tragična mala junakinja

Lajkina priča: Zašto su baš nju prije 60 godina poslali u svemir i kako su lagali o njezinoj smrti


Ružica Matić
03.11.2017.20:40
Lajkina priča: Zašto su baš nju prije 60 godina poslali u svemir i kako su lagali o njezinoj smrti
Profimedia/Wikipedia

sažeto

Svi su znali da je to za psa put bez povratka, no nisu očekivali da će skončati tako brzo i na tako neugodan način


Ružica Matić
03.11.2017.20:40

Prije točno 60 godina, 3. studenog 1957., Lajka, umiljata mješanka s moskovskih ulica, ušla je u povijest kao prvo živo biće lansirano u Zemljinu orbitu.

Adilja Kotovska, 90-godišnja ruska biologinja koja je pripremala prvog psa-kozmonauta za misiju, kaže kako je Lajkina posljednja večer na Zemlji bila vrlo emotivna.  

„Zamolila sam je da nam oprosti. Plakala sam dok sam je mazila posljednji put“, prisjeća se Kotovska. Svi su znali da je to za psa put bez povratka, no nisu očekivali da će skončati tako brzo i na tako neugodan način.

Lajka je bila jedan od šest pasa, moskovskih lutalica, treniranih za misiju čiji je cilj bio ispitati koliko je sigurno slati ljude izvan Zemljine atmosfere. Imala je tri godine i težila šest kila kad su je našli. Bila je pametna, poslušna i jako dobra na svim testovima, ali to nije bio glavni razlog zašto su izabrali baš nju.

Profimedia

SSSR je htio da se 'prvi kozmonaut' svidi javnosti, a Lajka je bila iznimno šarmantan pas, neodoljivog, uvijek pomalo začuđenog pogleda.

Šarm ju je osudio na tragičnu sudbinu

Već trening za misiju bio je prava tortura. Kako bi se psi prilagodili putovanju u kapsuli dugoj samo 80 centimetara, biologinja Kotovska ih je postupno premještala u sve manje kaveze. 

Provodili su vrijeme u centrifugi, simulatoru gravitacijskih sila koje se stvore u trenutku lansiranja, a izlagalo ih se i sličnim razinama buke. Hranili su ih samo želatinastom hranom kako bi se navikli na uvjete u letjelici.

"Birali smo samo ženke jer one ne trebaju dignuti nogu dok uriniraju, što znači da im treba manje prostora nego mužjacima. A lutalice smo birali jer ih bilo više i bile su manje zahtjevne. Naravno da smo znali da će uginuti na letu, jer u ono doba nije bilo načina da je vratimo natrag", rekla je Kotovska. 

Sputnjik 2 lansiran je u 5.30 ujutro po moskovskom vremenu iz Kazahstana, mjesta na kojem će se kasnije razviti kozmodrom Bajkonur. 

"Isprva je sve bilo u redu. Naravno, tijekom lansiranja Lajkino srce jako je ubrzalo, ali nakon tri sata puls se vratio u normalu", priča Kotovska. 

Profimedia

Iznenada, tijekom devetog kruženja oko Zemlje, temperatura u kapsuli počela je rasti i dosegla je 40 stupnjeva Celzija. Lajka je uginula od dehidracije.  

Lagali su da je živa na radiju

Sovjetski znanstvenici vjerovali su kako bi pas mogao preživjeti osam do deset dana, ali nije izdržao niti dan u Sputnjiku. Vlasti su nakon Lajkine smrti obmanjivale javnost kako bi sakrili neuspjeh.

Državni radio je danima trubio kako je pas živ i zdrav, a kad su konačno objavili da je mrtva lagali su da su joj dali smrtonosnu dozu droge u hrani kako bi je poštedili neugodne smrti pri povratku na Zemlju.

Satelit s Lajkinim ostacima izgorio je u atmosferi pet mjeseci kasnije, 14. travnja 1958., negdje iznad Antila. 

"Što više vremena prolazi, više mi je žao. Nismo to trebali napraviti. Od tog leta nismo naučili dovoljno da bi opravdali smrt psa", rekao je krajem 90-ih godina  Oleg Gazenko, jedan od znanstvenika koji je radio na toj misiji.

Profimedia

Prve životinje koje su lansirane u svemir i vratile se žive bile su mješanke Belka i Strelka u satelitu Sputnjik 5, u kolovozu 1960.

Uspjeh te misije uvjerio je sovjetske vlasti da pošalju i prvog čovjeka u svemir. U travnju 1961., tri i pol godine poslije Lajke, Jurij Gagarin postao je prvi kozmonaut u povijesti

100posto vremeplov

Lajka

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter