i prašina može biti preteška

Mijenja se definicija kilograma, više se neće mjeriti prema metalnom utegu iz pariškog sefa


100posto
15.11.2018.20:00
Mijenja se definicija kilograma, više se neće mjeriti prema metalnom utegu iz pariškog sefa
Profimedia

sažeto

Znanstvenicima je kao mjera potrebno nešto univerzalno i konstantno


100posto
15.11.2018.20:00

Što je kilogram? Pitanje se na prvu čini dosta glupo, jer svi znamo kako izgleda i teži kilogram ovog ili onog. U znanstvenim krugovima o ovom se pitanju razmišlja malo drugačije, a ovih dana vlada poprilično uzbuđenje jer kilogram će biti iznova definiran.

General Conference on Weights and Measures, međunarodna organizacija nadležna za mjere, sastaje se 16. studenog u Versaillesu kako bi glasali o novoj definiciji.

Znanstvenicima je kao mjera potrebno nešto univerzalno i konstantno. Metar se tako definira kao udaljenost koji svjetlost pređe u vakuumu tijekom 1/299792458 sekunde. Sekunda je pak period potreban da atom cezija oscilira 9,192,631,770 puta.

Kao mjera za kilogram od 1889. godine služi metalni uteg koji se čuva u sefu nedaleko od Pariza. Sastavljen je od 90 posto platine i 10 posto iridija.

Sve suvremene jedinice mase izvode se iz njega - od mikrograma lijekova do tona betona.

No, sjajna kugla nema uvijek jednaku težinu. Čak i unutar tri staklena zvona na njega ima utjecaj atmosfera, a lijepe se i sićušne čestice prašine.

Kilogram bi nakon glasovanja u Parizu trebao biti definiran putem malene, ali nepromjenjive osnovne jedinice - Planckove konstante.

znanost

kilogram

mjera za kilogram

newsletter

Prijavite se na Newsletter