Politički pobjednik godine

Milan Bandić je uspio preživjeti prosvjede, sud, povjerenstvo za sukob interesa, bolest i Arkanovog druga, a oživjeti gradski proračun i svoju stranku. Zagrebački pastuh jaše


Mia Peretić
26.12.2018.21:00
Milan Bandić je uspio preživjeti prosvjede, sud, povjerenstvo za sukob interesa, bolest i Arkanovog druga, a oživjeti gradski proračun i svoju stranku. Zagrebački pastuh jaše
Ilustracija / David Duspara / 100posto

sažeto

Voljeli ga ili ne, otpisivali su ga više puta no pacijenta na respiratoru, no on se uvijek vraćao


Mia Peretić
26.12.2018.21:00

Kako je to običaj, krajem godine skupljaju se računi i podvlači crta nad svime što je napravljeno. Neki učinjenim mogu biti zadovoljni, a neki baš i ne. Jedan od tih koji bi na Silvestrovo 2018. mogli zadovoljno trljati ruke je vječni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Goran Mehkek / CROPIX

Možete o njemu misliti što želite, često se čak stječe dojam da većina Zagrepčana nije sretna njegovim upravljanjem metropolom, no Milan Bandić je definitivno politički pobjednik 2018. godine. Ruku na srce, konkurencija mu nije predstavljala ozbiljnu prijetnju, posebno na lokalnoj razini, pa ta pobjeda i nije toliko grandiozna.

Politička borba nekad kvroločnija od MMA kaveza

Druga stvar koju valja naglasiti jest da se političko natjecanje ne bi trebalo promatrati u istoj perspektivi kao i ono sportskog tipa, iako je rječnik koji se koristi zapanjujuće sličan: utakmica, izravni sraz, poraz i sintagma „neka pobjedi bolji“, u jednakoj su mjeri prisutni i u sportskim i političkim arenama. Primjetit ćete također, oba se natjecanja također odvijaju u svojevrsnom borilištu. Rekli bismo da je ovo političko, bez obzira na surovost borilačkih sportova u kavezima, kud i kamo krvoločnije.

Screenshot / YouTube

No, dok smo u sportu ipak više navikli, ili barem tako očekujemo, da faktori koji odlučuju nečiju pobjedu budu ravnopravno natjecanje, odricanje, trud i rad, politički pobjednik, barem u Hrvatskoj, nažalost, svoj uspjeh često ne može zahvaliti izvanrednim moralnim, pravednim, pametnim i opće korisnim političkim odlukama, već su prije rezultat bolje i lukavije političke trgovine, pregovora ili koalicije.

2018. godine Bandić je proslavio 63. rođendan, šesti gradonačelnički mandat i doživio svoju političku renesansu

Bandić je svoj politički put počeo kad uvjereni SDP-ovac, devedesetih je godina bio vijećnik u Gradskoj skupštini, a 2000.-te prvi put postaje gradonačelnik Zagreba. No, dvije godine kasnije čini veliku grešku: naime, uzrokovao je prometnu nesreću pod utjecajem alkohola, što ga je koštalo gradonačelničke fotelje. Bježao je pred policijom, a policijski službenik koji je vodio zapisnik dobio je otkaz, no kasnije je ipak vraćen na posao. Bandićevo obrazloženje?

"Vraćao sam se s karmina na kojima sam popio tri-četiri gemišta, a inače je notorno da ne pijem. Pritom sam jeo luk, a nakon teških jela uvijek uzimam osvježivač daha na bazi alkohola. Ti gemišti nisu utjecali na moju sposobnost vožnje."

Što se dogodilo? Zapravo skoro pa ništa, jer je na idućim izborima ponovno osvojio mandat i od tada suvereno vlada Zagrebom. Zbog spora oko predsjedničke kandidature 2009. stranka kojoj je bio vjeran čitav život okrenula mu je leđa i isključila ga. Njegova kandidatura za predsjedničke izbore u medijima je opisivana kao komedija. Bandić je trebao biti politički mrtav čovjek, no eto ga, ove je godine proslavio je 63. rođendan, šesti gradonačelnički mandat, doživio svoju poslovnu renesansu i time zaradio titulu političkog pobjednika 2018. godine.

Što je točno napravio? Pa, recimo da je startao s jednim zastupnikom, a sad ih u Saboru kontrolira 11. Najavljuje čak 16

Prvenstveno, radi se o sposobnom političaru kojeg su otpisivali više puta no pacijenta na respiratoru, te koji se iz situacija koje su pokopale i mnogo veće ribe, izvukao gotovo neokrznut.

CROPIX

U 2018. godini svoj je saborski klub zastupnika podebljao s jednog (!) na 11. A prema neslužbenim informacijama, očekuje ih još. Uglavnom razočaranih SDP-ovaca. I lako za to što ih on tako toplo udomljava. Važnije od svega jest što na ovaj način stječe ozbiljan koalicijski potencijal kojim bi, u idućoj izbornoj kombinatorici, teoretski iz priče o vladajućoj većini mogao eliminirati HNS. To zna Bandić, a bome i premijer Andrej Plenković, ma koliko god oni tvrdili da o takvom političkom sljubljivanju ne razmišljaju.

Iz bolničkog kreveta ušetao u Skupštinu i, vidi čuda, najednom je izglasan gradski proračun

Od zadnjih Bandićevih uspjeha treba izdvojiti izglasavanje rekordno visokog gradskog proračuna i to nakon što je samo par dana ranije shvatio da je ostao bez tri ključna glasa. Situacija je djelovala bezizlazno, oporba u gradskoj skupštini čak je prvi puta ozbiljno vjerovala da postoje realne šanse za nove izbore.

Damjan Tadic / CROPIX

No, onda se pojavio Miki Bandić, ravno iz bolničkog kreveta, s teškom i čak po život opasnom dijagnozom, te najednom uskomešao hodnike Skupštine.

Facebook

I vidi vraga, tri ručice su se najednom vinule u zrak i to tri relativna politička anonimusa. Ljudi koji, ako je njihovim stranačkim šefovima za vjerovati, niti u jednom trenutku nisu bili sumnjivi kao potencijalni politički konvertiti.

Pregazio magnoliju i uredio "mauzolej"

Obnova Meštrovićeva paviljona i njegove okolice izazvala je neviđene prosvjede, a moglo bi se reći da je sve počelo s jednom magnolijom. Nakon što je naloženo da se drvo, po nekima zaštitni znak okolice džamije, preko noći iščupa, došlo je do sustavnih prosvjeda i pokreta "Vratite magnoliju".

Facebook/Milan Bandić

Ne, bitka se zaista nije vodila oko drveta. Ono je bilo simbol nezadovoljstva onoga što mnogi opisuju kao Bandićeva samovlada.

No, kako su mu ustrajno zviždali prosvjednici svaki puta kada je obilazio radove, tako se ustrajno on vraćao na „mjesto zločina“ i na kraju izgurao svoje. To što Meštrovićev paviljon sada izgleda kao kakav mauzolej, to je sasvim druga priča.

Ugostio Arkanovog druga, pa se posuo pepelom i obećao pojesti sto žaba

Od ruskog je predsjednika Vladimira Putina primio orden Red prijateljstva, i pred "ruskog cara" nije želio doći na štakama, teškom prijelomu noge unatoč. Baš negdje u to vrijeme, na zadnje noge su se digle braniteljske udruge jer je Bandić netom prije u Zagreb kao uvaženog gosta pozvao kontroverznog Dragana Markovića Palmu, čelnika Jagodine i jednog od bivših prijatelja ratnog zločinca Arkana.

Ronald Goršić / Cropix

Kada je shvatio kakvo je s***e nastalo, brže bolje je u svim glasilima objavio pismo isprike braniteljima.

Izmotavao se Bandić uz plaćeni oglas, odnosno ispriku, iskeširan iz gradske kase, naravno:

"Kad su branitelji u pitanju neću progutati jednu žabu nego 100 žaba. Znao sam da je gospodin Dragan Marković Palma peterostruki gradonačelnik Jagodine i zastupnik u Skupštini, ali nisam znao da je bio na svadbi kod Arkana, da je Arkanov prijatelj. Nemam pojma o tome".

I sud mu je išao u korist, nije ga dohvatilo ni Povjerenstvo za sukob interesa

Milan Bandić i njegovi suoptuženici Ivica Lovrić i Zdenka Palac oslobođeni su krivnje u slučaju štandovi, u kojoj ih je USKOK teretio za pogodovanje udruzi U ime obitelji na štetu grada.

Cropix

Nije ga uspjelo sankcionirati ni Povjerenstvo za sukob interesa, koje je, doduše odlučio da je Bandić povrijedio načela obnašanja javne dužnosti prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa jer nije na vrijeme dostavio dokumentaciju o predmetima vezanim za njegov mogući sukob interesa u slučaju kada je u ime Zagreba 2016. godine potpisao ugovor o zakupu poslovnog prostora za potrebe mjesnog odbora Havidići, inače u vlasništvu supruga članice Vijeća tog mjesnog odbora.

Također, raspravljalo se i o navodnih 62 službena putovanja u Rim u proteklih pet godina. Također plaćeno iz zagrebačke blagajne. Ni za što od navedenog nisu predviđene sankcije.

Priredio nogometašima doček za pamćenje jer je on gradonačelnik koji svima poklanja i daje

Ono čime je definitivno uspio osvojiti srca Hrvata jest organizacija dočeka hrvatske nogometne reprezentacije nakon osvajanja srebrne medalje i povijesnog uspjeha na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

Zeljko Puhovski / CROPIX

Ako je do tada sve političke poene na račun nogometaša ubrala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, slike krcatog Zagreba u kojem se, tijekom dočeka nije dogodio niti jedan ozbiljan incident, obišle su svijet i sigurno mu donijele značajan kredit kod birača.

Uz trostruki prijelom noge i plućnu emboliju i dalje bi išao "delati"

Bandić je, osim politički, i fizički uspio preživjeti zaista ozbiljna stanja. Od moždang udara, operacije bruha i sinusa, ugradnje stenta, do posljednjeg slučaja trostrukog prijeloma noge i plućne embolije, stvarno nema što ga nije snašlo. No, u svakoj je situaciji odlučio ostati dosljedan svojoj mantri "Idem delati" i već se silom trgao da ustane iz bolničkog kreveta prije vremena. 

Iako se morao ukazati na izglasavanju proračuna u Gradskoj skupštini, ipak je ostao odležati za njega nevjerojatnih tjedan dana. Po izlasku iz bolnice odmah je u uredima Poglavarstva primio Betlehemsko svijetlo i otovrio sezonu skijanja na Sljemenu i sanjkanja na Cmroku.

U iduću godinu odlazi kao sve ozbiljniji koalicijski partner i potencijalna prijetnja HNS-u, a možda i kao kandidat za predsjednika, trenutno jedini ozbiljni protukandidat Kolindi Grabar Kitarović. S obzirom na sve navedeno, možemo zaključiti da je ovo bila njegova godina.

Zagreb

politika

Bandić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter