JESU LI U VLADI UOPĆE SVJESNI ŠTO IZGOVARAJU?

Ministre Paviću, od 3000 kuna minimalca ne može se dostojanstveno živjeti, teško da se nađe i za šnitu kruha i litru mlijeka


Tomislav Kukec
10.12.2018.21:00
Ministre Paviću, od 3000 kuna minimalca ne može se dostojanstveno živjeti, teško da se nađe i za šnitu kruha i litru mlijeka
Ilustracija/ Zvonimir Barisin / CROPIX

sažeto

Naša računica pokazuje da se sa minimalnom plaćom živi u bijedi, ministrova kaže da se živi dostojanstveno. Tko je u pravu?


Tomislav Kukec
10.12.2018.21:00

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić zgranuo je danas oporbu i javnost izjavivši kako se povećanjem minimalne plaće na 3000 kuna Vlada brine da svaki građanima uživa dostojanstven život. 

Na stranu kako je to krajnje neukusno kada dolazi iz usta osobe koja mjesečno, prema službenoj imovinskoj kartici, zarađuje 14 tisuća 553 kune i 93 lipe netto (što je točno 4,85 minimalnih mjesečnih plaća), nego je to i naprosto notorna neistina. 

Režije će pojesti barem trećinu

Uzmimo, za primjer, da minimalnu plaću ostvaruje samac koji je nekim čudom (primjerice smrću roditelja od kojih zbog neimaštine nikad nije odselio) ima vlastiti stan. Pokušajmo podijeliti njegov minimalac na "dostojanstven" život.

Prema podacima HEP Toplinarstva s početka godine, grijete li stan od 60 kvadrata na plin, potrošit ćete najmanje tristotinjak kuna mjesečno. Govorimo pritom da naš hipotetski samac dane provodi na poslu, pa grijanje upali tek ujutro, prije posla, te navečer, kako bi stan ugrijao prije spavanja. Realno, sigurno troši i barem 350 do 400 kuna samo na mjesečno grijanje. Uz pričuvu, komunalije, struju,  TV pretplatu, te pod uvjetom da živi bez telefona i interneta već samo uz nekoliko desetaka kuna mobitel-bonova za osnovne pozive, naš će fiktivni samac mjesečno teško potrošiti manje od 800 do tisuću kuna samo na osnovne režijske troškove. 

Za dostojanstven život - dakle prehranu, higijenu i pokoju životnu radost ostaje mu 2000 kuna, odnosno oko 60 kuna dnevno. 

Cropix

Za 60 kuna dnevno teško da se može "dostojanstveno živjeti". Idemo s higijenom. Najjeftiniji dezodorans platit će dvadesetak kuna, kao i šampon, te prosječno deset-15 kuna mjesečno za troškove sapuna, ali i više ako koristi gel za tuširanje. Četkica za zube, pasta, wc papir, žileti, pjena za brijanje... Sve to našem će junaku uzeti najmanje 250 kuna mjesečno. Ostaje mu još 1750. 

Potpuna društvena izolacija

Ako se oblači na najjeftinijim mjestima, odnosno nosi rabljenu robu iz second handa, na odjeću će hrvatski "dostojanstvenik" potrošiti najmanje 100-ak kuna mjesečno. Hodat će sa rasparenim čarapama i u probušenim cipelama, dostojanstveno, te računati kako mu je u džepu oštalo još 1600 kuna. Točnije, 50 kuna dnevno. Za tih 50 kuna, hrvatski će građanin na minimalcu morati pokušati pronaći tri obroka dnevno, pa će mu hrana vrlo brzo postati izuzetno jednolična. Jest će različita variva, meso na isteku roka trajanja, a na luksuz poput ribe, čaše piva ili vina te cigarete naravno da neće smjeti ni pomisliti. U onih 50 kuna dnevno trebao bi strpati sve živežne namirnice, od špeceraja do svakodnevnih namirnica, pa će grozničavo proučavati sve akcije u svim dućanima, ubijajući tako vrijeme po dućanima kako ne bi morao ići doma gdje mora upaliti grijanje i struju.

REUTERS

Kava u gradu nemoguća je misija, jer to odnosi najmanje deset kuna iz dnevnog budžeta, odnosno 20 posto predviđene dnevne potrošnje. Izlazak s prijateljima - zaboravite. Naš si junak ne može priuštiti ni automobil, jer ga za gotovinu ne može kupiti, a za ratu kredita nema, pa će se vrlo vjerojatno voziti javnim prijevozom i to - švercajući se u strahu da ga ne ulove jer za kaznu neće imati. Usto, da i ima automobil, nikada si ne bi mogao priuštiti benzin, parkiranje i povremene kazne za prekršaje koje rade svi. 

Gladan, smrznut i jadan

Kazalište, kino, bilo kakav kulturni život valja zaboraviti. Vrhunac društvenog života bit će mu kada se, ako od gladi smogne snage, odvaži na sudjelovanje u nekom prosvjedu protiv vladajućih.  Kako ne ide na kave niti izlazi s prijateljima, a nema ni internet, Hrvat na minimalcu uskoro će početi živjeti u potpunoj društvenoj izolaciji. Neće kupovati novine ili časopise. U hladnom stanu, pokriven dekama, gledat će u svjetlo prastarog televizora koji "ne hvata najbolje", jer novi si ne može priuštiti. 

Da rezimiramo. Hrvat na minimalcu bit će više gladan nego sit, živjeti u hladnoći i društvenoj izolaciji, biti potpuno lišen bilo kakvih kulturnih sadržaja osim televizije, nositi rabljenu odjeću, švercati se po tramvajima i proučavati smrdljivo meso na isteku roka trajanja. Kako bi pokrpao rupe, nakon posla sat-dva će sakupljati plastične boce i onda čekati u ponižavajućem redu sa još nekoliko istih nesretnika kako bi boce vratio za nekoliko kuna, pa kupio deset deka mortadele na akciji. 

Dostojanstveno, nema što, ministre. 

siromaštvo

minimalna plaća

Marko Pavić

dostojanstven život

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter