FOTO: SPEKTAKULARAN OBLAK DIGAO SLAVONCE NA NOGE

Meteorolozi su nam razjasnili što se jučer događalo na nebu i, ne, nitko nije testirao nuklearno oružje


100posto
10.05.2018.17:00
Meteorolozi su nam razjasnili što se jučer događalo na nebu i, ne, nitko nije testirao nuklearno oružje
Miroslav Džambić

sažeto

Riječ o famoznom kumulonimbusu, čija energija se ponekad može usporediti sa energijom megatonske bombe


100posto
10.05.2018.17:00

Osječani, Đakovčani, a i mnogi njihovi susjedi jučer popodne su bili iznenađeni neuobičajenim prizorom na nebu. Odmah su se po društvenim mrežama proširile fotografije oblaka koji izgleda identično kao prizor na nebu nakon eksplozije atomske bombe. Vremenski fenomen izazvao je brojne reakcije - od straha do divljenja, a neke je zabavio.

"Baranjci opet testiraju nuklearno oružje, a mi se divimo... Trumpuuuuu, javi se", napisala je jedna komentatorica i izazvala smijeh.

Riječ je o famoznom kumulonimbusu. U DHMZ-u sam na rekli da se oblak koji je zainteresirao Slavonce nalazio u zapadnoj Vojvodini.

'Vrijeme i oblaci ne poznaju granice', našalili su se.

Kumulonimbus je odgovoran za jake vjetrove, snažne pljuskove, tuču, gromove i munje, tornada i pijavice.

Željka Fuderer Levak

Slobodan Balić

Energija koju ima čak i umjereno razvijen kumulonimbus je impresivna i može se usporediti sa energijom megatonske bombe. Kumulonimbus se formira za oko tridesetak minuta i za to vrijeme podigne uvis na milijune tona vodene pare. Njegova osnovna karakteristika su jake uzlazne i silazne struje, zbog čega predstavlja opasnost za avione. 

Kumulonimbusi nastaju kada postoji jaka nestabilnost zraka, odnosno kada temperatura zraka brzo opada sa visinom (primjerice, 10°C na svaki kilometar visine) i kada je zrak bogat vodenom parom i zagrijan u nižim slojevima atmosfere. Tada se strujanje zraka koncentrira u vrlo malom području.

Najpogodniji uvjeti za formiranje ovih oblaka su u ravnicama. U našim područjima najčešće se formiraju ljeti, u poslijepodnevnim satima. 
Slobodan Balić
Kumulonimbus je sastavljen od vodenih kapljica i, posebno u svom gornjem dijelu, od ledenih kristala. Sadrži i velike kišne kapi, a često i snježne kristale, snježne pahuljice, ledena zrnca ili krupna zrna tuče. 
Tornado je najrazorniji proizvod kumulonimbusa, koji nastaje na većim prostranstvima. U njemu se zrak rotira brzinom i do 400 km/h. 

U Hrvatskoj nema tornada, ali kumulonimbusi mogu stvoriti pijavice. One su nekad kod nas bile rijetka meteorološka pojava, ali su zbog klimatskih promjena sve češće.

Željka Blažević

U Osijeku u srijedu, unatoč oblacima, nije bilo kiše i temperature su bile iznad 20 stupnjeva. Danas Slavonce i Baranjce čeka slično nestabilno vrijeme s temperaturom oko 25 stupnjeva.

Osijek

nevrijeme

meteorologija

oblak

kumulonimbus

newsletter

Prijavite se na Newsletter