Iz fore smo napravili projekciju

Milanović, Bandić, Sinčić ili Dalija? Kako bi izgledalo da netko od njih naslijedi Kolindu? Jedan bi pod rotirkama na deložacije, drugi uzorao Hrvatsku, a tko bi bio slučajni predsjednik?


Mia Peretić
03.12.2018.17:00
Milanović, Bandić, Sinčić ili Dalija? Kako bi izgledalo da netko od njih naslijedi Kolindu? Jedan bi pod rotirkama na deložacije, drugi uzorao Hrvatsku, a tko bi bio slučajni predsjednik?
Neja Markicevic / Damjan Tadic/ Goran Mehkek /CROPIX

sažeto

Zašto baš oni? Pa upravo su to imena koja najčešće ulaze u računicu prilikom kalkulacija o tome tko bi mogao postati idući predsjednik ili predsjednica Republike Hrvatske


Mia Peretić
03.12.2018.17:00

Već se neko vrijeme nagađa o potencijalnim kandidatima za budućeg predsjednika ili predsjednicu Hrvatske, a s obzirom da bi se predsjednički izbori trebali održati nekada nagodinu, te da službeno još nitko nije istaknuo kandidaturu, za sad se i mi jedino možemo pozabaviti misaonim eksperimentom kako bi Hrvatska izgledala kada bi njome predsjedao, recimo, Milan Bandić. Ili Ivan Vilibor Sinčić. A možda i Dalija Orešković. Ili pak konzultant Zoran Milanović

Zašto baš oni? Pa upravo su to imena koja najčešće ulaze u računicu prilikom kalkulacija o tome tko bi mogao postati idući predsjednik ili predsjednica Republike Hrvatske, a upravo ćemo, na temelju svega što nam je o njima poznato, napraviti malu šaljivu projekciju kako bi Hrvatska izgledala na čelu s nekim od njih. 

Kolinda još ništa službeno, no valjda je jasno kako joj je čitav mandat bio nova kampanja

Iako neslužbeno, ali po svemu sudeći sasvim je izgledno da si aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović želi osigurati još jedan mandat. Posebno kada se u retrospektivi sagleda njezina, nazovimo stvar pravim imenom, predizborna kampanja, popularno nazvana kodnim imenom "Razmještanje ureda po Hrvatskoj" ili pokušaji da zagrije sva srca toplim zagrljajima nogometaša i osvoji svijet vatrenim performansom na ruskim tribinama. 

Grabar Kitarović usput, tu i tamo, opali verbalni rafal po vladi Andreja Plenkovića, taman kad napipa da puls naroda ne diše u ritmu politika aktualne vlade i tako si postepeno ali redovito diže rejting. 

Kao što smo naglasili ranije, Kolinda svoju kandidaturu nije formalizirala, no ono što sigurno znamo jest da će predsjedničkih kandidata biti više, a do sada je najkonkretnije namjere u tom smjeru iskazao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Ili, kako bi on to rekao, kandidirao bi se za gradonačelnika Hrvatske. 

Milan "Kruha i igara" Bandić

Prije svega, ne bojte se, iako su mnogi od dosadašnjih predsjednika i predsjednica žarko željeli više utjecaja, predsjednik RH i nema neke naročite ovlasti. One su im, naime, ograničene Ustavom Republike Hrvatske i svode se na predstavljanje i zastupanje države, raspisivanja izbora za Sabor, dodjeljivanje odlikovanja i pomilovanja, funkcionira kao sukreator vanjske politike i vrhovni zapovjednik oružanih snaga RH. 

Drugim riječima, trajno i nepovratno naštetiti ne može. Možda je baš zato ovo tako poželjna politička funkcija. 

Milan Bandić se početkom studenog 2009. već kandidirao za predsjednika republike Hrvatske kao neovisni kandidat i tada rekao:

"Ja sam običan čovjek u službi malog čovjeka. Deset godina sam to pokazivao u Zagrebu, to sam idućih 10 godina spreman demonstrirati u Hrvatskoj. Kandidiram se jer sam bolji kandidat i jer ću pobijediti", samopouzdano je otvorio kampanju i dodao:

"Želim uzorati Hrvatsku radeći kao konj za Hrvatsku. To je moj program".

Facebook/Milan Bandić

Tijek njegove tadašnje kampanje ušao je u političke anale: s protukandidatima se nije suočavao, obilazio je čitavu Hrvatsku, a legendarna je scena u kojoj je, polažući vijenac na spomenik palim borcima 108. brigade HVO-a kod Brčkog, izuo cipele, poskliznuo se, pao u snijeg i puzeći nastavio gurati vijenac prema spomeniku. 

Već je tada bio populist prije populista, isticao je sebe kao jednog od nas, odnosno narodskog čovjeka koji radi, ali i griješi. Tako uglavnom izgleda njegov gradonačelnički mandat u kojem je čas na rođendanu bake koja slavi 100 godina, zatim na krstitkama svog 150.-og kumčeta da bi gotovo u isto vrijeme rezao vrpcu na svečanom otvorenju nekog parkirališta.

I sad uzmite sve to, podignite na razinu više i dobili ste savršen prikaz kako bi Bandić funkcionirao kao predsjednik. Ili jednostavnije, umjesto da ujutro otvara par metara asfalta neke uličice u Kozari Boku, otvarao bi eko i etno sajmove po hrvatskim regijama. 

Što bi građani od toga imali? Pa isto što su imali od svakog dosadašnjeg predsjednika. 

Zoran Milanović u ulozi slučajnog predsjednika slučajne države

Bivši premijer Zoran Milanović se nakon poraza na izborima povukao iz politike, prešao je u poduzetničke, odnosno konzultantske vode i kako je više puta rekao, u politiku se ne vraća. No, mnogo je onih koji sve glasnije zazivaju "Zoki, vrati se", kako su potpuno rastrojenom SDP-u, tako i na široj političkoj sceni. 

Stoga su se nedavno pojavila ozbiljna šuškanja da i sam Milanović polako ispipava teren kakve su mu šanse u utrci za predsjednika, te da će ovisno o tome na kraju odlučiti hoće li se kandidirati ili ne. Jer, navodno, poraz za njega nije opcija. 

Foto: CROPIX

Dok je bio premijer, Milanovića se opisivalo na razne načine, a često su u prvom planu bili pridjevi poput bahat, arogantan, samouvjeren, u pojedinim situacijama i ne naročito taktičan, ali i inteligentan i brz političar. Doduše, nismo sigurni kako bi Milanović točno objasnio svoju želju za kandidaturom, nakon što je javno nebrojeno puta isticao svoj prezir prema predsjedničkoj funkciji, opisavši ju maltene kao protokolarnu dosadu. Također, bilo bi zanimljivo vidjeti taj retorički zaokret kada bi najednom postao predsjednik slučajne države, kako je svojevremeno opisao Hrvatsku zbilju. 

Dakle, teško je zamisliti kako bi, u predsjedničkoj ulozi funkcionirao čovjek kojeg sama bit te uloge stravično nervira. Možda bi svako jutro na spomen dizanja zastave, slikanja s građanima u rezidenciji i sličnim aktivnostima kolutao očima, a mi ga stvarno ne možemo zamisliti kako pozira kraj kartonskog Zorana, dok razdragani građani obilaze prostorije Pantovčaka.

Ivan Vilibor Sinčić - prvi predsjednik na deložaciji

Živi zid je po anketama treća najpopularnija politička opcija u zemlji, pa je realno za očekivati da će i oni imati "svog konja za predsjedničku trku". Do sada se u toj ulozi okušao jedino Ivan Vilibor Sinčić, najmlađi kandidat za predsjednika države u hrvatskoj povijesti koji je te izborne 2014. imao svega 24 godine. Kao umjerenija polovica vrhuške Živog zida, za očekivati je da bi stranka kao svog kandidata istaknula baš njega, a ne radikalnijeg i neobuzdanog Ivana Pernara, koji svako toliko zvrši u nekoj vrsti težeg konflikta: najčešće sa saborskim službenicima koji ga iznose van. 

Srđan Vrančić/Cropix

No, staloženiji, Sinčić je i dalje saborski zastupnik stranke koje otvoreno dovodi u pitanje potrebu za cIjepljenjem, čiji zastupnici otvoreno kao činjenice predstavljaju takozvani fake news, te čiji je jedini konkretni potez do sada bio skretanje pozornosti na problem dugovanja građana i deložacija iz njihovih domova. 

Ovdje se postavlja zanimljivo pitanje, a moguć i svojevrsni presedan. Bismo li sa Sinčićem mogli imati prvog predsjednika prisutnog na deložaciji? Zamislite samo situaciju u kojoj Živi zid juri na intervenciju kako bi spriječili da neku obitelj u, recimo, Španskom, prisilno odvedu iz stana, a na intervenciju dolazi predsjednik Sinčić, glavom i bradom, ravno s Pantovčaka, pod strogim osiguranjem u koloni pod rotirkama, koje bi brojčano vjerojatno i premašilo broj policajaca na deložaciji. 

No, u slučaju Vilibora Sinčića, bismo li zaista mogli biti sigurni da državom na taj način zapravo neposredno ne bi upravljala Vladimira Palfi?

Politički meč Kolinde i Crne Dalije?

Iako bi mnogi vjerojatno vrlo rado vidjeli izravan politički okršaj između Kolinde Grabar Kitarović i Crne Dalije, kako mediji tepaju bivšoj šefici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Daliji Orešković, osim najave da će se aktivnije uključiti u politički život, konkretnijih nagovještaja da bi se kandidirala za predsjednicu države nema.

Damjan Tadic / CROPIX

No, od svih navedenih kandidata, možda bi navedena gospođa zaista najbolje funkcionirala na toj poziciji s obzirom da se u dosadašnjoj karijeri uvijek držala svojih ovlasti, a u nedavnim je medijskim istupima dosta precizno secirala aktivne političare: od predsjednice Kolinde, do premijera Andreja Plenkovića. Jer, predsjednik ili predsjednica bi zasigurno trebala biti neka društvena vertikala koja je konstantna i dosljedna, koja ne narušava političku stabilnost, ali ju niti ne štiti pod svaku političku scenu. No, za precizniju analizu, gospođa Orešković bi trebala ipak pokazati malo više.

izbori

predsjednik

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter