nisu dobre samo na tanjuru

Lignje spašavaju planet? Ne, nije riječ o novom filmu B kategorije, već ozbiljnom znanstvenom otkriću!


100posto
29.07.2019.16:00
Lignje spašavaju planet? Ne, nije riječ o novom filmu B kategorije, već ozbiljnom znanstvenom otkriću!
Profimedia

sažeto

Znanstvenici vjeruju da bi upravo lignje mogle riješiti problem plastike u oceanima


100posto
29.07.2019.16:00

Više od osam milijuna tona plastike svake godine završi u oceanima što razara morski život i nanosi štetu ekosustavu. No, čini se da je sasvim moguće kako se ključ rješenja borbe protiv zagađenja plastikom nalazi baš u moru: znanstvenici su nedavno otkrili kako bi se proteini koji se nalaze u lignjama mogli koristiti kao održiva alternativa plastici.

Proteini u lignjama kao održiva alternativa plastici

Naime, lignje svoj plijen hvataju pomoću vakuumskih čašica na svojim pipcima. Te 'čašice' su opremljene oštrim 'prstenastim zubima' koji drže hranu, a koji su napravljeni od proteina sličnih svili, te su stoga u posljednjih nekoliko godina postali predmet znanstvenih istraživanja. 

Melik Demirel sa Sveučilišta u Pennsylvaniji vodeći je autor novog izvješća koje se bavi novim materijalima koji su izrađeni iz tih proteina. Znanstvenik kaže kako je njegov tim uspio proizvesti prototip vlakana, premaza i 3D predmeta napravljenih od proteina lignjinih prstenastih zuba - proteina SRT.

Nadalje navodi kako su ti prirodni materijali biorazgradivi, te da mogu pružiti izvrsnu alternativu plastici. SRT proteini mogu se proizvesti u laboratoriju pomoću genetski modificiranih bakterija, što znači da nije potrebno ubijati lignje. Proces se temelji na fermentaciji, korištenju šećera, vode i kisika.

Profimedia

Imaju svojstvo samoobnavljanja

Istraživači kažu kako SRT proteini imaju izvanredna svojstva, a materijali koji se od njih prave vrlo su elastični, fleksibilni i jaki. Oni također imaju sposobnost termičke i električne provodljivosti, ali i samoobnavljanja, što daje potencijal za neke nove primjene.

zagađenje

plastika

ocean

lignja

protein

newsletter

Prijavite se na Newsletter