m-ZIPP

Besplatna aplikacija koja će vam olakšati život u Zagrebu


HINA
08.02.2017.14:45
Besplatna aplikacija koja će vam olakšati život u Zagrebu
Istock

sažeto

 Aplikacija "mZIPP" – Grad na dlanu, omogućava Zagrepčanima i posjetiteljima Zagreba pregled prostornih podataka vezanih za njihovu trenutnu ili izabranu lokaciju


HINA
08.02.2017.14:45

Aplikacija pokazuje praktički sve važno - adresu, podatke o katastarskim česticama i namjeni površina iz Generalnog urbanističkog plana, informacije o najbližem vrtiću, školi, zdravstvenoj ustanovi, dežurnoj ljekarni, te praktičnu pomoć u snalaženju u prostoru.

Preuzimanje mobilne aplikacije omogućeno je za iOS i Android uređaje. Pretraživanje je moguće prema adresi i katastarskoj čestici. Također, moguće je mjeriti udaljenost i površinu, snimiti izabrane lokacije te ih dijeliti putem društvenih mreža.

Aplikacija "mZIPP" sadrži podatke o 2400 lokacija u 12 tematskih cjelina. Sadrži podatke za 160 sportskih objekata, 130 domova zdravlja, 73 doma za starije osobe, 50 lokacija s besplatnom WiFi mrežom, 49 gradskih tijela, 35 trgovačkih društva i 11 gradskih vrtova. Locirani su kulturni spomenici, muzeji, zaštićeni parkovi, planirane biciklističke staze, planinarske rute i planinarski domovi i dr. 

Riječ je o projektu nastalom u suradnji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada i Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je aplikacija "velika priča" za informatički pismene sugrađane. "Ovo je dobar početak, a o nama ovisi hoćemo li biti ustrajni, ozbiljni i odgovorni da taj krasan projekt primijenimo u praksi, da ne završi nakon tri mjeseca kao još jedan u nizu projekata", rekao je Bandić.    

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Cvjetko Jerković uvjerena je da će aplikacija omogućiti široku dostupnost informacija o zagrebačkom prostoru. Po riječima njezina pomoćnika Darka Šiška, izrada aplikacije stajala je oko 400.000 kuna.

Zagreb

aplikacija

lokacije

m-ZIPP

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter