anketa: u kojoj ulozi biste voljeli vidjeti murganić?

Ministrice, glumeći udomljenu djevojčicu ismijali ste svu tu djecu. U sebi nemate ni zrno takta, a ni mudrosti. Vrijeme je da napokon date ostavku


Ana Lonjak
21.11.2018.17:00
Ministrice, glumeći udomljenu djevojčicu ismijali ste svu tu djecu. U sebi nemate ni zrno takta, a ni mudrosti. Vrijeme je da napokon date ostavku
iStock/Ilustracija

sažeto

Ovim je činom banalizirala problem napuštene djece, jer to što je na nekoliko sati glumila djevojčicu u udomiteljskoj obitelji samo je sprdnja i glumljenje te naslikavanje za javnost


Ana Lonjak
21.11.2018.17:00

Čini se da ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić obožava blagdansko vrijeme, tada joj se jave velebne ideje što bi trebalo napraviti. Prošle je godine tako prisustvovala proslavi blagdana Svetog Nikole u privatnom katoličkom vrtiću "Blažena Hozana" u Zagrebu te donijela darove za dječicu. Lijepo od nje, zar ne?

No, to nisu bili darovi koje je ona kupila, a isto tako što je najgore bilo u toj cijeloj priči to su bile čokolade, pelene i bojanke na kojima su bile naljepnice na kojima je pisalo "Za najpotrebitije" a koje je s Ministarstvom sufinancirala Europska unija iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) i Europskog socijalnog fonda (ESF). Divna je to bila ta afera.

Ove je godine s novim projektom Murganić opako odlučila konkurirati prošlogodišnjem gafu. Ovog puta u igri nisu bili darovi, ali ideja je, bez uvrede, najgluplja ikada. 

Banalizirala je problem napuštene djece

Goran Mehkek / CROPIX

Naime, Murganić je odlučila obilježiti Svjetski dan djece tako da bude u ulozi djevojčice u udomiteljskoj obitelji. Ministrica Murganić je boravila je u udomiteljskoj obitelji Britvec u Bakru te je posjetila Centar za pružanje usluga u Zajednici “Izvor” u Selcu. Na taj se korak odlučila, kako je objasnila, jer prošle godine djevojčica Dora bila je na jedan dan ministrica, a ove je godine UNICEF-ov centar u Hrvatskoj predložio da zamijene uloge. I ona je, mudrica, pristala na to!

Jako, jako loš potez. Ovim je činom, ma koliko nekima simpatično zvučalo, Nada banalizirala problem napuštene djece, jer to što je na nekoliko sati glumila djevojčicu u udomiteljskoj obitelji samo je sprdnja i glumljenje te naslikavanje za javnost. Ukratko - jeftina predstava za široke mase.

Samo je još nedostajalo da se fotografira i objavi fotku na Instagramu kako bi skupila lajkove, jer ovo nije ništa drugo nego jeftin populizam. Također, to je vrijeđanje sve one napuštene djece kojima je takav život realnost 365 dana u godini. U Republici Hrvatskoj, naime, registrirano je 1200 udomiteljskih obitelji u kojima je 2290 djece.

I možda je to djeci bilo simpatično, ali ovim potezom Murganić nije napravila ništa konkretno, nije riješila niti jedan od problem od tih 2290 djece, niti olakšala proces usvajanja, udomljavanja ili bilo čega drugoga. 

U sebi nema ni zrno takta, a ni mudrosti

Bruno Konjevic / CROPIX

Da je Nada mislila išta ozbiljno, mogla je udomiti dijete te tako konkretno iz prve ruke vidjeti s kojima se problemima ta djeca, a i udomitelji suočavaju. E, da je to Nada napravila, rekli bismo svaka čast. Ovako, njezino glumatanje od nekoliko sati udomljene djevojčice je ispod svake razine.  

No, ovakav potez nikoga ne bi trebao čuditi, jer Murganić je tijekom svog mandata samo pokazala da nema u sebi ni zrno takta, a ni mudrosti koje bi političar ipak trebao donekle imati ako se bavi javnim poslom.

Ministrica u sebi nema ni mrvicu osjetljivost ni emocionalne inteligencije, a to je već nebrojeno puta pokazala, primjerice kada je komentirala povlačenje optužbi Mare Tomašević za obiteljsko nasilje protiv supruga Alojza Tomaševića, HDZ-ovog župana požeško-slavonskog koji je kasnije izbačen iz stranke. "To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj." 

Jednostavno ona je pogrešna osoba na toj funkciji

Ta skandalozna izjava zasigurno će obilježiti njezin dosadašnji (ne)rad, a ništa manji nije bilo ni skandalozan gaf koji je možda izazvao podjednaki bijes javnosti. To je onaj s Obiteljskim zakonom čiji je nacrt poslan u javnu raspravu s definicijom obitelji kao zajednice muškarca, žene i djeteta. Ministrica se opet ispričala uz riječi da "niti jedan zakon od prve ne može biti savršen".

Također, njen državnim tajnik Marin Strmota dao je ostavku na presici ogorčen što Vlada i Ministarstva za demografiju ne čine ništa. Strmota je podnio ostavku i izašao van tijekom konferencije. Ministrica umjesto da se bavi konkretnim problemima i rješava goruće stvari poput demografije i odlaska mladih ona glumi udomljenu djevojčicu tako da njezin način razmišljanja samo pokazuje da je jednostavno pogrešna osoba na toj funkciji. Zato joj predlažemo par ideja od kojih bi svi mi imali puno više koristi.

djeca

obitelj

Nada Murganić

udomljavanje

ministrica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter