Oštar govor najmoćnije žene EU

Merkel Trumpu pokazala gdje mu je mjesto: 'Novi svjetski poredak ubrzano se raspada!'


Mia Mitrović
16.02.2019.18:00
Merkel Trumpu pokazala gdje mu je mjesto: 'Novi svjetski poredak ubrzano se raspada!'
Reuters

sažeto

Nikad lošiji odnosi SAD-a i Njemačke bili su jedna od dominantnih tema 55. Sigurnosne konferencije u bavarskoj prijestolnici


Mia Mitrović
16.02.2019.18:00

Sve se više političkih stručnjaka i analitičara slaže kako je svijet u kojem smo dosad živjeli na rubu velikih promjena, te kako je sve jasnije da se sustav na koji smo navikli ubrzano raspada.

Svjedoče tome i izjave Angele Merkel, jedne od najmoćnijih žena svijeta i njemačke kancelarke, koja je na netom održanoj 55. sigurnosnoj konferenciji u bavarskoj prijestolnici Münchenu odaslala snažne poruke. One se prvenstveno tiču nikad lošijih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke, uzrokovanih uglavnom samovoljom i često vrlo iracionalnim potezima američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Tračak optimizma

"Moramo se boriti za Europu i multilateralizam, protiv onih koji misle da sve mogu sami", rekla je Merkel.

SAD se trenutno s Njemačkom spori po nizu pitanja. Sporan je tretman Irana, obrambeni proračun NATO saveza u koji, smatra Trump, Amerika previše daje, a premalo dobiva, a problem stvara i projekt plinovoda "Sjeverni tok 2" kojim bi se ruski plin isporučivao Njemačkoj.

Reuters

Berlin je također zabrinut i zbog Trumpove, odnosno američke, jednostrane odluke o povlačenju iz nekoliko izuzetno važnih međunarodnih sporazuma, poput Pariškog klimatskog sporazuma te Iranskog nuklearnog sporazuma. Riječ je o međunarodnim ugovorima koji izravno utječu na živote milijuna ljudi diljem planete, a iz kojih se Trump jednostrano povukao, što mnogi smatraju krajnje neodgovornim.

Njemačka kancelarka ipak je u svom govoru ostavila tračak optimizma.

"Tko će pokupiti komadiće raspadajućeg svjetskog poretka? Mi! Svi mi, zajedno" rekla je najmoćnija političarka Europske Unije poslavši jasnu poruku kako Europa ne namjerava odustati od zaštite temeljnih vrijednosti na kojima je ustanovljena, bez obzira na Trumpovu politiku "America First".

Donald Trump

Angela Merkel

München

Novi svjetski poredak

sigurnosna konferencija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter