ANKETA: Hoće li Zox biti novi predsjednik Hrvatske?

Milanović je svoj povratak objavio puno ranije i to s vrha Dinare citirajući onu Thompsonovu o tisuću momaka


Mia Mitrović
14.06.2019.14:20
Milanović je svoj povratak objavio puno ranije i to s vrha Dinare citirajući onu Thompsonovu o tisuću momaka
Goran Mehkek/CROPIX

sažeto

Ćaća se na kraju ipak ne vraća, ali na velika vrata nam se vratio Zoran koji krajem lipnja postaje SDP-ov kadnidat za predsjednika 


Mia Mitrović
14.06.2019.14:20

Hoće pa neće pa opet hoće pa ipak neće da bi na kraju ipak htio. Ovako bi se u jednoj rečenici mogla opisati trakavica oko mogućeg povratka Zorana Zoxa Milanovića koja traje već mjesecima, a krajem lipnja će izgleda završiti njegovom definitivnom objavom kandidature za predsjednika. 

Kada se pogleda unatrag sve što se o tome pisalo, možemo zaključiti da je Zoxova strategija bila veoma lukava. Najprije je puštao probne balone o svojoj mogućoj kandidaturi bez da se sam pojavljivao u javnosti. Pritajio se i čekao da vidi kako će se stvari razvijati, a razvijale su se povoljno. Bez objave kandidature u anketama od početka stoji bok uz bok predsjednici bez ikakvih predizbornih istupa i same objave kandidature.

Konspirativne kave 

Već ga mjesecima možete vidjeti kako u kafiću u blizini svog stana pije konspirativne kave s brojnim viđenijim pripadnicima hrvatske ljevice i priprema teren za kampanju, no pitanje je hoće li mu uspjeti okupiti ljevicu oko sebe s obzirom na to da se mnogima zamjerio svojom arogancijom u vrijeme dok je bio na funkciji.

Goran Mehkek/CROPIX

Dok ga nije bilo u politici, Zox je, doznali smo iz Jutarnjeg, hladio glavu i živio novim životom. Školovao je sinove, brinuo za roditelje u poodmakloj dobi i za teško bolesnog brata, a istovremeno se okušao u nemirnim poduzetničkim vodama (koje je on sam svojim porezima i nametima u vrijeme dok je bio premijer učinio još nemirnijima što mu mnogi najviše zamjeraju).

O njegovom se poslovnom životu pričalo svašta. Neki su spekulirali da nije radio ništa dok drugi tvrde da je vodio uspješan i globalno prepoznat konzultantski biznis. Navodno je više puta poslom putovao u Kinu, a nekoliko je puta bio i u JAR-u. Pričalo se da albanskom premijeru Ediju Rami pomaže u procesu europskih integracija, a neki su tvrdili da savjetuje i Čermaka. Partnerstvo s Ramom demantirala je albanska strana, a Čermaka nije konzultirao Zox, već njegov dobar frend , bivši ministar obrane Ante Kotromanović.

Vjetar s Dinare 

Odrekao se nakon odlaska s funkcije Zox partijanja u Taču, no rado zalazi u restač kod frenda Kotromanovića. U njegovom se društvu prije dvije godine uspentrao na vrh Dinare od kuda su se dvojica političara obratila javnosti vrlo čudnom porukom koja je sadržala i stihove vrlo sliče onima iz Thompsonove poznate pjesme 'Moj Ivane':

“Dinara, najviši vrh 1913 m Troglav! Ispunio obećanje dato davno jednoj tvrdoglavoj glavi… Vratiti će se laste sa tisuću momaka!“, napisao je uz fotografiju sa Zoxom na vrhu Dinare Kotromanović (namjerno ju nismo lektorirali) što su mnogi (ispravno) protumačili kao znak da se Milanović uskoro vraća na scenu. Sliku s Dinare Kotromanović je u međuvremenu obrisao s fejsa, no još uvijek se može naći na portalu Dalmacijadanas

Dio javnosti pozdravlja Milanovićevu odluku o kandidaturi jer smatra da u utrci ima velike šanse ugroziti predsjednicu. Drugi pak spekuliraju da je njegova kandidatura predsjednici došla kao naručena i to u trenutku kada je namjeravala odustati od nove utrke za Pantovčak.

Goran Mehkek/CROPIX

Milanović je jedini od najavljenih kandidata za predsjednika kojeg KGK u drugom krugu može pobijediti. Zbog svojih poteza Zox je odavno izgubio simpatije koje prema njemu gaje lijevi birači pa će baš kao i 2016. ponovno apstinirati umjesto da mu daju svoj glas. Milanovićeva je kandidatura, smatraju neki, Kolindin spas u zadnji čas, no bilo kako bilo, predstojeći će izbori biti sve samo ne dosadni.

predsjednički izbori

Zoran Milanović

Thompson

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter