Potpuno slomljena i u bolnici

Majka njegovateljica nakon smrti sina: 'Želim završiti Leonovu misiju!' Ne zna od čega će živjeti nakon što primi posljednju naknadu s burze


Valerija Bebek
01.11.2018.21:00
Majka njegovateljica nakon smrti sina: 'Želim završiti Leonovu misiju!' Ne zna od čega će živjeti nakon što primi posljednju naknadu s burze
Privatna arhiva

sažeto

Sudbina Leonela Pomper, žene koja je godinama njegovala nepokretnog sina, zgranula je javnost kada je prošle godine ostala bez Leona


Valerija Bebek
01.11.2018.21:00

Žena koja je javnosti poznata po borbi za prava djece i roditelja s najtežim životnim pričama Leonela Pomper (42) prije godinu dana izgubila je svog 12-godišnjeg sina Leona Lapaša koji je cijeli život bio prikovan za krevet i potpuno ovisan o njezinoj pomoći. Leonela i Leon pomogli su u borbi svih roditelja sa sličnom sudbinom, da se 2007. donese zakon o roditeljima njegovateljima omogućava naknadu od države za brigu oko svog djeteta.

Nakon što ga je u listopadu 2017. godine pokopala kazala je da je umrla tu noć s njim. Ali nije fizički umrla, ostala je i dalje samohrana majka drugo dvoje djece i bez ikakvih prihoda. Država joj je dala otkaz. Njezin status roditelja njegovatelja završio je sa smrću djeteta, a ona se kao i svaki drugi radnik koji se našao na cesti mogla jedino prijaviti na Burzu rada gdje dobiva svoju posljednju naknadu.

"Kao i prošle godine navodno će se i dalje razmatrati mogućnost za zbrinjavanje roditelja njegovatelja nakon što im djeca umru. Iskreno, ja sam skeptična i ne vjerujem. Što će biti kasnije sa mnom ja ne znam. Nesposobna sam za rad, nestabilna sam na svojim nogama", kazala je Leonela, po struci frizerka.

Privatna arhiva

Leonelino zdravlje nije dobro, prije dva dana je hospitalizirana, zbog epilepsije, natrijemije, hipertireoze. To je samo dio od 15 dijagnoza koje je zaradila kao bonus što se 24 sata svaki dan više od desetljeća brinula za svog sina. Javila nam se iz bolnice, jedva je govorila. "Izgrizla sam si jezik, nikad nisam imala tako jake napade. Loše reagiram na promjenu lijeka", kazala je tiho u mobitel.

Zatim je plakala, jer danas na Svi svete ne može otići na grob svom Leonu. "Želim završiti Leonovu misiju koju smo započeli. Želim da država zbrine sve žene majke njegovateljice. Mi smo fizički i psihički slomljeni...", kazala je Leonela. Koja i kakva bi to mjera točno bila, ona ne zna. Kaže kako ima ukupno 20 godina radnog staža, od toga je devet od njegovanja bolesnog sina. Priča kako ju je država prijavila na 8-satno radno vrijeme, a njezin sin je živio uz pomoć sedam različitih aparata, bio je slijep, gluh i nepokretan, potpuno ovisan o njezinoj 24-satnoj brizi.

Privatna arhiva

"Nakon Leonove smrti dobila sam jednokratno 10.000 kuna, nakon toga još jednom 5000 od ministarstva, živim od naknade s burze to je isprva bilo 1800 kuna, a zatim 1300, za 13 dana trebala bih dobiti posljednjih 500 kuna. Ni ne znam kako ću se otići prijaviti, tko zna koliko ću biti u bolnici", kazala je, nije htjela zatajiti da je kakvu takvu financijsku pomoć dobila. A dobila je novac, vjeruje jer je njezina sudbina nakon sinove smrti zgranula javnost.

A Leonova misija, kako je ona naziva, nije samo zbrinjavanje roditelja njegovatelja nakon smrti bolesnog djeteta. "Leon nije mogao govoriti, nije čuo, ali ja sam uvijek govorila u Leonovo ime i borila sam se za svu djecu. Njega više nemam, imam ga na Mirogoju. Mirna sam i spokojna jedino kada sam tamo", kazala je kroz suze Leonela.

Privatna arhiva

Upravo su njih dvoje bili jedni od najaktivnijih zagovaratelja da se u zakon uvede status roditelja njegovatelja. Prije desetak godina roditelji teško bolesne djece uspjeli su natjerati tadašnju vladu da priznaju roditelje njegovatelje i daju im zakonski status. Oko 3800 roditelja u Hrvatskoj ima ga ima, što znači da za brigu kod kuće o svom djetetu primaju naknadu u visini od pet osnovica, odnosno 2500 kuna mjesečno te imaju prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Zbog velike rigoroznosti zakonskih odredbi taj status mogu ostvariti doista samo roditelji djece s najtežim dijagnozama i oblicima invaliditeta.

roditelji njegovatelji

Leonela Pomper

Leon Lapaš

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter