PRVI INTERVJU S OBITELJI

Majka Osame bin Ladena otvoreno govori o svom sinu: 'Bio je dijete kakvo biste poželjeli, sve dok u svojim dvadesetima nije upoznao neke čudne ljude'


Mia Peretić
03.08.2018.15:05
Majka Osame bin Ladena otvoreno govori o svom sinu: 'Bio je dijete kakvo biste poželjeli, sve dok u svojim dvadesetima nije upoznao neke čudne ljude'
Profimedia

Mia Peretić
03.08.2018.15:05

Uskoro se bliži obljetnica terorističkog napada na njujorške "Blizance", poznatija kao 11. rujna, a 17 godina nakon rušenja nebodera Svjetskog trgovačkog centra obitelj Osame Bin Ladena, kojeg se smatra glavnim krivcem i organizatorom, i dalje živi s posljedicama njegovih djela.

Njegova majka Alia Ghanem je o svome sinu prvi puta progovorila u intervjuu za the Guardian.

Trenutno sa suprugom i dvojicom sinova živi u raskošnom domu u Saudijskoj Arabiji, gdje je dio života proveo i ubijeni vođa terorističke skupine al-Qaida. 

"Bio je vrlo dobro dijete i jako me volio. Teško mi je jer smo često bili razdvojeni, a kao dijete je bio vrlo sramežljiv. Pod utjecajem okoline i kolega malo se opustio tek na studiju ekonomije. Bio je dijete kakvo biste poželjeli, sve dok u svojim dvadesetima nije upoznao neke čudne ljude s kojima je provodio mnogo vremena. Postao je drugačija osoba. Jedan od njih bio je Abdullah Azzam, član Muslimanskog bratstva koji je kasnije protjeran iz Saudijske Arabije, te je postao bin Ladenov duhovni savjetnik. Isprali su mu mozak, sigurna sam. Govorila sam mu da ih se kloni, no nije me slušao", rekla je Alia.

Tijekom ranih osamdesetih godina Osama je otputovao u Afganistan kako bi se borio protiv Rusa, a njegov brat Hasan kaže da je čitava obitelj bila ponosna. Bio je heroj u Afganistanu i Saudijskoj Arabiji. 

Nakon što su 1990. američke vojne trupe ušle u Kuvajt, Osama je počeo širiti al-Qaidu i povezivati ju s ostalim terorističkim organizacijama. 

Profimedia

Nakon što je Alia Ghanem napustila intervju kako bi se odmorila, bin Ladenova polubraća kažu kako je važno znati da majka teško može biti objektivna svjedokinja:

"Prošlo je 17 godina od napada u Sjedinjenim Američkim Državama, a ona i dalje poriče sve vezano za Osamu. Jako ga je voljela i odbija ga kriviti. Umjesto toga, krivnju svaljuje na ljude koji su se nalazili oko njega. Ona je znala samo za njegovu dobru stranu, koju smo vidjeli i svi ostali. Nikad nije upoznala Osamu kao džihadista", te dodaje da su nakon vijesti o napadima svi bili šokirani i da su odmah znali kako iza svega stoji upravo Osama, kojeg se tada posramili. Tada im je i nametnuta i zabrana kretanja unutar Saudijske Arabije, a tek sad, gotovo dva desetljeća kasnije, imaju mogućnost slobodno izaći iz zemlje. 

Bin Ladena su nakon duge potrage 2011. u Pakistanu ubili pripadnici elitne američke mornaričke jedinice.

terorizam

obitelj

teroristički napad

Osama bin Laden

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter