Kimov režim na sve gleda blagonaklono

Metamfetamin sve popularniji poklon za rođendane i praznike među mladima Sjeverne Koreje


100posto
17.02.2019.20:00
Metamfetamin sve popularniji poklon za rođendane i praznike među mladima Sjeverne Koreje
iStock

sažeto

Koriste ga, navodno za zabavu, ali i kao univerzalni lijek protiv umora i gladi 


100posto
17.02.2019.20:00

Početkom veljače narodi dalekog istoka proslavili su Lunarnu novu godinu, a prema istočnjačkoj tradiciju ušli smo u godinu zemljane svinje. Tradicija istoka nalaže da se Lunarna nova godina slavi u krugu obitelji, uz gozbu i razmjenu darova. Pokloni variraju od novca, čaja ili odjeće, no prema pisanju New York Timesa, ove su sezone u Sjevernoj Koreji su hit pokloni koji sadrže narkotike, a osobito jaki metamfetamin koji u SAD-u zovu chrystal meth.

Meth umjesto RedBulla

Iako je svaka droga u Koreji ilegalna, poklanjanje i uživanje chrystal metha kojeg tamo nazivaju 'Pingdu' neka je vrsta javne tajne. Meth je popularan poklon za godišnjice, diplomske, rođendane i Novu godinu.

Damir Sagolj/REUTERS

"Meth je, do nedavno, u Sjevernoj Koreji bio smatran za veoma moćnu energetsku drogu, nešto kao pojačani RedBull", rekao je New York Timesu Andrei Lankov, stručnjak za Sjevernu Koreju s Kukmin univerziteta u Seulu. Andrei tvrdi da su priče o poklanjanju metha česte među onima koji su pobjegli sa sjevera. Uživatelji narkotika navodno meth ubrizgavaju u venu ili opušteno ušmrkavaju kao da puše cigarete – kao i da se veliki broj ljudi u ovoj zemlji liječi opijatima i stimulansima kao odgovor na kronični nedostatak zdravstvene zaštite, piše srpski Vice.

Droga prisutna u zemlji još od 70-ih

Informacija o popularnosti metha među omladinom Sjeverne Koreje najprije se pojavila u Radio Free Asia, mediju koji financira američka vlada, a novinari Vicea ni New York Timesa ju nisu uspjeli potvrditi. Ipak, upućeni smatraju da je točna te da je zbog podmitljivosti državnih službenika gotovo i legalan.

Kim Jong-un konzumaciju metha ne vidi kao prijetnju režimu jer mu pomaže da eutanazira svaki potencijalni otpor.

the5thphotography / Les Baker V

Službeno, sjevernokorejska vlada demantira bilo kakvo postojanje i upotrebu narkotika u zemlji, no istraživanje Nautilus instituta pokazalo je da je režim u Pjongjangu umješan u ilegalnu proizvodnju i distribuciju narkotika još od 70-ih te da je proizvodnja heroina zamijenjena proizvodnjom sve popularnijeg chrystal metha.

Istraživanja su pokazala da meth ne koriste samo mladi već je u širokoj upotrebi. Stanovništvo methom liječi prehladu, a koristi se kako bi povećao budnost i učinkovitost te kako bi se ublažila glad.

Sjeverna Koreja

metamfetamin

chrystal meth

newsletter

Prijavite se na Newsletter