HDZ-ov IGRAČ IZ SJENE

Ministarstvo uprave preuzeo je nakratko prije tri godine, a sada bi po svemu sudeći mogao biti novi Kuščević


Matej Devčić
09.07.2019.11:00
Ministarstvo uprave preuzeo je nakratko prije tri godine, a sada bi po svemu sudeći mogao biti novi Kuščević
Davor Pongracic/CROPIX

sažeto

Javnost je prvi put čula za Darka Nekića, državnog tajnika u Kuščevićevom ministarstvu, kad ga je vrh stranke postavio za povjerenika HDZ-a Ličko-senjske županije


Matej Devčić
09.07.2019.11:00

Lovro Kuščević jučer je dao ostavku na mjestu ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a. Kuščević je posljednja tri tjedna bio ogroman uteg za Plenkovićevu vladu jer su mediji svakodnevno otkrivali sve više dubioza oko njegovog "pašnjaka", koji je zapravo luksuzna vila, te pogodovanja po pitanju bračkih zemljišta.

Kuščevićev odlazak označava i da je vrijeme za novu kadrovsku križaljku, odnosno potencijalnu rekonstrukciju Vlade, te da ćemo uskoro znati tko će biti njegova zamjena. Ako je suditi prema medijskim napisima, Kuščevićev resor trebao bi preuzeti državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić.

Postao povjerenik ličkog HDZ-a nakon izbacivanja Milinovića

Kada je 2017. Plenković naprasno razriješio dužnosti ministre MOST-a, a to je trebao odavno napraviti s Kuščevićem, premijer je Nekića odredio da obavi primopredaju i preuzme sve poslove iz djelokruga Ministarstva uprave od dosadašnjeg ministra Ivana Kovačića, te da predstavlja Ministarstvo i upravlja njegovim radom do imenovanja novog ministra.

Damir Krajac/CROPIX

Šira javnost je za Nekića prvi puta čula kad ga je vrh stranke postavio za povjerenika HDZ-a Ličko-senjske županije nakon izbacivanja Darka Milinovića. Nekić je tada bio dobro upućen u situaciju u Lici s obrzirom na to da je bivši potpredsjednik ličko-senjskog HDZ-a. Lokalni mediji često su izvještavali da nije bio u dobrim odnosima sa šefom tamošnjeg HDZ-a Darkom Milinovićem.

Od 2005. Nekić je član Hrvatske demokratske zajednice, a 2008. postaje predsjednik Gradske organizacije HDZ-a u Senju. Godine 2006. postao je najmlađi gradonačelnik Sernja kada je pobijedio na izborima i preuzeo mjesto gradonačelnika. Prije pobjede na lokalnim izborima bio je viši kustos u Gradskom muzeju Senj.

Priznanje za spašavanje 54-godišnjakinje

Prije nešto manje od šest godina Nekiću je dodijeljeno priznanje za naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju na području Republike Hrvatske za 2013. godinu. Naime, zajedno sa sugrađaninom Markom Rukavinom je 22. svibnja 2013. godine na senjskoj rivi od utapljanja spasio 54-godišnju Mariju Biondić koja je automobilom sletjela u more.

Kad je vidio što se dogodilo, slučajni prolaznik Marko Rukavina odmah je skočio u more, a u pomoć mu je pritekao tadašnji gradonačelnik Senja Darko Nekić.

Tom Dubravec/CROPIX

Vrijedna zbirka lovačkog oružja

Prema njegovoj imovinskoj kartici, njegova mjesečna neto primanja iznose 16.560,87 kuna, a Nekić je vlasnik 152.000 kuna vrijedne Škode Ocatvie, naslijedio je 15 tisuća kuna vrijedan traktor IMT 539, litostroj prikolicu te motor Tomos 14 iz 1983., čija je procijenjena vrijednost dvije tisuće kuna.

Pozornost privlači Nekićeva zbirka lovačkog oružja. Vlasnik je pet tisuća kuna vrijedne dvocijevne lovačke puške Suhl te puške Suhl Merkel Drilling, procijenjene na osam tisuća kuna, koje je naslijedio. Sam je pak kupio deset tisuća kuna vrijedan karabin Browning - FN Eurobolt te tri tisuće kuna vrijedan lovački pištolj HS ACD.

Supruga vlasnica skoro svih nekretnina

Nekić sa suprugom i troje djece živi u Senjskoj dragi, no zbog posla mu je boravište u Velikoj gorici. Njegova supruga zaposlena je od ožujka 2019. na Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica, a godišnja joj je plaća 79.359,67 kuna neto. Njegova supruga otplaćuje kredit od 381.000 kuna. Zadužili su se u HPB-u prije dvije godine.

Rok otplate je 228 mjeseci, a mjesečna rata iznosi 2.388,38 kuna. Imaju i garažu, također u Velikoj Gorici od 15,48 kvadrata. Tržišna joj je vrijednost 60.000 kuna. Vlasnica je također supruga. Od nekretnina posjeduju stan u Velikoj Gorici površine 46,99 kvadrata. Vlasnik stana je njegova supruga, a tržišna vrijednost je 500.000,00 kuna.

Kuščevićeva bi mogla nasljediti i Rimac?

Nagađa se kako bi Kuščevića mogla zamjeniti i državna tajnica Ministarstva uprave Josipa Rimac. Jutros je novinarima kazala da je Kuščević dobro postupio, a na pitanje hoće li ona biti njegova nasljednica, odgovorila je: "U ovom trenutku Andrej Plenković zna tko će biti nasljednik, pustimo premijeru da odluku sam kaže."

Lovro Kuščević

Ministarstvo uprave

Darko Nekić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter