SERIJAL LOKALNI ŠERIFI

Milanoviću je poručio da će se sam ukinuti, a 'slavu' je pobrao u ludoj priči o preimenovanju povijesnog lokaliteta. Kako je 'Mujina pećina' postala - 'Jurina'


Daniel Radman
16.10.2019.08:00
Milanoviću je poručio da će se sam ukinuti, a 'slavu' je pobrao u ludoj priči o preimenovanju povijesnog lokaliteta. Kako je 'Mujina pećina' postala - 'Jurina'
Josko Supic / CROPIX

sažeto

Ivan Skelin već godinama vodi Općinu Prgomet bez političke konkurencije


Daniel Radman
16.10.2019.08:00

"Nikad nisam mislio da ću se baviti politikom. Teško je ugoditi ljudima, posebno u našoj Zagori. Ipak su me nagovorili, i prihvatio sam se posla", prisjetio se načelnik Općine Prgomet Ivan Skelin svog ulaska u politiku za Slobodnu Dalmaciju.

Izjava je to otprije deset godina, tada je Skelin po prvi postao nacionalna vijest. Te 2009. prvi put se (grado)načelnike biralo izravno i dogodila se prava inflacija kandidata, a Skelin je ostao 'usamljen'. Izbore je dobio i prije nego su započeli - nije imao protukandidata.

Jedan se kandidirao i nije dobro prošao

Duje Klaric / CROPIX

Četiri godine poslije ipak je imao izbornu utrku, kandidat HSS-a skupio je tek 23 posto glasova. Čini se da se kandidirao u krivo vrijeme, Skelin se u kampanji imao čime pohvaliti, ''od izgradnje vodovodne mreže, asfaltiranja svih zaseoka u općini, uređenja gotovo 80 posto niskonaponske mreže, novih mrtvačnica te uređenja dvaju željezničkih prilaza koji su građanima zbog opasnosti bili stogodišnji problem', naveo je svoje zasluge.

Zato je na ovim posljednjim opet ostao sam na glasačkom listiću. Jedini način na koji bi mogao ostati bez vlasti je taj da se općina ukine. Progmet – u sklopu općine u kaštelanskom zaleđu pet je naselja – broji tek 700 stanovnika, zato se u svakoj reformi lokalne samouprave nalazi među izglednim kandidatima za spajanje s većima.

Da smo ostali u Kaštelima, ne bi se čavao zabio

O tome se najglasnije se govorilo još dok je SDP bio na vlasti, a Zoran Milanović premijer, a tada mu je Skelin preko Slobodne poručio:

'Ako će državu to spasit, ja ću se odma sam ukinit. Ali zapamtite ovo, mi smo ovdi do devedesete bili kameno doba, prvobitna zajednica, a da nismo postali općina, tako bi i ostalo'.

'Da smo mi sve ove godine bili pod Kaštilin, ne bi se u nas ni jedan čava zabija', mišljenja je.

Ne asfaltira svakome

Josko Supic / CROPIX

No, nisu svi dijelili to mišljenje. Kad je kolega ušao u kafić, čuo je i što mještani govore iza leđa šerifu.

"Dabogda je bija Isukrst ako su oni šta napravili! Meni neće da asfaltiraju rupu prid kućon, a stalno plaćan. Neka reču di je novac! Uvik govore da triba raspodilit, a mene ne dopane nikad", izlio je svoje ogorčenje.

O tome koliko je napravio za općinu – kad nema predizborne kampanje – ponekad je i teško dokučiti. Općina, doduše, ima svoju web-stranicu, ali nije od neke koristi. Institut za javne financije radi svake godine rang-listu transparentnosti proračuna i Prgomet je za (ne)predočene podatke dobio – nulu!

Kako je Mujina jama postala Jurina

Lenka Erceg / CROPIX

No, kad se nije razmetao projektima, Skelin je u medije došao iz jedne od najbizarnijih priča koje možete čuti, a riječ je o preimenovanju 'Mujine jame' u – 'Jurinu'. Inače, radi se o poznatom arheološkom lokalitetu starom 45.000 godina na kojemu su pronađeni najznačajniji nalazi neandertalaca na hrvatskom jugu.

Inače, pećina se nalazi u mjestu Labin, čiji su mještani napravili pravu diverziju. Ploča s natpisom 'Mujina pećina' koju je postavila Turistička zajednica Grada Kaštela ih je toliko iziritirala da su je na svoju ruku išli preimenovati, pa je na cesti osvanuo putokaz na kojem je stajalo - 'Jurina pećina'.

Podršku nezadovoljnim mještanima dao je i načelnik.

"Mlečani su naše područje uvijek držali pod kontrolom i Turci ga nikad nisu zauzeli", pojasnio je on svoj stav zašto pećina ne bi trebala glasiti na - Muju. Još je i pojasnio da to nema veze s nekim Muhamedom iz turskih dana, već da je naziv dobila o muhama. Naime, labinjani su muhe – koje su u rojevima letjele oko pećine – nazivale 'muje'. A zašto onda Jurina?

Navodno je pećina nekad bila na - Jurinoj zemlji.

Lokalni šerifi

Prgomet

Ivan Skelin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter