Serijal mafija: Neodizelaši, mafijaši ili redikuli?

U najpopularniji srpski reality ulazi samoprozvani 'don Balkana'. Opaki 'kriminalac' na dvoboj je izazvao Arkanova sina i Kristijana Golubovića


Mia Mitrović
25.08.2019.19:00
U najpopularniji srpski reality ulazi samoprozvani 'don Balkana'. Opaki 'kriminalac' na dvoboj je izazvao Arkanova sina i Kristijana Golubovića
Youtube screenshot

sažeto

U Srbiju su se vratile devedesete, sva moć je u rukama jednog čovjeka, a u modi su i druge maligne pojave eopohe poput dizelaša 


Mia Mitrović
25.08.2019.19:00

"Vraćaju se devedesete, utoke i AirMax patike, dobrodošli u devedesete, nema nikakve razlike", otpjevao je prije dvije godine beogradski punk metal sastav Mortal Kombat i fino sumirao šizofrenu situaciju u Vučićevoj Srbiji.

Uistinu, u Srbiju su se devedesete vratile na velika vrata. Zapravo, izgleda da nisu nikada ni otišle. Pritajile su se na neko vrijeme, taman da na njih zaboravimo, a onda ponovno uskrsnule.

Pranje mozga 

U Srbiji je ponovno sva politička moć u rukama je jednog čovjeka pa zemlja polako tone u diktaturu, na Kosovu je opet sve nemirnije, nacionalizam buja, a na televizijama i u tabloidima kojima upravlja Vučić i SNS dominiraju starlete, pevaljke, raznorazni raspadači, ljudi s dijagnozom, prostitutke, četnički vojvode, kriminalci i wannabe kriminalci. Lepeza je to likova koji kao da su izašli iz noćne mora, ali ne one Željka Malnara.

Najgledaniji televizijski formati u zemlji su reality programi poput 'Zadruge' i 'Parova', a svoju popularnost među pučanstvom duguju činjenici da se natjecatelji neprestano svađaju, psuju i fizički obračunavaju.

Ugovor s televizijom Happy ovih je dana tako navodno potpisao 'don Balkana', 'princ asfalta', stanoviti Ivan Mitrović Biza iz Kruševca. Na svojim se društvenim mrežama Biza pohvalio kako u ulazi u novu sezonu Parova, a vijest su prenijeli srpski tabloidi. Službene potvrde s TV Happy još uvijek, doduše nema pa nije sasvim sigurno halucinira li Bizo ili će ga srpska javnost gledati u jesenskoj shemi omiljenog reallityja.

Ivan Mitrović Biza navodno je bivši pripadnik specijalne jedinice Vojske Jugoslavije, a zovu ga još i 'distrojer iz Kruševca'. Proslavili su ga YouTube clipovi u kojima demonstrira svoju snagu i opakost.

'Kruševački don' popularnost je stekao lani kada je na boksački dvoboj izazvao Kristijana Golubovića, umirovljenog beogradskog kriminalca kojeg je proslavila činjenica da je jedini preživo snimanje kultnog dokumentarca 'Vidimo se u čitulji' koji je pratio svakodnevicu aktera beogradskog podzemlja ranih 90-ih.

Lomi cigle

Na snimci kojom izaziva Golubovića, Mitrović drži u ruci palicu i nož, a pogledom ispod obrva nastoji uvjeriti gledatelje da je opak i ozbiljan u svojoj namjeri. Nedugo nakon Kristijana, na dvoboj je izazvao i Arkanova sina Veljka Ražnatovića koji se bavi boksom.

"Pozdrav za sve nacije i vjere u Kruševcu, od glavnog kriminalca mafijaša. Kristijane Goluboviću, tebi se obraćam lično. Izazvao sam te u vili „Parova“ na borbu MMA UFC K1, a još nisam dobio odgovor. Koliko više da te čekam, odgovori mi odmah i sada! Nemam vremena, idemo u „Parove“, ti i ja zajedno, da te lešim od batina. Ili prihvati meč i javi mi se u inbox ili ostani nitko i ništa - propast. Nemaš mu*a, nemaš srca, nemaš herca, toliki čovjek, a da ne smije da odgovori meni! Neka sve bude direktno pred 20 milijuna ljudi. Ako daš odričan odgovor, znači da si pi*ka i tako ćeš ostati upamćen. Mi Kruševljani ne znamo za strah, ako ne možemo pobijediti, mi slomimo neprijatelja " poručio je Mitrović Goluboviću.

Mitrović redovno pokazuje svoju fizičku spremnost na društvenim mrežama, gdje postavlja video-klipove u kojima se vidi kako jednim potezom lomi ciglu, šipkom krivi stupove i betonske zidove, ali i vozi automobile, dok puca kroz prozor.

Navodni kriminalac plijeni pozornost gdje god se pojavi jer je istetoviran svud po tijelu (najdraža nam je njegova ne baš uspjela tetovaža Che Guevare na prsima), okićen lancima i naoružan.

Nedavno se na svojim stranicama pohvalio snimkom na kojom se kao lepezom hladi novčanicama od 20, 100 i 500 eura, ali su fanovi uočili da je novac lažan.

'Trenerka stil'

Nije dugo trebalo da mu na izazov odgovori i Kristijan Golubović. On se trenutno nalazi u zatvoru Zabela gdje služi kaznu zbog trgovanja narkoticima, no šuška se da bi mogao biti pušten kako bi sudjelovao u realityju TV Pinka, Zadruga.

Mitroviću je odgovorio slikom na Facebooku na kojoj boksa okrenut leđima. Ispod slike piše 'gdje ćeš na stijenu, kada si pijesak'.

Nakon toga Mitrović je za meč s Kristijanom ponudio 3.000 eura i siguran je u pobjedu. Sam meč želi da se održi u vili 'Parova'.

U međuvremenu su se javili i Mitrovićevi sugrađani iz Kruševca koji tvrde da on nije nikakav sportaš, nit kriminalac, već sasvim običan momak koji se 'loži' na priče o 'legendama 90-ih', odnosno na kriminalce koji su praktički vladali u Srbiji pod sankcijama.

Takvi su 90-ih u Beogradu i drugim urbanim središtima Srbije činili supkulturu koja je nazvana dizelašima. Njih odlikuje grub, ulični imidž, sklonost nasilju i kriminalu. Bili su kratko podšišani i odijevali su se u šuškave trenirke kričavih boja poznatih svjetskih brendova, a na nogama su imali AirMax Nike tenisice sa zračnim jastucima. Ime su dobili po robnoj marki Diesel, iako ima nekih koji tvrde da su ih prozvali dizelašima jer su na ulicama trgovali benzinom i dizelom kojeg se u Srbiji pod sankcijama mogao nabaviti jedino na ulici.

Slom sustava vrijednosti

Srpska teoretičarka medija Ivana Kronja pojavu ove skupine povezuje s bujanjem nacionalizma, općim slomom sustava vrijednosti 1990-ih i rađanjem „nove srpske elite“, koju su činili političari na vlasti, ratni profiteri, biznismeni i kriminalci koji su podržavali Miloševićev režim. Kako novi sustav vrijednosti još uvijek nije uspostavljen, dizelaši su i dalje uzor većem dijelu srpske mladeži, osobito iz siromašnih obitelji.

Dizelaši su one koji su imali drugačiji izgled i stavove od njihovih nazivali padavičarima. Istim nadimkom zvali su i sve koji ne slušaju istu glazbu kao oni, odnosno turbo-folk, tada stvorenu mješavinu tradicionalnog folka i modernih elektro-pop bitova ili dens muziku, domaću varijanta eurodancea, koji je u vrijeme njihovog nastanka postao značajan žanr na svjetskoj glazbenoj sceni.

Neki od rodonačelnika bili su: Svetlana Ceca Ražnatović, Dragana Mirković, Jelena Karleuša, Mira Škorić, Dragan Kojić Keba, Indira Radić, Sinan Sakić, Šaban Šaulić, Šemsa Suljaković, Mile Kitić, Mitar Mirić. Među najpopularnijim izvođačima dance muzike 1990-ih su bili Ivan Gavrilović, Dr Iggy, Bit strit, Đogani i Funky G. Pjesme izrazito popularne među ovom populacijom su bile „200 na sat“ Ivana Gavrilovića, „Oči boje duge“ Dr Igija, „Idemo na Mars“ Đoganija, ali i ET-jev hit „Tek je 12 sati“ ET.

Devedesete su se zbilja vratile jer su dizelaše u moderno vrijeme zamijenili neodizelaši. Njihov izgled predstavlja donekle modificirani izgled koji uključuje maskirne dukseve bez ciferšlusa, trenirke sa suženim nogavicama, replike air max tenisica, kapuljače i sunčane naočale.

Pokret ne samo da ima sljedbenike u Srbiji, već i u Hrvatskoj gdje mnogi klinci slušaju turbo folk i gledaju film Rane maštajući o lovi do krova i uspješnoj kriminalnoj karijeri. Crno nam se piše.

parovi

sumrak civilizacije

Ivan Mitrović Biza

dizelaši

neodizelaši

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter