Tko je u pravu?

Ministar turizma tvrdi da je sezona dobra, turistički djelatnici ga opovrgavaju. Hrvatska nije jedina zemlja koja bilježi pad, a gosti su nam izgleda zbrisali u Neum


Mia Mitrović
22.07.2019.14:00
Ministar turizma tvrdi da je sezona dobra, turistički djelatnici ga opovrgavaju. Hrvatska nije jedina zemlja koja bilježi pad, a gosti su nam izgleda zbrisali u Neum
Luka Gerlanc / Cropix

sažeto

Jesu li previsoke cijene otjerale turiste s naše obale i zašto je to (možda) dobro 


Mia Mitrović
22.07.2019.14:00

Uskoro će kraj srpnja, prvog za sezonu udarničkog mjeseca. Već tjednima slušamo i pišemo jadikovke o podbačaju sezone, a djelomično ih potvrđuju i brojke. U prvoj ej polovici srpnja, piše Slobodna Dalmacija, ugošćeno 840.000 gostiju što znači da je svaki drugi krevet u zemlji prazan (što pak znači da ih možda ima previše). Hoteli i kampovi popunjeni su zato i više od 80%.

U prvoj polovini srpnja sve su županije bile u minusu od tri do pet posto što znači da je došlo oko 100.000 gostiju manje nego lani. Očekuje se da će loš rezultat popraviti Nijemci koji tradicionalno godišnje uzimaju krajem srpnja i Talijani kada krene ferragosto.

Manje gostiju, ali više troše

Ministar turizma Gari Cappelli u ponedjeljak je ustvrdio da je s vikendom koji je iza nas srpanjski minus doveden na nulu i da sve ide po planu. Kazao je i da su ovi turisti koji su došli potrošili milijardu kuna više nego prošle godine što i nije nemoguće s obzirom na cijene.

Cropix

Šefa HTZ-a Kristijan Stančić za Hinu je pak rekao kako bi ipak na godinu trebalo pojačati sredstva za promociju turizma.

Slična situacija vlada i u Crnoj Gori gdje se ugostitelji i koncesionari plaža žale na dolazak manjeg broja turista. najviše se na nedolazak turista žale u Ulcinju gdje tvrde da su ostali bez gostiju niske platežne moći. Oni su, poručuju, ove godine zbrisali u Albaniju jer su cijene u Ulcinju ove godine porasle za 50%.

I dok turistički djelatnici u Crnoj Gori jadikuju zbog manjka gostiju, i njihov ministar turizma tvrdi da sve ide po planu. Sezona ide svojim tokom, upravo onako kako smo ju zacrtali, kazao je za crnogorske TV Vijesti ministar Pavle Radulović.

Neum je pun kao šipak 

Dodao je da je u posljednje tri godine otvoreno 70-ak hotela s oko 5.000 ležajeva i da su svi popunjeni, a podaci od petka govore da je broj gostiju porastao za 1%, pišu Vijesti.me. Hoteli su u Crnoj Gori puni, a problematičan je, kaže ministar, jedino privatni smještaj, osobito onaj koji nije uskladio cijenu s kvalitetom koju nudi. Sve nam ovo zvuči nekako poznato.

Ranko Šuvar/Cropix

Zadovoljno trljaju ruke zato u Bosni i Hercegovini, piše Avaz. Zbog previsokih cijena smještaja u Hrvatskoj, Neum i okolica su puni kao šipak. Plaže su krcate, kao i smještajni kapaciteti. Osim domicilnog stanovništva u Neumu ove godine ljetuju gosti iz Kine, Japana, Singapura i Južne Koreje.

Cijene su u Neumu dvostruko niže nego u Dubrovniku što privlači goste. Tjedan dana u apartmanu za četveročlanu obitelj košta oko 2.200 kuna, u hotelima se nađe smještaj i za 250-ak kuna po osobi, a puni pansion za 420 kuna. Kava je u Neumu oko 5,5 kuna, sokovi desetak, baš kao i pivo na plaži. Pizzu ćete platiti oko 37 kuna, a hamburger 18 stoga ne čudi da su oni praznijih džepova pohrlili u Neum.

Izgleda da je u Hrvatsku ove godine došlo manje ljudi, no oni koji su stigli imaju duboke džepove, a sirotinja ljetuje u povoljnijim zemljama poput BiH i Albanije. Tako je to na Balkanu. Nekom Neum, a nekom Hvar.

turizam

sezona

podbačaj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter