SERIJAL KULT(NE) LIČNOSTI

Mesićev gost snimio je spot u kojem glumi terminatora, na sjednici vlade je dizao utege, a policiji je naredio istragu jer je čuo da građani brišu stražnjicu s njegovim slikama iz novina


Daniel Radman
07.07.2019.14:00
Mesićev gost snimio je spot u kojem glumi terminatora, na sjednici vlade je dizao utege, a policiji je naredio istragu jer je čuo da građani brišu stražnjicu s njegovim slikama iz novina
Profimedia

Daniel Radman
07.07.2019.14:00

Među rijetkim režimima koji mogu stati uz bok sjevernokorejskoj diktaturi jest onaj u Turkmenistanu. Nemaju nuklearno oružje pa svijetu nisu niti prijetnja niti vijest, ali način na koji su Saparmurat Nijazov, a potom i Gurbanguli Berdimuhamedov, upravljali svojim narodom ima tolike elemente apsurda da bi posramili i najbolje scenariste komedija. Samo da sudbina Turkmena u stvarnosti nije tragična...

Vratio cirkus, ali balet je i dalje zabranjen

Getty Images

Prvi predsjednik Saparmurat Nijazov išao je u toliku krajnost da je svim danima u tjednu i mjesecima promijenio ime, zabranio je operu i balet, puštanje glazbe na javnim mjestima, nošenje brade, brkova i duge kose, ruž za usne, zlatne zube... U tradicionalno islamskoj zemlji uveo je vlastiti dodatak, pa je uz Kuran, kao sveta knjiga u džamiji uvedena i njegova 'Ruhnama', kvazimistično dlelo koje je mješavina njegove autobiografije, nacionalnih mitova i (pseudo)povijesti, moralnih preporuka i poema. Pokušao je čak uvjeriti svoje zemljake da imaju direktan put u raj ukoliko je triput pročitaju...

Kad je 2006. stigla vijest o njegovoj smrti, mnogi su odahnuli. 'Luđe od ovoga ne može', bio je jedinstveni zaključak, a to je zapravo njegov nasljednik Gurbanguli Berdimuhamedov i obećao. Nije ni nasljednik pao s neba, po struci je zubar (jedini čelnik države te struke u svijetu) i bivši je ministar zdravstva u Nijazovljevoj vladi. Njegovim dolaskom neke stvari su se pomakle, recimo, vratio je stara imena danima i mjesecima, ukinuo je veto na većinu zabrana, osim baleta kojeg je i sam smatrao neprihvatljivim jer 'oskudno odjevene žene vrijeđaju turkmenski moral'. Tom novom vladaru priliku je dao i naš bivši predsjednik Stjepan Mesić (ipak je Turkmenistan bogat plinom, ima se s njima o čemu razgovarati...) te je Berdimuhamedov posjetio našu zemlju 20009. godine.

Ameri kažu da nije baš najbistriji

Getty Images

Vijesti koje su s vremenom počele pristizati pokazale su da je i Berdimuhamedov, blago rečeno, osebujan lik kojem su u ruke pale diktatorske moći. A on ih je nastavio koristiti po uzoru na svog prethodnika. Nijazov se, recimo, sam proglasio kao Turkmenbaši, 'čelnik svih Turkmena, a Berdimuhamedov je Arkadagom ili po naški 'zaštitnik'.

Izvješća američkih diplomata koja su procurila u aferi Wikileaks zabilježila su da Berdimuhamedov 'nije baš najbistriji lik' te da se 'ne voli okruživati s pametnijim od sebe'. No, za nekog tko nije najbistriji, ide mu prilično dobro. Na vlasti je već treći mandat – nakon drugog je promjenio ustav kako bi opet mogao biti izabran – a sve se čini da će, kao i Nijazov, tamo ostati do svoje smrti.

Na posljednjim izborima osvojio je nešto manje od 98 posto glasova, a napravio je od njih pravu travestiju. Postavio je čak osam 'protukandidata', od koji je jedan, zove se Maksat Ananepesov, prešao jedan posto glasova. Kako je to bilo prvi put u povijesti izbora da je netko osim njega prešao jedan posto odlučio je nagraditi Ananepesova, pa ga je poslije izbora promovirao iz potpredsjednika u predsjednika državnog prehrambenog kombinata. Na papiru je stvorio i dvije oporbene opcije, Agrarnu stranku i Stranku industrijalista i poduzetnika koje su tu također radi ukrasa.

Zabrana satelitskih antena kao uvod u bizarnosti

Profimedia

U takvoj diktaturi nekakav ekonomski uspon nije baš očekivan, ali kad nema dobrih vijesti ima barem onih bizarnih. Prva je stigla 2011. i u usporedbi s vijestima iz Nijazovljevog doba činila se sasvim benignom. Berdimuhamedov je ograničio uporabu satelitskih antena. Na sjednici vlade – uživo prenošenoj na državnoj televiziji diktator se požalio da antene kvare izgled zgrada te je naložio da se sa svih zgrada ukloni 'višak', dozvoljeno je tek da se zadrže dvije do tri po zgradi. Vladi je poručio da zbog istog problema porade uvođenju kablovske, no kasnije vijesti nisu govorile o nekom uspjehu na tom planu.

Nakon toga prašinu nije toliko dizao zabranama, koliko suludim video spotovima zbog kojih je postao zvijezda društvenih mreža. Recimo, na jednom od spotova usred sjednice kabineta imitirao je body-buildera podižući zlatnu polugu.

Na drugom je pak prikazan kao superjunak – neki su ga prozvali Turkmenatorom – dok se pridružuje vojnicima na vježbama gađanja. Naravno, svi njegovi hici – bilo iz puške, bilo da je bacao nož - pogađali su 'ravno u sridu'...

Također, pojavljivao se i kao DJ, a za blagdane je javno izveo i pjesmu sa svojim unukom. Inače, to mu je jedini član obitelji koji se pojavljuje u medijima, prema Wikileaksu ima suprugu i troje djece te ljubavnicu, Ruskinju, s kojom ima jedno dijete.

Prave bizarnost krenule su prošle godine. Prvo je zabranio ženama da voze automobile. Došle su mu u ruku statistike da žene češće skrive prometne nego muškarci pa je odlučio svima uskratiti ovo 'pravo'. Kad je riječ o prometu, zabranio je i sve crne automobile jer vjeruje da to nosi nesreću. Svi vlasnici limenih ljubimaca te boje morali su platiti kaznu i potom ih obojiti u srebrnu ili bijelu, za njega sretnu boju.

Bijela mu donosi sreću

Sam Berdimuhamedov pak predstavlja se kao vrhunski vozač (i za to postoji propagandni video), ali i jahač. Zvijezda društvenih mreža je postao i kad je na jednoj utrci – naravno, pobijedio je - pao s konja poslije ulaska u ciljnu ravninu. To je u Turkmenistanu ostalo cenzurirano da se slučajno ne pomisli da predsjednik ima koju manu.

Nadmašio je samog sebe kad je dao naredbu da policija provjerava toalete u potrazi za 'uprljanim slikama predsjednika'. Dakle, policija je dobila zadatak da pročešlja i privatna i javna mjesta te u kantama za smeće i odlagalištima pronađe inkriminirajuće dokaze. Problem je u tome što se Turkmeni moraju pretplatiti na novine, a kako im standard baš nije visok, toaletni partner se tu čini kao nepotrebni luksuz.

No, nije da oni žele nagrditi predsjednikovu sliku, već je problem izbjeći je. U novinama je gotovo nemoguće naići na stranicu bez Berdimuhamedova, pa je neželjeni rezultat - neminovan. Srećom, najavljeno je da se za prekršaj dijele tek upozorenja.

kult(ne) ličnosti

Turkmenistan

Gurbanguli Berdimuhamedov

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter