čekanje i do 200 dana

Liste čekanja šokantno duge, ali ministar zdravstva vjerojatno i za to ima neko osebujno opravdanje, kao što ima za sve


100posto
29.12.2018.18:00
Liste čekanja šokantno duge, ali ministar zdravstva vjerojatno i za to ima neko osebujno opravdanje, kao što ima za sve
Robert Fajt / CROPIX

sažeto

Za neki pregled, dijagnostičku pretragu i operacijski zahvat upisano je 865.080 osoba, a prosječno se na termin čeka otprilike 5,5 mjeseci, ili točnije 164 dana


100posto
29.12.2018.18:00

Odlazak doktoru ili  sumnja na neku bolest za svakog je čovjeka jedan od najstresnijih životnih trenutaka, ali kada živite u Hrvatskoj to dobiva novo značenje. Naime, ako nemate novca za privatne preglede, onda ukratko rečeno loše vam se piše. I to traje već godinama i nije neka novost, nažalost, ali oni koji bi to trebali, a to je ministarstvo zdravstva ništa pametno ne rade na tome, jer da rade ne bi ovih dana hrvatsko zdravstvo u novu, 2019. godinu ušlo s više od 850 tisuća ljudi na listama čekanja.

Prema zadnjim objavljenim podacima HZZO-a, za neki pregled, dijagnostičku pretragu i operacijski zahvat upisano je 865.080 osoba, a prosječno se na termin čeka otprilike 5,5 mjeseci, ili točnije 164 dana.

Na prvi pregled kod vaskularnog kirurga čeka se 217 dana

Kako piše Slobodna Dalmacija, od tog broja, čak 140.489 osoba čeka u nekoj od četiriju dalmatinskih bolnica, a u KBC-a Split, svoj termin, prema HZZO-ovim podacima, čekaju 86.072 pacijenta, a prosjek čekanja je nešto veći od državnog i iznosi punih šest mjeseci ili 181 dan.

Najdulje se u Splitu, prema HZZO-ovim podacima, čeka na prvi pregled kod endokrinologa i reumatologa, čak 10 mjeseci, a preduge su liste i kod vaskularnog kirurga, na čiji se prvi pregled čeka 217 dana, slijede kardiologija (209 dana), urologija (155), hematologija (117).

I u svim dalmatinskim bolnicama stanje je vrlo slično i zabrinjavajuće, jer čekanje od šest do više od deset mjeseci na neki pregled uistinu je nevjerojatno. Iako je ministar Kujundžić početkom ove godine rekao da će se pozabaviti tim problemom kroz prioritetne liste čekanja, na kraju ove godine problem je u potpunosti ostao isti ili čak i gori. Vjerojatno, kao i za druge propuste i nerješavanja ovog problema, Kujundžić ima neki samo njemu logičan odgovor. 

zdravstvo

Kujundžić

bolnice

liste čekanja

newsletter

Prijavite se na Newsletter