FOTO, video: RADOVI ĆE KOŠTATI 28 MILIJUNA KUNA

Legendarni Titov brod Galeb kojim su šetali Brežnjev, Gadafi i Haile Selasie konačno ide u remont


Tomislav Kukec
01.12.2018.12:30
Legendarni Titov brod Galeb kojim su šetali Brežnjev, Gadafi i Haile Selasie konačno ide u remont
Srđan Vrančić / Cropix

sažeto

Kultni brod bio je ploveća rezidencija jugoslavenskog predsjednika koji je njime u 14 putovanja posjetio 18 zemalja na tri kontinenta


Tomislav Kukec
01.12.2018.12:30

Brod Galeb, legendarno plovilo jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, koje godinama trune na riječkom vezu, konačno će u remont, a za to će biti izdvojeno gotovo 28 milijuna kuna. 

Posljednji put Tito je Galebom putovao '79.

Brod dugačak 117 metara bio je do kraja Drugog svjetskog rata u njemačkom vlasništvu te se zvao Kiebitz, a izvađen je 1947. s dubine od 22 metra te je luksuzno uređen kako bi služio kao Titova rezidencija. 

Tea Cimaš / Cropix

Tito je njime putovao 14 puta, posjetivši 18 zemalja u Europi, Aziji i Africi, a na svojim je putovanjima Galeb prešao oko 85 tisuća nautičkih milja. 

Gotovo da nema važnijeg svjetskog državnika koji se nije ukrcao na kultni brod. Njegovim su palubama šetali engleski premijer Winston Churchill, u luksuzu su uživali Moamer Gadafi, Haile Selasie, marokanski kralj Hasan II, Nikita Hruščov, Leonid Brežnjev...

Brod je devedesetih doživio sličnu sudbinu kao Jugoslavija - raspao se, te više nije bio u plovnom stanju. Posljednje Titovo putovanje plovećom rezidencijom bilo je još 1979., a Galeb je početkom devedesetih otegljen u Boku Kotorsku gdje je nastavio propadati.

Tea Cimaš / Cropix

Traži se adekvatno brodogradilište

U Hrvatsku je iz Crne Gore vraćen krajem devedesetih, kada ga je kupio grčki investitor, no odustao je od planova obnove pa je brod do danas vezan u brodogradilištu Viktor Lenac, gdje je godinama nastavio trunuti i propadati. Prije gotovo deset godina Grad Rijeka zaključila je da se radi o vrijednom kulturnom dobru te su postali vlasnici broda na javnoj dražbi riječkog Trgovačkog suda, plativši ga 150 tisuća američkih dolara. No, ni to nije bilo dovoljno da se prione radovima.

Tea Cimaš / Cropix

Ipak, kako javlja Glas Istre, stvari su se počele pomicati s mrtve točke. Tako je Rijeka raspisala javni natječaj za 27,6 milijuna kuna vrijedan posao obnove i uređenja brod koji bi trebao biti pretvoren u muzej. Traže brodogradilište koje bi bilo voljno i sposobno odraditi taj posao. Natječaj je, javlja list, otvoren do 3. siječnja 2019. godine, a vjeruje se da bi poslovi na remontu trebali biti gotovi tijekom 2020. godine.

Jednom kada bude uređen, Galeb će biti otvoren za javnost kao muzej s javnim i ugostiteljskim sadržajima. 

Na internetu je dostupno i više videa Titove plovidbe, a evo kako je izgledao jedan tadašnji TV prilog o plovidbi legendarnog Galeba. 

Rijeka

Jugoslavija

Josip Broz Tito

galeb

remont

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter