10 pitanja za...

Mile Kekin otvoreno o punku, Hladnom pivu, samostalnom albumu i životu glazbenika: 'Da sam htio luksuz učlanio bih se u HDZ, a ne bih osnovao bend. Pa nisam pao na glavu'


Mia Peretić
01.06.2019.14:00
Mile Kekin otvoreno o punku, Hladnom pivu, samostalnom albumu i životu glazbenika: 'Da sam htio luksuz učlanio bih se u HDZ, a ne bih osnovao bend. Pa nisam pao na glavu'
Bruno Konjevic / CROPIX

sažeto

S Hladnim pivom koje se okupilo u zagrebačkim Gajnicama, ostvario je vrlo uspješnu karijeru, a objavio je i dva samostalna albuma


Mia Peretić
01.06.2019.14:00

Shvatili ste, subota je i naše vrijeme da ispitujemo i propitujemo. U redu, pitanja jesu osnovni dio svakog novinarskog zadatka, no subote su posebno rezervirane za deset pitanja po principu 'ravno u glavu'. Nakon brojnih gostiju ovoga smo puta razgovarali s rock glazbenikom, da ne kažemo zvijezdom, jer se s takvim konceptom Mile Kekin, frontmen poznatog benda Hladno pivo sigurno ne bi složio.

Glazbenik, tekstopisac, pjevač, nekad i glumac, s Hladnim pivom koje se okupilo u zagrebačkim Gajnicama ostvario je vrlo uspješnu karijeru, a objavio je i dva samostalna albuma. Idući tjedan 6. lipnja u dvorištu The Garden Brewery-a predstavit će solo projekt, odnosno album 'Kuća bez krova', a za 100posto se prisjetio s kojim idejama je ušao u glazbene vode, kakva mu je motivacija danas, koja mu je najdraža pjesma Hladnog piva, te je li ikada imao problema zbog javnog iznošenja političkih stavova.

Bruno Konjevic / CROPIX

Za početak, možete li se prisjetiti s kojim ste idejama počeli kao glazbenici, vi i čitav bend Hladno pivo? Koja vam je bila motivacija prije 30 godina?

Motivacija nam je bila da ubijemo dosadu, da se maknemo iz kvarta u kojem smo cugali bambus i nabijali po akustičnim gitarama. 

davor pongracic / arhiva cropix

Kakva vam je motivacija danas?

Da kažem što mislim i osjećam i usput nekome dam osjećaj da nas ima još. 

Možete li se posjetiti neke anegdote s prvih koncerata, iz faze kada ste tek počinjali?

Zbirku anegdota čuvam za biografiju benda ali bio je svega, od slave, suza, prometnih nesreća, razvoda do prijetnji dvocijevkama.  

Jeste li još uvijek panker u duši ili se to promijeni s godinama? Je li uopće moguće biti “für immer Punk”?

Nemam pojma što sam u duši. Da bih to saznao redovno posjećujem terapeuta. On mi odgovara da će nam trebati još neko vrijeme da to otkrijemo. Valjda sam jako kompleksna osoba, a možda je i zato što ga plaćam po satu.

tatjana silipetar / arhiva cropix

Postoji li razlika u inspiraciji za tekstove s početka karijere i sada?

Nema. I dalje uzmem gitaru i istresem što imam na papir. S vremenom naravno postaje malo teže jer si puno toga već napisao pa se ne želiš ponavljati. 

Realno, kako biste opisali život rock glazbenika u Hrvatskoj? Često čitamo o glazbenim zvijezdama u svijetu i njihovim luksuznim životnim stilovima. Pretpostavljam da to kod nas nije slučaj.

Da sam htio luksuz učlanio bih se u HDZ, a ne bih osnovao bend, pa nisam pao na glavu. Živim OK i radim posao koji volim, a to je već privilegija. 

Koja vam je najdraža pjesma Hladnog piva? 

Najviše volim one pjesme koje nikad nisu bili hitovi. Recimo 'Trening za umiranje', 'Lift' ili 'Slobodan pad' s albua 'Svijet glamura' su mi jako drage. Od hitova je to možda 'Ezoterija'. Mislim da su tu momci iz benda napravili jedan od jačih aranžmana. 

Vojko Basic / CROPIX

Zašto ste odlučili izdati samostalni album?

Osjetio sam potrebu se žanrovski i tematski odmaknuti od onog što ljudi očekuju od mene. A sve je krenulo od pjesme 'Kuća bez krova', ona je bila početak filma, a ja sam htio vidjeti kako će taj film završiti pa sam napisao još devet pjesama o tom klincu koji postaje momak, a zatim muškarac s kreditom, psom i familijom. 

Biljana Blivajs / CROPIX

Ne strahujete i od javnog izražavanja političkih stavova, je li vam to ikada donijelo probleme?

Vjerojatno u nekim mjestima zato malo rjeđe sviramo, ali mogu živjeti s tim. Nikad neću shvatiti zašto bi netko slušao rock'n'roll bez stava. To mi je ko' bezalkoholno pivo. 

Možete li izdvojiti par pjesama koje biste okarakterizirali kao “obaveznu rock lektiru”? 

Za početak od Azre kompletan trostruki 'Ravno do dna'. Sve pjesme bih stavio pod obaveznu rock lektiru za dvojku. Kad to svlada može odgovarati za višu ocjenu. 

Bruno Konjevic / CROPIX

10 pitanja za...

Hladno Pivo

Mile Kekin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter