od konja do šarplaninca

Macron nam dolazi u susjedstvo, a svi se pitaju kojim će poklonom iznenaditi Vučića


Matej Devčić
10.07.2019.10:05
Macron nam dolazi u susjedstvo, a svi se pitaju kojim će poklonom iznenaditi Vučića
Reuters

sažeto

Emmanuel Macron svakom čelniku čiju državu posjeti poklanja nešto što simbolizira Francusku


Matej Devčić
10.07.2019.10:05

Francuski predsjednik Emmanuel Macron tijekom 14. i 15. srpnja posjetit će Srbiju pa se tako mnogi pitaju čime će iznenaditi srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Svaki put kada bi Macron posjetio neku državu, predsjedniku te države, ili nekom visokom čelniku, Macron bi poklonio interesantan poklon, no isti bi ga možda mogao očekivati i od Vučića.

Prilikom posjeta Vladimira Putina Srbiji, ruski predsjednik dobio je na poklon tromjesečno štene šarplaninca pod imenom Paša, stoga koliko god suludo zvučalo, ne bi čudilo da Vučić Macronu pokloni, recimo, francuskog buldoga. Na popisu Macronovih poklona bilo je knjiga, sadnica, porculanskih figurica ali i posebnih konja. Svi ti pokloni birani su tako da simboliziraju Francusku.

Kineskom predsjedniku poklonio konja

Od Macronovih poklona ponajviše se pisalo o "drvetu prijateljstva" koje je u dvorištu Bijele kuće posadio s Donaldom Trumpom, no to nije bio jedini poklon za američkog predsjednika. Godinu dana prije tog, Trump je od Macrona na poklon dobio antikvitet - kartu SAD iz 1783. godine vrijednu oko 1100 dolara.

Profimedia

Jedan od neobičnijih poklona koje je Macron poklonio nekom dužnosniku zasigurno je bio konj elitne francuske Republikanske garde koji je završio kod predsjednika Kine. Macron je, naime, zapamtio da se Xi Jinping oduševio prizorom 140 konjanika koji su ga pratili tijekom posjeta Parizu 2014. pa je tako 2018. francuski predsjednik Jipinga obradovao osmogodišnjim konjem koji je nazvan Vesuve de Brekka.

Od pape dobio medaljon

Iste godine Macron je prilikom posjeta Vatikanu papi Franji poklonio rijedak primjerak knjige Georgesa Bernanosa iz 1936. "Dnevnik seoskog župnika", a papa mu je poklonio medaljon koji prikazuje kako Martin iz Toursa, svetac iz 4. stoljeća, reže svoj plašt i polovicu daje prosjaku za zimu.

2018. Macron je na summitu G7 u Kanadi premijeru države Justinu Trudeau poklonio porculanski tanjur čuvenog francuskog proizvođača porculana Sevres. Njihov porculan nije samo simbol Francuske već je i privatni izbor francuskog predsjednika. Naime, Macron se našao na meti kritika nakon što se saznalo da je Elizejska palača odlučila izdvojiti 50 tisuća eura za set porculanskog posuđa od Sevresa.

Getty Images

Iznimno se trudi oko poklona

Kada je Macron posjetio Rusiju nije se pisalo o razmjeni poklona, no Vladimir Putin je na ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu od francuske delegacije predvođene Macronom na poklon dobio figuricu plavog galskog pijetla koji je simbol Francuske.

Koliko se Macron trudi oko svojih poklona dovoljno govori i njegov odabir svadbenog poklona za princa Harryja i Meghan Markle. Kada je saznao da je princ Harry fan Jamesa Bonda, Macron mu je poklonio putnu kožnu torbu u Bondovom stilu koju je izradila kompanija S.T. Dupont, a u njoj se nalazio upaljač, zlatni rezač za cigare, olovke te manžete s ugraviranim logom 007.

Srbija

Aleksandar Vučić

Emmanuel Macron

pokloni

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter