Anketa: Što biste vi dodali?

Lijepa naša ostala bez snaša, studija o iznimno bitnom pitanju promjene teksta himne


Valerija Bebek
19.04.2019.12:50
Lijepa naša ostala bez snaša, studija o iznimno bitnom pitanju promjene teksta himne
Danijel Soldo / Cropix

sažeto

Nemamo ništa protiv Mure i Međimurja, ali inicijativa za promjenu riječi himne potaknula nas je na razmišljanje


Valerija Bebek
19.04.2019.12:50

Zasigurno ste čuli za jednu od najvažnijih reformi koja je pokrenuta u Lijepoj našoj. Ovog puta nije riječ o preimenovanju nekog trga ili uklanjanju spomenika ili biste, nego o izmjeni teksta državne himne. U tekst pjesme Horvatska domovina koju je napisao zagrebački pravnik Antun Mihanović, dodala bi se još jedna rijeka. Pjesma je postala postala temelj današnje himne, jer od 14 kitica, za himnu su uzete četiri.

Ako ste i vi prvo pomislili da je to inicijativa da se uz Dravu i Savu uvrsti Čikola, e pa zeznuli ste se. Riječ je o Muri.

Čakovečka udruga Zrinska garda predložila je Hrvatskom saboru da stih himne 'Teci Dravo, Savo teci', glasi 'Muro, Dravo, Savo teci'. Udruga se inače, kako joj i ime daje naslutiti, bavi promicanjem i čuvanjem tradicije obitelji Zrinski.

Ivica Vlasic / Cropix

Predsjednik Zrinske garde Đuro Bel objasnio je da je Mura granična rijeka prema Europi. I eto sasvim slučajno dio je imena regije - Međimurje. Logično da Mure nema u pjesmi koja je objavljena u književnom listu Danica u ožujku 1835. Tada spomenuta rijeka nije ni bila dio Hrvatske.

Po tekstu himne često se 'prčkalo'

Prije točno 100 godina Međimurje je priključeno Matici Hrvatskoj i time je najsjevernija granica naše zemlje postala Mura. "Upravo je ta stoljetna obljetnica prilika da se podsjeti kako je Međimurje u povijesti dugo bilo pod tuđinskom upravom, ali nije izgubilo hrvatski značaj", kazao je Bel.

Nije da u 100posto imamo nešto protiv Mure ili Međimurja, svima koji nas čitaju sigurno je poznato da imamo kolegu iz tog kraja, koji rado i često piše o svojoj rodnoj međimurskoj grudi. A ova inicijativa za ažuriranjem teksta himne prema stanju geografskih granica, podsjetilo nas je na još neka moguća ažuriranja sukladno trenutnom stanju u zemlji.

KAKO IZGLEDA MEĐIMURSKI PIR: Prodaje se sve od malodobnih djeveruša do šalice zelja, ali najveći je hit ipak trenutak u kojem vam se dvorište pretvori u deponij

Ne bi to bio prvi put da se tekst himne mijenjao. Tako je za vrijeme Drugog svjetskog rata originalan stih, simpatično što je to ovaj isti s rijekama 'Teci, Sava hitra, teci' - također promijenjen u: 'Savo, Dravo, Drino teci'. Ta se promjena nije održala iz očitih razloga.

Nekoliko puta se ubacivalo i sinje more, da bi se na kraju ta promjena i zadržala.

'Lijepa naša ostala bez snaša', naš je prijedlog nadopune teksta himne. Recite nam u anketi kako što mislite o izmjeni riječi himne, a u komentarima slobodno dodajte po vlastitoj inspiraciji pokoji stih ili čak i cijelu strofu.

Međimurje

himna

Lijepa naša

Mura

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter