Vučić o susjedima

'Mi sa Hrvatima nemamo problema, osim što nikada nećemo dijeliti isto mišljenje o povijesti'


HINA
31.10.2017.07:00
'Mi sa Hrvatima nemamo problema, osim što nikada nećemo dijeliti isto mišljenje o povijesti'
Pedja Milosavljevic / CROPIX

sažeto

Vučić je isključio mogućnost novih srpsko-hrvatskih sukoba, odgovarajući na pitanje o pojedinim tekstovima u hrvatskim medijima


HINA
31.10.2017.07:00

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u ponedjeljak navečer kako Srbija i Hrvatska nikad neće imati zajedničko mišljenje o povijesti, ali da u njihovim pogledima na budućnost ne postoji nijedna stvar koja bi ih dramatično razdvajala.

"Ostavimo povijest po strani, a u budućnosti sa Hrvatskom imamo samo dobru stranu. To što očekujemo od budućnosti u svemu se možemo usuglasiti i mislimo isto ili slično, jer ne postoji niti jedna stvar koja bi nas dramatično i drastično razdvajala", rekao je Vučić gostujući u programu komercijalne TV Pink.

Vučić je isključio mogućnost novih srpsko-hrvatskih sukoba, odgovarajući na pitanje o pojedinim tekstovima u hrvatskim medijima.

"Meni ne pada na pamet da ratujemo s Hrvatima, ali mi pada na pamet da im damo novac, i za kuću bana Jelačića u Petrovaradinu, i za ulice, trgove, škole. Ali isto tako kažem što sam već više puta rekao – nitko više nikada neće moći ponoviti Oluju, a ja držim do svoje riječi“, istaknuo je Vučić.

Ocijenio je da između Srbije i Hrvatske danas nema nerješivih problema, ali da obje zemlje žele bolje uvjete za svoje sunarodnjake u drugoj državi.

"Mi danas realno nemamo problema sa Hrvatskom, osim što bismo željeli bolju poziciju za naš narod u Hrvatskoj. Nekad smo imali 550.000, ako se vratimo dalje u povijest i 700.000 Srba u Hrvatskoj. Danas ih je oko 160.000 i sad tražimo bolja prava za sve njih", rekao je Vučić.

Naglasio je kako hrvatska manjina u Srbiji može tražiti što god joj je potrebno i dobit će, a isto to želi i Srbija za Srbe u Hrvatskoj.

Vučić je sugerirao i da se Srbija treba suzdržavati i ne odgovarati na sve provokacije iz Hrvatske, uključujući i stvari iz povijesti.

Kolinda Grabar Kitarović

Aleksandar Vučić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter