Briljantan je

Ministar uprave izvalio je kako nije bitno je li netko prostor upisao pod šupa, garaža ili pečenjara


Mia Mitrović
15.05.2019.16:00
Ministar uprave izvalio je kako nije bitno je li netko prostor upisao pod šupa, garaža ili pečenjara
Neja Markicevic / CROPIX

sažeto

Ministar Kuščević, koji je lani lupio da je analizirao jačinu pljeska premijeru, ponovno je bio slikovit. Ovaj puta je tema njegove antologijske izjave bilo upisivanje imovine u karticu


Mia Mitrović
15.05.2019.16:00

Hrvatska je politika teatar apsurda u kojem ministar uprave priprema novi zakon o sprečavanju sukoba interesa protiv kojeg se buni Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Ministar Lovro Kuščević priprema ga već godinu dana pa se pohvalio novinarima da je zakon u završnoj fazi.

Potom je ispalio svoj najnoviji biser ustvrdivši kako smisao Zakona nije da se bavi time “je li neki dužnosnik u svojoj kartici upisao neki prostor pod ‘šupa’, ‘garaža’, ili ‘prostor za pečenjaru'”.

Ima se, može se

“Mislim da je trivijalno baviti se kvadratima, bitno se baviti sukobom interesa, odnosno sprječavanjem sukoba interesa. Povjerenstvo se mora baviti edukacijom, prevencijom i uočavanjem nepravilnosti da je dužnosnik svoju poziciju koristio za osobni probitak. To je bitno da maknemo iz hrvatskog društva. Je li netko upisao nešto kao garažu ili spremište, mislim da tome ne treba davati posebnu pozornost. Ako je bilo nepravilnosti, ih treba ispravljati. Meni je bitnije da ministar Tolušić i svi dužnosnici rade u skladu sa zakonom, da svoj interes ili interes bliskih osoba ne stavljaju ispred javnog. To je posao Povjerenstva", obranio je kolegu ministra koji se malo zaigrao s čudnom registracijom nekretnina Kuščević.

Tomislav Kristo / CROPIX

O nekretninama i njihovim registracijama ministar Kuščević zna podosta jer je prema imovinskoj kartici iz 2017. prijavio 8.5 milijuna kuna vrijednu imovinu. Ministar ima dvije kuće s okućnicom, prvu u vrijednosti od 6 milijuna kuna, drugu od 200.000 kuna, građevinsko zemljište u vrijednosti 750.000 kuna, voćnjak od 100.000, dvije šume vrijedne 150.000 kuna te tri automobila i čamac.

S obzirom na njegovo građevinsko zemljište nije ni čudo da je kazao kako nije bitno tko kako upisuje prostor. Jedva čekamo da vidimo kako će on upisati svoju buduću nekretninu koju izgradi na gradilištu.

Zaokružilo ga 2.800 birača

Ministru uprave ovo nije prvi puta da svojim izjavama zabavlja narod. Uveselio nas je i u lipnju 2018. kada je ustvrdio da su službe unutar stranke analizirale govore, pljesak i negodovanja s nedavno održanog sabora HDZ-a, te tako zaključile da premijer u stranci stoji super. Kasnije se pokušao izvući pa je rekao kako je to sve golemi nesporazum i da smo ga krivo shvatili.

"Naravno da će moja kampanja biti usmjerena tako, ukoliko, naravno, budem na listi, da ću isticati svoje zasluge i svoj rad”, izjavio je u vrijeme kada je kao ministar graditeljstva sjedio u vladi Tihomira Oreškovića, no, tada su ga novinari zafrkavali da se baš nitko ne može sjetiti ni jedne njegove zasluge. Na posljednjim parlamentarnim izborima održanima u rujnu 2016. njegov 'rad i zasluge' honoriralo je tek 2.822 birača.

Damjan Tadic / CROPIX

Ministar je ponovno postao u proljeće 2017. nakon što je Most izletio iz vlade. To je proslavio peglanjem službene kartice pa je umjesto 25.000 potrošio 70.000 kuna za preuređenje ureda. pisao je tada Telegram. Skupo neko farbanje. Uz novi namještaj potrošio je i još 12.000 kuna za nove mobitele.

Lovro Kuščević

izjave

zakon o sprečavanju sukoba interesa

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter