Mora se delati, ali pitanje je kaj

Malter, žlica, vodoskokić! Pregled skupih i kozmetičkih zahvata napravljenih u Zagrebu, dok se vitalni problemi ne rješavaju


Valerija Bebek
01.11.2018.14:00
Malter, žlica, vodoskokić! Pregled skupih i kozmetičkih zahvata napravljenih u Zagrebu, dok se vitalni problemi ne rješavaju
Facebook Vratite magnoliju

sažeto

Gradonačelnik Milan Bandić otvoreno voli fontane, igru svjetla i vode. Dok on čupa stabla i postavlja travnjake građani žele da - recimo - sanira Jakuševec


Valerija Bebek
01.11.2018.14:00

U jeku radova na najvećem prometnom čvoru u državu Remetinečkom rotoru napravili smo pregled hrvatske metropole sa svim njezinim (infrastrukturnim) nedostatcima i urnebesno nepotrebnim kozmetičkim dodatcima. Iako vodstvo grada ne misli tako. Pa se recimo 2016. u gradu otvorilo čak šest fontana, a nije se izgradio niti jedan novi metar tramvajske pruge. Grad vapi za izgradnjom nove tramvajske mreže – urbanisti tvrde da je hitno potrebno provesti tramvaj kroz Heinzelovu, zatim kroz produžetak Vukovarske do Trešnjevačkog placa te od Horvaćanske do Črnomerca. Odlagalište smeća Jakuševec rastuća je rak rana grada, a pogotovo istočnog dijela Novog Zagreba. Dotrajala žičara na Sljemenu zatvorena je 2007. dvije godine nakon što se na Zagrebačkim alpama počela održavati Snježna kraljica. Kraljice se skijaju, tone i tone umjetnog snijega i soli se tovare po crvenom spustu, ali žičare i dalje nema.

Potrebno bi bilo spojiti aerodrom s gradom, kao i u većini uređenih metropola provesti prugu, ali ne tramvajsku nego onu od vlaka. I to je ćorak. Ali zato građani imaju gotovo stotinu predivnih fontana. Početkom rekonstrukcije rotora, iako se nije ni dospjelo u najgoru fazu, građani su bolno svjesni da Zagrebu nedostaje više veza preko Save. Jarunski most na zapadu i isto takav na istočnom dijelu, to će biti i više nego jasno kada se konačno zatvori rotor zbog njegove rekonstrukcije.
Ali krenimo redom, što se u Zagrebu radilo.

Obnova Kvatrića

Prije deset godina počela je urbanizacija kultnih punktova grada. Kamene ploče, mesing, beton i sječa stabala. Barem je tako ostao opustošen Kvatrić u travnju 2008. Ta kapitalna gradska investicija vrijedna je više od 250 milijuna kuna. „Nakon postavljanja info stupa, fontane i kioska s cvijećem, završena je i zadnja faza uređenja Kvaternikova trga, koji je unatrag 22 mjeseca dobio podzemnu javnu garažu s tri etaže i 353 parkirna mjesta“, zabilježeno je na stranicama grada Zagreba. 'Atraktivan trg' je užegla ploha lišena svake naznake života čim temperature skoče iznad 20 stupnjeva.

Goran Mehkek / Cropix

Fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice

Livada između Nacionalne sveučilišne knjižnice i Trnja postala je livada s fontanama. Neki udaranje temelja za te betonske fontane 2012. godine uzimaju kao početak vodene manije Milana Bandića. Prvo su izgrađene dvije. Građani su 'Igru vode, svjetlosti i glazbe' na posteljici od betona platili 25 milijuna kuna. No to nije sve, 2016. počela je izgradnja tri nove fontane. "Tri fontane koštaju 50 milijuna kuna, a to je duplo manje od vodospreme Cerje. Nikad nije vrijeme ako nećete ništa napraviti. U ovo vrijeme će neki reći 'je trebalo, nije trebalo'". Abruš je 1906. napravio dvije fontane na Zrinjevcu. Valjda je za 100 godina Zagreb zaslužio tri fontane', pravdao je gradonačelnik svoj odabir potrošnje gradskog novca. Pothodnik između Nacionalne sveučilišne knjižnice i fontana otvoren je u travnju 2018. i koštao je tri milijuna kuna.

Nenad Dugi / CROPIX

Cesarčeva ulica i novi Europski trg

Zatvaranje Cesarčeve ulice u pješačku zonu razljutilo je građane koji žive na općini Medvešćak, zbog uskog grla koji se stvara na sada jedinoj prometnici koja ih spaja s centrom grana. No ostatak građana i turista dobila je novu pješačku zonu omeđenu Ban Centrom. To je zgrada s ultraskupim stanovima, a koja je zbog svoje neobične fasade dobila nadimak Jadrolinija. Na tom prostoru je uoči ulaska Hrvatske u EU instaliran, po nekim stručnjacima jedan od ružnijih spomenika. Riječ je o mramornoj kocki kojom se slavi ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. A pješačka zona je 2016. imenovana u novi zagrebački trg - Europski trg.

Zagreb.hr

Obnova Mesničke ulice

"Pa što je ovo? Mesnička sada izgleda kao poletno-sletna staza", početak listopada 2014. šokirao je Zagrepčane. U strmoj Mesničkoj su ugrađene ultramoderne led diode umjesto rubnika. Mile voli disko, techno party, nizale su se šale i nagađanja koliko je ova ekstravaganca koštala sve nas. Zadovoljan je bio Bandić koji je izvijestio kako su tijekom 3,5 mjeseca radnici poslagali 200.000 kocki, koje ukupno teže tri milijuna kilograma, a razjasnio je kako se svjetla zovu katediopteri koji preko dana akumuliraju svjetlo i svijetle po noći. "Radovi su potrajali, no to je pimplav posao pa je bolje da smo to obavili polako i kako treba, a ni susjedi nisu puno jamrali", najavio je da kad su popeglali Mesničku, na redu je Radićeva ulica. Tom prilikom podsjetio na uređenje Bakačeve ulice, Kurelčeve i Stare Vlaške, a na kraju će morati urediti i Jelačić plac.

Tomislav Kristo / CROPIX

Fontane na Britanskom trgu

Započelo je rastjerivanje obrtnika s tog placa, a u ožujku 2017. završeni su radovi na Britanskom trgu. Radovi na kružnom toku su zastali, zbog naknadne odluke da upravo tamo Bandić sagradi 86. fontanu u gradu.
Rotor s fontanom. Voda žubori. Autobus zapeo. Ovaj haiku ukratko opisuje stanje nakon završetka radova na, inače mnogim Zagrepčanima, najdražem malenom trgu i placu. Na pitanje tko je kriv za gradnju preširokog rotora oko kojega se autobusi nisu mogli okretati Bandić se nije dao smesti. "Samo tko radi može pogriješiti, čestitam savršenima", poručio je zagrebački gradonačelnik, najavljujući još neke svoje greške. Pardon - radove. Ideja mu je sagraditi garažu pod Britancem.

Damjan Tadić / CROPIX

Trg kralja Tomislava, Tomislavac

Ovo je posljednja faza obnove, tri faze smo već izvršili. Prva faza je bila saniranje oborinske odvodnje, druga je bila obnova fontane dok je treća bila obnova javne rasvjete i hortikulture u cijelom parku Zrinjevac. Ostalo je samo uređenje spomenika i prostora oko njega, rekao je Bandić u siječnju 2018. kada je završio s Tomislavcem. Fontana, stara 120 godina sastavni dio kulturne baštine Lenucijeve potkove nije bila dovoljno dobra pa ju je srušio i sagradio još bolju (i još stariju) repliku s više mlaznica i pogađate - svjetlom.

Bruno Konjević / CROPIX

Obnova Umjetničkog paviljona

Najsvježija rana Zagrepčana započela je čupanjem Magnolije, završena je svečanim košenje umjetne trave i osvijetljenim Meštrovićevim paviljonom koji izgleda kao da je nasađen na teren za minigolf. Popularna 'Džamija' umjesto mjesta okupljanja mladih koji su se od davnih dana tamo skupljali i skejtali, postala je čuvano zdanje kojem građani ne smiju prići, pogotovo ne sa psima. Ili sjemenom magnolije. To je samo prva faza projekta Bandićevog naziva "Pješački centar izvrsnosti". O idućim fazama može se samo naslućivati jer zna samo toliko da se odnosi na potez od Branimirove tržnice, preko Trga Petra Krešimira IV., Trga žrtava fašizma i Ulice Franje Račkog do Draškovićeve ulice, odnosno Trga hrvatskih velikana. Idući na redu mogli bi biti Branimirac i Krešimirac.

Facebook Vratite magnoliju

Zagreb

Milan Bandić

fontane

obnova grada

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter