ISPOVIJESTI RODITELJA KOJI SU U POTRAZI ZA DADILJOM

Lakše je dobiti na lotu nego pronaći babysittericu: 'Dadilje objavljuju polugole selfije na profilima za posao pa kakav posao one traže? Što misle da će 'čuvati' mog muža, a ne dijete'


100posto
05.09.2019.12:20
Lakše je dobiti na lotu nego pronaći babysittericu: 'Dadilje objavljuju polugole selfije na profilima za posao pa kakav posao one traže? Što misle da će 'čuvati' mog muža, a ne dijete'
Profimedia

sažeto

Jedne potencijalne dadilje nikako se nisam mogla rješiti, nudila mi je svoje usluge pa da mi dijete čuva njezina 80-godišja majka pa njezina prijateljica


100posto
05.09.2019.12:20

Brojni roditelji ovih su dana u niskom startu. Još nekoliko dana dijeli nas od početka školske godine, povratka mališana u školske klupe, polaska još manje dječice u vrtić i ukratko rekli bismo u šali roditelji su na aparatima. S dolaskom jeseni i povratkom u normalni ritam, ovih dana mnogi roditelji su u potrazi za dadiljama, tetama čuvalicama, babysittericama koji će brinuti o njihovoj djeci.  

Kako pronaći dadilju, a ne izludjeti i ne financijski propasti

Foto: iStock

A potraga uistinu nije lagana. Pričali smo s nekoliko roditelja koji su nam otkrili s kakvim se sve mukama susreću u potrazi za osobom koja će čuvati njihovu djecu. Svi su složni u jednome da je to poprilično komplicirano i da pogotovo ako ste ograničeni financijskim sredstvima lakše ćete dobiti na lotu nego pronaći dobru dadilju. Mnogi roditelji čuvanje djece rješavaju na način da dok oni rade o mališanima brinu bake i djedovi ili susjedi. No, isto tako mnogo je i onih koji nemaju te mogućnosti, a tu počinju i problemi i saga zvana- "kako pronaći dadilju, a ne izludjeti i ne financijski propasti".

Na oglasnicima je danas vrlo slaba ponuda dadilja, tako da ste već tu u startu ograničeni. No, danas postoje specijalizirani sajtovi na kojima između ostalih usluga dadilje nude i svoje usluge. Sistem funkcioniranja je vrlo jednostavan, one objave svoj oglas s osnovnim podacima, iskustvom, vještinama, fotografijom, a roditelji mogu pregledavati njihove profile. Naravno kako biste vidjeli kontakt osobe morate platiti tu uslugu, a to iznosi oko sto kuna. No, to je dobar način selekcije, jer netko tko se time ne želi baviti ili ima neke druge interese neće bezveze bacati novac.

Napućene usnice i selfiji

iStock

Također, roditelji na tim stranicama mogu objaviti oglas u kojem mogu objasniti što traže i osnovne podatke. Isto tako svi ti sajtovi imaju tražilice i filtere tako da možete odmah suziti izbor ovisno o svojim i djetetovim potrebama i željama. Tako između onih osnovnih - stručna sprema, godine iskustva, plaća možete filtrirati i dadilje do najsitnijih detalja ima li automobil, zna li više stranih jezika, je li radila s djecom s posebnim potrebama...

No, mnogi su roditelji uočili jedan 'simpatičan' detalj koji je mnoge i iznenadio. Na takvim specijaliziranim sajtovima dadilje mogu objaviti i svoju fotografiju uz opis kako bi roditelji odmah dobili dojam potencijalne osobe koja bi mogla čuvati njihovu djecu. Simpatično ali mnoge mlade djevojake nisu shvatile poantu pa tako objavljuju selfieje s napućenim usnicama, u izazovnim pozama, u večernjim haljinama, a čak smo pronašli i jednu koja objavila i fotografiju na kojoj pozira sa svojim dečkom. 

I sve bi to bilo ok i nitko u tome ne vidi problem da djevojke objavljuju takve fotografije na svojim osobnim društvenim profilima. No, po kojoj logici one mislie da bi ju roditelj anagažirao da čuva dijete ako prvo ugleda fotografiju mlade djevojke koja je 'opalila' selfie kao za Instagram na kojem se šminka napućenih usnica. Ne radite to jer kod većine roditelja to je veliko - NE!

Fotografije kao za izbor miss Profimedia

"Iznenadila sam se koliko mladih djevojka uz opis objavljuje izazovne fotografije, selfije, fotografije na kojima poziraju kao da se natječu za miss, a ne za posao čuvanja djece. Takve odmah mičem iz izbora, ne zato što smatram da to ne bi trebale raditi, u slobodno vrijeme neka rade što im je volja, ali su poprilično glupkave ako mislite da je to dobra fotografija za posao dadilje", rekla nam je mama Kristina, dodavši da s takvim fotografijama šalju krivu poruku kao da planiraju 'čuvati očeve', a ne djecu. 

Također ako je riječ o djetetu koji ide u školu i s kojim će trebati raditi zadaću, nepismeni oglas za posao u kojem umjesto primjerice "rad od kuće", piše "rad od kuče" kod većine roditelja je odmah odbijenica.

"Zašto bih angažirala dadilju koja si nije dala ni malo truda da napiše pismeni oglas. Ako se žurila pa pogriješila znači da nije nešto ludo zainteresirana za posao, jer nije htjela uložiti neki trud, a ako ne znba kako se piše kuća, onda i ne želim da takva osoba mom djetetu pregledava domaću zadaću", oštar je tata Ivan. 

Kada ste napokon pronašli nekoga tko vam se čini ok, tada počinje drugi krug pakla, a to je dogovor oko plaće. 

E sad, tu kao i uvijek priča ima dvije strane. Dadilje smatraju da su potplaćene i kao vrlo jasan argument kažu da se cijena čišćenja stana u Zagrebu kreće od 30 kuna pa na više pa kako tko može očekivati da po istoj cijeni netko čuva dijete što je mnogo odgovornije. I sve je to istina, ali ako stavite cijenu od 30 kuna po satu, osam sati dnevno dođete do cifre od 4800 kuna, a danas si rijetke obitelji mogu priuštiti da mjesečno izdvajaju toliku svotu samo za čuvanje djece. Toga su svjesne i dadilje pa je sve stvar dogovora, ako je riječ o stalnoj suradnji dogovara se stalni mjesečni iznos koji je onda i nešto manji. 

Potraga putem društvenih mreža

iStock

Što se tiče dogovora oko cijene sve je stvar vaših želja, a i kvalifikacija dadilja. Znači nije istina cijena za čuvanje djeteta od 2 i 6 godina. Također dadilja sa desetogodišnjim iskustvom, preporukama, koja govori nekoliko jezika, koja je visoko kvalificirana zarađuje i bitno više od nekog tko nema sve te kvalifikacije. Tako sve ovisi što tražite, želite i koliko ste spremni na kompromise", objašnjava Željka, koja je pola godine tražila dadilju, ali kaže isplatilo se, jer već godinu i nešto mjeseci fantastično surađuju. 

Mnogo je i onih roditelja koje koriste prednosti društvenih mreža pa objavljuju oglase u Facebook grupama vezanima baš za čuvanje djece.

Zadrta antivakserica

"Tako sam ja pronašla svoju dadilju. Objavila sam post i ubrzo su mi se počele javljati djevojke. To mi se pokazalo kao jako dobar način, jer sam odmah mogla i pogledati malo njihov Facebook profil da vidim o kakvoj se osobi radi. Tako sam jednu dadilju odbila jer sam vidjela da putem Facebook profila jako jasno podržava antivaksersku struju, s čime se ja ne slažem. Jasno je da ona ni na bilo koji način ne može utjecati na cijepljenje moga djeteta, ali nekako volim da mi dijete čuva osoba koja ima približno slična uvjerenja u životu kao i ja", objašnjava Marina, koja je putem fejs grupa i pronašla dadilju.

No, otkrila nam je da to nije bilo lagan put da su joj se javljale brojne žene, neke koje se tim poslom i bave, a i neke koje samo žele brzu zaradu. Tako se znaju javljati i žene koje samo žele zaraditi i nije im važno na koji način, je li imaju iskustva, jesu li čuvale djecu, jesu li uopće za taj posao ili ne. "Tako mi se javila jedna žena koja radi, ali ona je isplanirala da kad završi s prvim poslom dođe k meni i čuva moje dijete. No meni je čuvanje kćeri trebalo od određenog vremena, a ona s obzirom na svoj prvi posao nikako nije mogla dolaziti kada meni odgovora, ali je bila izuzezetno uporna pa mi je čak u jednom trenutku predložila da zašto mi dijete tih 45 minuta ne bi bilo samo dok ona ne dođe.

Kao što će mu se dogoditi? Govorim o djetetu od 4 godine. Odmah sam joj se zahvalila i objasnila joj da nemamo isti pogled o čuvanju djece", prisjeća se kroz smijeh Sanja brojnih dogodovština koje je doživjela u potrazi za dadiljom. Tako se prisjetila isto jedne dadilje koja bila jako zainteresirana, i već su sve dogovorile, ali se u jednom trenutku dadilja predomislila i ponudila joj da joj dijete koje je poprilično aktivno čuva njezina 80-godišnja majka. Naravno Sanja je to odbila, a nakon malo duže potrage pronašla je idealnu dadilju koja njezinu kćer čuva već 3 godine. 

djeca

dadilja

ispovijesti

roditlelji

babysitterice

newsletter

Prijavite se na Newsletter