HDZ-ovski medijski poučak

Mediji su slobodni s rekordne 1163 tužbe protiv novinara i Sabor je dio estrade, a za to nisu krivi zastupnici, već mediji koji o njima pišu


Mia Peretić
05.03.2019.15:15
Mediji su slobodni s rekordne 1163 tužbe protiv novinara i Sabor je dio estrade, a za to nisu krivi zastupnici, već mediji koji o njima pišu
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Plenkoviću je smiješno da u 2019. govorimo da mediji nisu slobodni, a po Jandrokoviću su sukrivci za saborski cirkus


Mia Peretić
05.03.2019.15:15

Premijer Andrej Plenković još jednom je ponovio svoj poznati stav o hrvatskom medijskom prostoru. Naime, on smatra kako je pomalo smiješno u 2019. godini plasirati tezu da u Hrvatskoj ne postoji sloboda medija.

"Takva je teza ne samo netočna, nego i smiješna", rekao je premijer nakon sjednice Predsjedništva nacionalnog vijeća HDZ-a. 

Slobodni mediji s rekordne 1163 tužbe protiv novinara

Mora da je takav stav uspio afirmirati nakon subotnjeg prosvjeda hrvatskih novinara "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!", na kojem je Vladi predano osam zahtjeva zbog, kako kaže predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko, poražavajućeg podatka o 1163 tužbe protiv novinara po čemu smo rekorderi, a na kojem je zatraženo i povlačenje svih 36 tužbi koje je HRT podignuo protiv novinara i ostalih medija. 

No, rekordima koje obaramo unatoč, te činjenici da i međunarodni indeksi slobode medija ukazuju na loše stanje, premijer i dalje ponavlja kako u Hrvatskoj nema cenzure.

Sabor je postao dio estrade, a pogađate, mediji su za to dijelom krivi. Nikako zastupnici koji se tako ponašaju

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u kritici medija bio je nešto konkretniji, rekavši kako je Sabor postao dio estrade, a pogađate, u tom procesu su sudjelovali i mediji koji bi više prostora trebali davati onim zastupnicima koji se kvalitetno pripremaju i koji govore o sadržaju, a u drugi plan staviti egzibicioniste. 

Tonci Plazibat / CROPIX

S obzirom na ovu tezu dalo bi se zaključiti kako će Sabor biti ozbiljniji ako se o njemu bude tako izvještavalo, bez obzira na sadržaj koji on nudi, a za čiju analizu ne morate biti nekakav medijski stručnjak.

Dovoljno je da ste vlasnik TV-a, radija ili računala koji si, s vremena na vrijeme, priušti malo samokažnjavanja pa se uključi u sjednicu Sabora i vidjet ćete kakav je točno omjer tih "saborskih estradnjaka" i pružatelja kvalitetnog sadržaja. 

Jer, zadatak medija je da izvještava o onome što se događa, a ako se u Saboru događa dernek, možda krivca za to treba potražiti u saborskim klupama, ne u onome tko njihove estradne nastupe prenosi. 

Andrej Plenković

mediji

novinari

tužbe

cenzira

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter