71. obljetnice neovisnosti Izraela.

U paketu se na različitim vrstama piva nalaze etikete s karikaturama različitih povijesnih ličnosti, a među njima je i Gandhi koji se zalagao za prohibiciju. Eby J. Jose, predsjednik fondacije Mahatma Gandhi kazao je kako je karikatura Gandhija na etiketi ismijavanje lika i djela vođe indijske nacije.

Jose je uputio pritužbe indijskom premijeru Narendri Modiju i izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahu te im poručio kako se nada da će pokrenuti zakonske postupke protiv proizvođača piva čiji je čin nedemokratski, neetičan i amoralan.

Prije Izraelaca istu grešku napravili Amerikanci

Prije četiri godine američka pivovara New England Brewing Co. morala se ispričati zbog stavljanja slike Mahatme Gandhija na pivo koje je nosilo naziv "Gandhi-Bot". Pivo, koje je u prodaji bilo pet godina, bilo je promovirano na internetskoj stranici proizvođača kao "potpuno vegeterijansko" i "idealno za samopročišćenje i traženje istine i ljubavi".

Odvjetnik iz indijskog grada Hyderabada tada je podnio zahtjev na sudu u kojem je naveo kako je čin stavljanja Ghandija na bocu piva prema indijskom zakonu kažnjiv.

Tvrtka koja je proizvodila pivo tada se ispričala i prestala je koristiti Ghandijev lik te poručila kako im namjera nije bila uvrijediti ikog, već da su se nadali da će njihov proizvod inspirirati ljude da nauče više o Mahatmi Gandhiju i njegovoj borbi za neovisnost Indije putem nenasilne revolucije.

Indija

pivo

Izrael

Mahatma Gandhi

etiketa

newsletter

Prijavite se na Newsletter