U javnosti prvi puta nakon 13 godina

Miloševićev sin Marko ovlastio Vojislava Šešelja da organizira ceremoniju sprovoda svoje majke Mire Marković


Mia Mitrović
19.04.2019.08:00
Miloševićev sin Marko ovlastio Vojislava Šešelja da organizira ceremoniju sprovoda svoje majke Mire Marković
Reuters

sažeto

Sprovod je zakazan za subotu u 15 sati u Požarevcu


Mia Mitrović
19.04.2019.08:00

Marko Milošević prisustvovao je komemoraciji svoje majke Mire Marković što je bilo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti nakon 13 godina. U medijima ga nije bilo od smrti Slobodana Miloševića, a snimljen je u Haagu gdje je došao preuzeti očevo tijelo. Tada je imao 32 godine. U međuvremenu Marko je osijedio i oćelavio pa sada malo više podsjeća na oca, pišu srpski mediji.

Marko Milošević pobjegao je u Rusiju 6. listopada 2000. , samo nekoliko sati nakon svrgavanja Miloševića s vlasti u Srbiji. Njegov majka Mirjana u Moskvi mu se pridružila u veljaći 2003. ni mjesec dana prije no što je ubijen srpski premijer Zoran Đinđić.

Karić nosi urnu, Šešelj organizira opijelo 

Krajem 2007. majka i sin dobili su politički azil u Rusiji. Kao i za Mirom Marković, za Markom Miloševićem raspisana je potjernica zbog upletenosti u šverc cigareta 90-ih, no oslobođen je svih optužbi jer je postupak otišao u zastaru.

Marko, kao ni Mirjanina kći Marija neće prisustvovati majčinom pogrebu, no osobe bliske obitelji Milošević srpskim su medijima javili kako su oboje jako teško podnijeli majčinu smrt. Marija majku nije vidjela 20 godina, dok je Marko s njom navodno bio do posljednjeg trenutka.

Urna s posmrtnim ostacima Mire Marković u Srbiju stiže u petak u 19 sati na aerodrom Nikola Tesla. Redovnim letom iz Moskve urnu će donijeti Mirin prijatelj Dragomir J. Karić, a predat će ju Udruženju 'Sloboda' koji će ju do pogreba smjestiti u obiteljsku kuću u Požarevcu. Pogreb je zakazan za subotu u 15 sati. Urna će biti položena pored posmrtnih ostataka njena supruga Slobodana Miloševića, a nakon pogreba svećenici Srpske pravoslavne crkve Eparhije braničevske služit će opijelo.

Razlaz s SPS-om 

Opijelo prema ovlastima koje je dobio od članova obitelji, odnosno djeve svog nekadašnjeg ljutog rivala, organizirat će glavom i bradom - Vojislav Šešelj.

Reuters

Iako su Marko i Marija Milošević odlučili ispuniti majčinu želju da bude sahranjena kraj supruga u Požarevcu, pogrebu neće prisustvovati. Razlozi su za to političke prirode. Naime, brat i sestra ne žele da se Mirin pogreb pretvori u partijski miting SPS-a.

Mira je posljednjih godina svog života bila u kontaktu isključivo sa starim partijskim prijateljima, dok se s čelnicima SPS-a kojeg je nekoć vodio nje suprug odavno razišla.

Poznato je da je Mira posljednjih godina bila u kontaktu samo sa starim partijskim prijateljima, a ne i s čelnicima partije kojom je nekada rukovodio njen suprug.

Podsjetimo, Mira Marković preminula je u nedjelju u 77. godini u Moskvi uslijed komplikacija izazvanih upalom pluća, koju je dobila nakon dvije operacije.

pogreb

Vojislav Šešelj

Mira Marković

Marko Milošević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter