još da je krstičević nešto kupio...

Lani je zabilježena rekordna potrošnja država na naoružanje, čak se i istočna Europa uključila u utrku


Daniel Radman
29.04.2019.10:25
Lani je zabilježena rekordna potrošnja država na naoružanje, čak se i istočna Europa uključila u utrku
Getty Images-

sažeto

Amerikanci su uvjerljivo vodeći, na oružje potroše kao osam zemalja koje ih slijede na ljestvici


Daniel Radman
29.04.2019.10:25

Na oružje su prošle godine države potrošile basnoslovne 1,822 milijarde američki dolara. Prva loša vijest za sve pacifiste glasi da je to povećanje od 2,6 posto u odnosu na lani, a druga je da je srušen povijesni rekord. Ili, bolje rečeno, otkako istraživanje provodi Stockholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja (SIPRI), a oni to rade još od 1988. godine.

Potroši se 239 dolara po stanovniku

Getty Images

A i to je samo legalna potrošnja. U obzir su uzeti samo službeni podaci, prema kojima se godišnje na oružje potroši 239 američkih dolara po glavi, što znači da je neslužbeno brojka nešto i veća. Očekivano, listu predvode SAD koje potroše istu količinu dolara kao osam zemalja koje na ljestvici drže pozicije iza njih, dakle sve one do devetog mjesta. 

Za usporedbu, SAD su lani uložile 649 milijarde, a drugoplasirana Kina je 250 milijardi dolara. SAD je u procesu modernizacije vojske i za očekivati je da će dominirati ovom ljestvicom najmanje u iduća dva desetljeća jer namjeravaju obnoviti i svoj konvencionalni i nuklearni arsenal.

Rusija pokrenula lavinu

Getty Images

'Rivalna' Rusija tek je na šestom mjestu, njihov vojni proračun čak je i pao je za 3,5 posto, ali i tu postoji kvaka. Troškovi se računaju u dolarima pa je razliku 'pojela' inflacija. Gledajući u domaćoj valuti, rublju, Rusi su na približno jednakoj potrošnji kao i lani.

Između SAD i Rusije natiskale su se tri azijske zemlje, Kina, Saudijska Arabija i Indija, a jedina od europskih zemalja koja se našla u 'top 5' jest Francuska. Zapadni stručnjaci ističu da je zbog ruskih ulaganja u naoružanje došlo do lančane reakcija na istoku Europe, pa su tako svoje proračune povećale i Ukrajina, Poljska, Bugarska, Latvija, Litva i Rumunjska. Srećom, zemlje naše regije nisu spomenute u izvještaju SIPRI-ja.

Azijci dominiraju potrošnjom

Getty Images

Na globalnoj razini, posebno zabrinjava potrošnja na oružje u Aziji. Indija i Pakistan, dvije nuklearne sile sukobljene oko Kašimira, također troše milijarde. Indija je lani potrošila 66,5 milijardi, a i Pakistan je potrošio oko 14, a osim već spomenutih zemalja u top 10 su se našli i Japan i Južna Koreja.

utrka

naoružanje

potrošnja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter