političari na internetu

Maras voli 'uživo', Ilčić da ga snimaju, Bernardić je nježna duša, no ipak je Bandić za sve njih pravi, iskusni guru


Mia Peretić
17.05.2019.19:00
Maras voli 'uživo', Ilčić da ga snimaju, Bernardić je nježna duša, no ipak je Bandić za sve njih pravi, iskusni guru
Screenshot/Facebook

Mia Peretić
17.05.2019.19:00

Živimo u eri društvenih mreža, a koliko su one danas važne, pokazuje i činjenica da i većina svjetskih lidera, vjerskih ili političkih, ima svoje Facebook, Twitter ili Instagram profile putem kojih možete pratiti gdje su, što rade, te što vam žele poručiti. Primjerice, poznato je da je američki predsjednik Donald Trump ljubitelj tvitova u kojima se redovito obraća urbi et orbi, a zbog kojih se često znao naći na meti žestokih kritika.

Papa Franjo, poglavar Katoličke Crkve, prvi je papa koji je otvorio profil na nekoj društvenoj mreži i u nekoliko dana pokorio Instagram.

Vrijednost i moć prisutnosti na društvenim platformama shvatili su i naši političari. Danas gotovo da i nema političkog dužnosnika s bilo koje strane političkog spektra koji nema barem jedan aktivan profil, a neki su u tome postali pravi majstori te uspješno kombiniraju objave statusa, fotki, tvitova i video materijala. Tako su objave na, primjerice, Facebooku, postale gotovo jednako važne i informativne kao klasične tiskovne konferencije.

Milan Bandić objavljuje baš sve: od uspona na Dinaru i rođendana s penzićima, do kuglanja

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, inače poznat kao političar koji "dela" od 0-24, među prvima je prepoznao potencijal društvenih mreža, pa tako na njegovom službenom Facebook profilu Milan Bandić Gradonačelnik grada Zagreba u istom danu možete vidjeti barem tri ili četiri objave s fotkama. Bandić je uvijek i svuda, on je sveprisutan.

On otvara gradilišta, novouređene prodajno-servisne centre, asfaltirane ceste, slavi rođendane sa seniorima, juniorima, penje se na Dinaru i spušta niz brijeg ako treba.

Njemu niti jedna aktivnost koju fotoaparati, mobiteli ili kamere mogu zabilježiti nije strana. Tako će se i okušati u kuglanju, iako je u tome potpuno nevješt.

Pa čak i ako u međuvremenu iscuri neki video zbog kojeg čelnik metorpole može postati predmet javne sprdnje, njemu to dugoročno i koristi. Jer, što vam vrijedi političar o kojem se ne govori, pa čak i ako nije dobro.

Političari vole društvene mreže, no neke ne treba bez nadzora ostaviti same s mobitelom 

I drugi su njegovi kolege s hrvatske političke scene shvatili da ih društvene mreže približavaju građanima i to u puno većoj mjeri od nekakvih uštogljenih pressica. Neki od njih su se u tome snašli bolje, a neki bi, baš poput Trumpa, zaslužili da im se računalo zaplijeni, ili da ih se bar same s mobitelom ne ostavi bez nadzora.

Predsjednica kao Bandić na steroidima

Ekipa zadužena za Facebook predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović redovito i ažurno dokumentira i objavljuje svaki njezin korak, a analizom njezinih društvenih profila, dolazimo do zaključka da je predsjednica zapravo Milan Bandić na steroidima. Tako ju se može vidjeti u raznim izdanjima: kako obilazi županije, službene sastanke s domaćim i stranim kolegama, sportska i kulturna događanja. 

Među zapaženijim je video objavama bila upravo scena iz ruskih svlačionica kada je polugolim nogometašima krenula čestitati na povijesnom uspjehu na svjetskom nogometnom prvenstvu. 

Predsjednica rado pravi i selfije s građanima, očito želi pokazati kako je održala jedno od predizbornih obećanja da će biti među narodom, a ne na nekom udaljenom brdu zvanom Pantovčak. 

A da je prije svega osoba kao i sve druge, koja se, unatoč predsjedničkoj tituli, ne boji uhvatiti i s klasičnim kućnim radovima poput bojanja stana, pokazala je serijom fotografija na kojima se vidi da radi baš to.

Kolika je zapravo moć društvenih mreža pokazuje upravo taj fotosession, koji je dospio čak i do Indije. Naime, fotografija je postala hit u Indiji jer ne netko napravio meme, u kojem uz prizor predsjednice s valjkom u ruci, piše sljedeće:

"Predsjednica Republike Hrvatske kreči sama svoj stan jer si sa svojom plaćom ne može priuštiti nekoga tko će to napraviti umjesto nje. Mogla bi da je ukrala novac svog naroda. Ali naši vođe nose odijela vrijedna na milijune rupija i još uvijek vjeruju da su pošteni. Pozdrav njoj! Dijelite što je više moguće".

Davor Bernardić i serija Twitter zagonetki

Među onima manje vještima po pitanju komunikacije na društvenim mrežama sigurno je predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji se u anale Twittera upisao serijom kriptičnih poruka na svom Twitter profilu.

Iako se pisalo kako je promijenio čitav arsenal PR stručnjaka, čini se da nitko nije mogao kontrolirati Bernardićev tijek misli o lijepom, kišnom Zagrebu i hrvatskom zelju. 

Kada je premijer Andrej Plenković ekspresno smijenio tri MOST-ova ministra i doveo do krize u Vladi, lider oporbe bavio se nešto ležernijim sadržajem. Njemu je, stječe se dojam, tada važnije bilo pozabaviti se svojim komunikacijskim vještinama. 

I tada je krenuo i ovaj, već antologijski niz.

Kao i ovaj alanfordovski.

Bernardić je nakon toga istrpio niz kritika, a njemu nije uspjelo ono što uspijeva Milanu Bandiću, a to je da mu popularnost raste eskponencijalno javnoj sprdnji.

Gordan Maras voli 'uživo'

SDP-ovac Gordan Maras spada u skupinu s Davorom Bernardićem i Ivanom Pernarom, političarima koji su po pitanju objava na društvenim mrežama "sami svoji majstori". Maras redovito na svom Facebooku sam sebe snima i objavljuje video uratke, a često ih emitira uživo. Tako je objavio live video na putu za Zagorje, s Medvednice, iz Sabora, ali i iz svog vlastitog doma. 

Pa iako time želi ostaviti dojam neposrednog i simpatičnog lika, neke od tih objava izazivaju takozvano "susramlje", odnosno, bude vam malo neugodno dok on pokušava razviti tok misli, a istovremeno činiti video zabavnim i dinamičnim. 

Lacekov pogled i 'Hrabro srce'

Ovaj smo bombon čuvali za kraj. Ladislav Ilčić, predsjednik ultrakonzervativne stranke Hrast, poznat je po izjavama o muslimanima koji će preplaviti Europu, protivljenju abortusu i umjetnoj oplodnji, nesklonosti homoseksualcima, ali i masturbaciji koju, kako je svojevremeno otkrio, nikada nije upražnjavao. Ikada. 

Ilčić, osim Facebook profila vodi i video blog pod imenom "Lacekov pogled". Izuzev uvodne špice u kojoj je krupni kadar njegovih očiju malo zastrašujuć, video je solidno snimljen, jasno je da je u njega uloženo puno truda i promišljanja. U sadržaj nećemo ulaziti, reći ćemo vam samo da je u posljednjem blogu koristio scene iz kultnog filma "Hrabro srce" kako bi usporedio stanje na hrvatskoj desnici i razjedinjeno škotsko plemstvo, kako bi pozvao na ujedinjenje i zajedništvo.  

Na kraju ove analize, koliko god zabavno bilo gledati što su naši političari sposobni sami domisliti, na žalost moramo poručiti: Dajte, ne štedite na profesionalcima koji razumiju logiku društvenih mreža.

Kolinda Grabar Kitarović

Milan Bandić

društvene mreže

Davor Bernardić

političari

Gordan Maras

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter