NIJE BIO ŽEDAN?

Ministar zdravlja odbio popiti 'zdravu vodu' iz Slavonskog Broda, ali druga dva ministra pošteno su se napila


Tomislav Kukec
05.04.2018.10:35
Ministar zdravlja odbio popiti 'zdravu vodu' iz Slavonskog Broda, ali druga dva ministra pošteno su se napila
Robert Fajt / CROPIX

sažeto

Proizlazi da je "zdravu, pitku vodu" odbio popiti samo liječnik, gastroenterolog i ministar u resoru koji brine o ljudskom zdravlju


Tomislav Kukec
05.04.2018.10:35

Političko iskustvo u Hrvatskoj uči nas da je našim političarima najgore kad se moraju sočiti s onim što su izrekli. 

Dokazao je to danas ministar zdravstva Milan Kujundžić. Iako tvrdi da je voda u Slavonskom Brodu dobra za piće, ministar Kujundžić danas je odbio novinara koji mu je ponudio čašu te vode. Izgleda da nije bio žedan.

Ipak, vodu su popila dva ministra. Najprije je to, kako javlja N1 televizija, pred kamerama učinio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Vodu se odvažio popiti i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić.

Proizlazi da je "zdravu, pitku vodu" odbio popiti samo liječnik, gastroenterolog i ministar u resoru koji brine o ljudskom zdravlju - Milan Kujundžić, što je vrlo jasna i glasna poruka. Ministar se pravdao da 'nije sklon priredbama'.

"Da sam u Slavonskom Brodu pio bih vodu, nisam sklon priredbama. Voda u Slavonskom Brodu je, prema analizi, sa zdravstvenoga aspekta ispravna", kazao je ministar za N1.

Naduo se k'o žabac

Podsjetimo, Slavonski Brod već danima je u središtu najveće afere s pitkom vodom u povijesti Hrvatske. Tek u posljednje vrijeme količina ugljikovodika u vodi, prema mjerenjima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, bila je unutar dopuštenih vrijednosti. 

Posljednja takva afera sa vodom bila je 2006. i 2007.godine, kada je utvrđeno da je voda u novosagrađenom zagrebačkom naselju Vrbani izrazito opasna po ljudsko zdravlje, te može uzrokovati rak

Tada je glavna medijska zvijezda bio vječiti gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je pred kamerama bez imalo straha popio čašu vode iz slavine na Vrbanima. Rekao je da se te vode toliko napio da se "naduo k'o žabac", a to je ponovio i 2013., kada su se ponovno pojavile sumnje u zdravstvenu ispravnost vode u Zagrebu, rekavši da će, ako treba "opet biti žaba i piti vodu sa svih vodocrpilišta u Zagrebu".

Vjekoslav Skledar / arhiva Cropix

Ali, nije to kararakteristika samo naših političara. Tako je 2010., nakon velike ekološke katastrofe s izlijevanjem nafte u ocean tadašnji američki predsjednik Barrack Obama simboličnom gestom odlučio dokazati da su proizvodi iz Meksičkog zaljeva zdravi. Stoga je na zabavi poslužio plodove mora baš iz tog zagađenog zaljeva. Nije poznato jesu li gosti imali kisele osmijehe dok su kusali delicije s poprišta jedne od najvećih ekoloških incidenata u SAD-u. 

Milan Bandić

Milan Kujundžić

Slavonski Brod

zagađenje

pitka voda

Tomislav Ćorić

Oleg Butković

Barrack Obama

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter