VIDEO: veliko medicinsko otkriće

Ma koliko se činilo nevjerojatnim, više nećemo morati strahovati zbog srčanih bolesti, jer ćemo uskoro svi moći imati po jedno rezervno srce


Matej Devčić
17.04.2019.08:30
Ma koliko se činilo nevjerojatnim, više nećemo morati strahovati zbog srčanih bolesti, jer ćemo uskoro svi moći imati po jedno rezervno srce
REUTERS/Amir Cohen

Matej Devčić
17.04.2019.08:30

Grupa izraelskih znanstvenika sa Sveučilišta Tel Aviv tvrdi da su stvorili prvo 3D srce isprintano od ljudskog tkiva. Organ je veličine 2,5 centimetara i sličan je zečjem srcu i ne može pumpati krv, no znanstvenici uvjeravaju da je njegovo stvaranje veliko medicinsko otkriće, piše BBC.

Vjeruje se da je ovo prvo srce koje je isprintano s ćelijama, krvnim žilama i komorama, a znanstvenici smatraju da će ih se početi koristiti u roku od godinu dana. Očekuje se kako će uskoro biti skalirano do veličine ljudskog i preuzeti sve njegove funkcije.

Stanični materijal tkiva korišten kao "tinta"

Voditelj projekta, biotehnolog Tal Dvir kazao je da se radi o pravom "proboju u medicinskoj znanosti". "Ljudi su u prošlosti uspjeli isprintati 3D strukturu srca, ali ne s ćelijama i krvnim žilama. Ovo je prvi put da je netko uspješno osmislio i isprintao cijelo srce prepuno ćelija, krvnih žila, komora i predkomora", kazao je Dvir.

REUTERS/Amir Cohen

Kako piše Science Daily, proces stvaranja srca započeo je biopsijom masnog tkiva uzetog od pacijenata, a stanični materijal iz tkiva korišten je kao "tinta" za printanje. To je omogućilo istraživačima da naprave složene modele tkiva.

Istom tehnologijom mogu napraviti veća srca

Znanstvenici namjeravaju uskoro započeti s testiranjima na životinjama i presaditi im isprintano srce napravljeno od životinjskog tkiva, a tvrde da se istom tehnologijom kojom su napravili minijaturno srce mogu napraviti veća srca koja se jednog dana mogu koristiti prilikom transplantacija kod ljudi.

"Možda će za 10 godina u najboljim bolnicama širom svijeta postojati printeri za organe, a ti će se postupci provoditi rutinski", kazao je Dvir te dodao da je sigurnije započeti transplantaciju organa koji je manje važan od srca, poput bubrega, slezene ili pluća.

medicina

srce

organi

3D printer

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter