što se to događa u susjedstvu?

Likvidacija poznatog poduzetnika s 'potpisom vlasti'? 'U Republici Srpskoj vlada odsustvo sigurnosti i zakona. Dodik je bog i otac, zakon i vrhovni sud'


Mia Peretić
23.04.2019.19:00
Likvidacija poznatog poduzetnika s 'potpisom vlasti'? 'U Republici Srpskoj vlada odsustvo sigurnosti i zakona. Dodik je bog i otac, zakon i vrhovni sud'
CROPIX

sažeto

Postaje li ubojstvo nepodobnih metoda obračuna u Banja Luci?


Mia Peretić
23.04.2019.19:00

Nakon vijesti o likvidaciji banjalučkog poduzetnika Slaviše Krunića, koji je s tri hica u sačekuši ubijen ispred svog imanja u Glamočanima kraj Banja Luke u Republici Srpskoj, tamošnji mediji spekuliraju da se radi, kako je na svom Twitter profilu napisao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, o "ubojstvu s potpisom vlasti".

Ubojstvo s potpisom vlasti?

Vrlo ozbiljna optužba reklo bi se. No ne i sasvim zanemariva ako se u obzir uzme činjenica da je ubijeni poduzetnik prije nekoliko godina otvoreno govorio o pokušajima vlasti Republike Srpske da ga reketare s obzirom na to da, kako je tvrdio, iza njega ne stoji nitko od vladajućih stranaka. Govorio je i o pritiscima da proda svoju tvrtku "Sector Security", a kao one koji pritisak vrše, te koji su kompaniju željeli kupiti, prokazao je ljude s tamošnje političke scene. 

"Kao rođeni Banjalučanin postao sam nepodoban, ne zaslužujem imati tu kompaniju, netko drugi mora biti vlasnik i mora biti pod kontrolom. Bili su pritisci da se kupi kompanija. Bila je odluka da je neću prodati ljudima koji nisu dio priče koja gradi ovu zemlju, koji ne žele dobro našoj djeci za budućnost. A oni su oni koje svakodnevno gledamo na političkoj sceni", rekao je svojevremeno Krunić gostujući na Face TV,. Te se izjave, zbog načina na koji je ubijen, danas tumače kao potencijalni razlog njegova smaknuća.

Likvidacija poduzetnika, ubojstvo Davida Dragičevića, formiranje entitetske policije. Što se to zbiva u Republici Srpskoj?

Ovo nije jedino ubojstvo kojem se u Republici Srpskoj stavlja politički predznak. Dobro je poznat slučaj zataškavanja okolnosti u kojima je preminuo mladi David Dragičević, a čiji se otac Davor već godinu dana bori za istinu o smrti svojega sina. 

Obračunava li se Dodik tako s neposlušnima?

Postaje li ovo način razračunavanja s nepodobnima u RS-u, komentirao je naš sarajevski izvor. Prije svega, napominje, još nema dovoljno informacija o slučaju ubojstva poduzetnika Krunića, no tvrdi da svi protivnici politike člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorada Dodika, rijetke iznimke na tamošnjoj sceni, riskiraju da im, u najmanju ruku, njegovi ljudi ozbiljno naude.

"U Republici Srpskoj vam je situacija takva da je u Dodikovim rukama sve, dakle kompletna vlast što uključuje banke, policiju, intelektualnu elitu i političare. Čast iznimkama, nisu česte. Na području Europe, a i šire, ne postoji takav silan diktator kao što je on. Slučaj Davida Dragičevića pokazuje kako funkcionira vlast RS-a, vlast u kojoj se mogu lažirati nalazi obdukcije, može se slagati da je netko bio narkoman pa pao u rijeku, tako da taj slučaj plastično oslikava kakvo je tamo stanje. Davidovo ubojstvo nije prvo koje je zasad nerazjašnjeno, postojalo je prije toga nekoliko vrlo sumnjivih slučajeva u kojima se na izvjestan način prepoznao rukopis vlasti, iako se nije uvijek nužno radilo o Dodikovoj vladavini", opisuje nam sugovornik i dodaje:

"Tamo vam se događa jedno odsustvo sigurnosti i zakona. Dodik je bog i otac, zakon i vrhovni sud. Njegova je bahatost bezgranična". 

Damir Krajac / CROPIX

Od umjerenog socijaldemkrata do vatrenog nacionalista

Od umjerenog socijaldemokrata pretvorio se u vatrenog nacionalista koji svoju politiku temelji na strahu. Kao jedan od dokaza za takav stil nedavna je najava o osnivanju do sada nepostojećeg pričuvnog sastava policije u tom entitetu, koji ministar unutarnjih poslova RS-a Dragan Lukač pravda povećanim priljevom migranata, a oporba smatra činom dodatnog zastrašivanja naroda i širenja terora.

Robert Fajt / CROPIX

"Dodik jaše na nacionalizmu i svako malo Srbima govori da su od nekoga ugroženi. Ove je sezone 'u modi' ugroženost od Bošnjaka, muslimana, u nekoj prošloj je to bila ugroženost od Hrvata. To je stalna mantra koja služi da ljudima zamagli oči. Jer pazite, tamo je prosječna plaća 350 eura, prosječna penzija 150. Ljude na neki način treba spriječiti da osvijeste što se događa i to radi plašeći ih drugim i drugačijim", pojašnjava nam izvor, komentirajući letargiju međunarodne zajednice.

"Međunarodna zajednica sve to šutke prati i ne reagira, nadajući se da će to jednom propasti, i da mogu reći "Vidite, probali smo s ovim jadnim Bosancima i to ne ide". 

I doista, Valentin Inzko, austrijski diplomat koji je već 10 godina na dužnosti visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, često je u medijima opisivan kao gotovo nevidljiv, te koji na Dodikove manevre s forsiranjem zastave RS-a u prostorijama Predsjedništva, te pljuvanje po samoj Bosni i Hercegovini, kao događaje na Dan Republike Srpske uglavnom prešućuje. 

Policija identificirala dvojicu napadača, traga se za trećim

Policija još istražuje okolnosti ubojstva poduzetnika Krunića. Iako motiv još nije poznat, kao jedan od napadača identificiran je Željko Kovačević koji je smrtno stradao u razmjeni vatre s Krunićevom pratnjom, odnosno tjelohraniteljima. Kako piše Dnevnik.ba, oko podneva je uhićen još jedan osumnjičenik Emilio Balda, također poznat policiji zbog izvršenja teških kaznenih djela, te koji je 2006. godine bio ranjen u pokušaju bijega iz banjalučkog Okružnog suda. Policija navodno traga za još jednom osobom, a u čitavom mjestu vlada opsadno stanje. 

ubojstvo

Milorad Dodik

Banja Luka

Republika Srpska

slaviša krunić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter