PLAĆENI DUGOVI OPG-IMA

Malim poljoprivrednicima Agrokor isplatio sve, dio ipak u strahu od Todorića: 'Gazda je rekao da će se vratiti i napiti nam se krvi'


Tomislav Kukec
31.05.2018.18:30
Malim poljoprivrednicima Agrokor isplatio sve, dio ipak u strahu od Todorića: 'Gazda je rekao da će se vratiti i napiti nam se krvi'
ivicatodoric.hr

sažeto

Pod mikro dobavljačima se smatraju dobavljači s godišnjim prihodom manjim od 5,2 milijuna kn, maksimalnom imovinom od 2,6 milijuna kn te do 10 zaposlenih


Tomislav Kukec
31.05.2018.18:30

Iako su mnogi još prošle godine predviđali kako će 'afera Agrokor' uništiti tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, jer će im višemjesečna nenaplaćena dugovanja za isporučenu robu uništiti poslovanje, podaci pokazuju kako su upravo OPG-ovi, koje se tretira kao 'mikrodobavljače', u najboljoj poziciji. 

Kako je za 100posto potvrdio Mato Brlošić, predstavnik malih dobavljača, sva potraživanja mikrodobavljača su naplaćena, a oni i dalje uspješno posluju s Agrokorom koji im isporučene proizvode plaća u zakonskom roku. 

Iako je čelnik Nezavisnih seljaka Hrvatske Tihomir Jajić prošle godine predviđao gašenje brojnih OPG-ova, Brlošić kaže kako se to ipak nije dogodilo. 

Isplaćeni i prije potpisivanja nagodbe

"Svi su plaćeni. Postoji mali broj proizvođača koji se nisu mogli uvrstiti u mikro-dobavljače jer su robu isporučivali organizirajući se u veća poduzeća. Oni naprosto nisu ušli u tu definiciju mikro-dobavljača. Ali svi OPG-ovi koji su samostalno prijavili tražbine plaćeni su u potpunosti", kaže Brlošić. 

Pod mikro dobavljačima se smatraju dobavljači s godišnjim prihodom manjim od 5,2 milijuna kn, maksimalnom imovinom od 2,6 milijuna kn te do 10 zaposlenih.  Pri tome kada se govori o zaposlenima često je slučaj da je cijela obitelj uključena pa bi propast OPG-ova značila i propast cijelih obitelji koje ionako već mjesecima žive na rubu bez ikakvih primanja. Stoga je dobra vijest da se taj, najcrnji scenarij nije dogodio.  Brlošić nam je potvrdio kako se mikrodobavljačima roba plaća u roku. 

Fer tretman malih obiteljskih gospodarstava Brlošić je uspio isposlovati sa savjetnicima za dobavljače, Tomislavom Matićem i Branimirom Briceljom, a prema njihovom dogovoru mikrodobavljači isplaćeni su i prije potpisa nagodbe i to po hitnom postupku. Tako je razriješena situacija koju je privremena uprava zatekla pri dolasku u Agrokor, a koja nije bila nimalo laka. Naime, prvotni rok plaćanja robe OPG-ovima je bio 90 dana, produljio se na 6 mjeseci, a nakon toga se, kaže naš sugovornik, 'raznim kombinacijama' i dalje produljivao. Za razliku od velikih tvrtki, koje se koliko-toliko mogu boriti s privremenom nelikvidnošću, za OPG-ove to je bila smrt jer ih se dovelo u situaciju da im egzistencija ovisi o tome hoće li Agrokor platiti svoje dugove. 

'Nećete više raditi'

"Todorić ih je zapravo prisilio davati robu te sve duljim i duljim rokovima otplate za danu robu naveo da i oni kreditiraju rad Agrokora.   Iako im je dugovao oko 21 milion EURA nije ima platio robu koju je uzeo ali je bez problema sa računa Agrokora uzeo 87 miliona za kupovanje vrijednosnih papira a što znači da je i sa novcem OPG-ova financirao svoje ideje koje je i u financijskim izvještajima zatajio uz pomoć revizorske firme Baker Tilly", kaže naš izvor upućen u 'aferu Agrokor'

Pa iako se 2500 najmanjih dobavljača uspješno naplatilo, među njima, kako doznajemo, vlada veliki strah od povratka Ivice Todorića u kompaniju. Nerado govore za medije jer se pribojavaju da bi ih to u budućnosti moglo skupo koštati. Saznajemo kako se u kuloarima spominje i da je Todorić navodno izjavio kako će se 'vratiti i svima napiti krvi'. 

"Nisam čuo baš tu rečenicu, ali određene prijetnje prema mikrodobavljačima su se u nekom trenutku pojavile. Uglavnom su bile u smislu 'nećete više raditi'. Neki OPG-ovi su blokirali tvrtke s kojima su poslovali, pa su čuli takve prijetnje. Ali mislim da nema razloga za strah. Ljudi će uvijek jesti, a OPG-ovi isporučivati hranu. Sad, hoće li to biti Agrokor ili neka druga kompanija, druga je stvar. Tko ne želi raditi s Agrokorom, radit će s drugim lancima, ali OPG-ovi će uvijek proizvoditi i isporučivati svoju robu", umiruje obiteljske poljoprivrednike Mato Brlošić.

Agrokor

Ivica Todorić

opg

Mato Brlošić

obiteljska poljoprivredna gospodarstva

dugovanja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter