Najveći potresi u Hrvatskoj

Kvarner se trese, ali rekord je na jugu: Nevjerojatnih 7.6 po Richteru uništilo je Dubrovnik


Vjekoslav Paun
09.08.2017.09:00
Kvarner se trese, ali rekord je na jugu: Nevjerojatnih 7.6 po Richteru uništilo je Dubrovnik
Reuters

sažeto

Potres u Dubrovniku iz 1667. godine najrazorniji je u povijesti hrvatskih krajeva. Dubrovačka republika nikad se nije oporavila i na kraju je zbog tog potresa i kapitulirala...


Vjekoslav Paun
09.08.2017.09:00

Serija posljednjih potresa zabrinula je Kvarner i okolicu, posebice nakon što je tijekom dana jačao sve do 3.9 stupnjeva po Richteru. Brojni su zabrinuti Riječani teško oka sklopili u noći sa utorka na srijedu, a navodno je bilo i onih koji su prespavali u automobilima. Za usporedbu u Japanu teško da bi itko i trepnuo na takav potres, jer samo takvih, do 3.9, zadesi ih i do nekoliko desetaka tisuća puta - godišnje...

Srećom Hrvatska nije na tako trusnom području kao zemlja izlazećeg sunca i prema procjenama lokalnih seizmologa u našoj se zemlji osjeti oko 60-ak potresa godišnje. Prema karti seizmičnosti Hrvatske izrađenoj na temelju više od 40 tisuća potresa za koje se uopće zna, najugroženija područja su krajnji jug zemlje, zagrebačko i riječko područje, a najmanje - istočna Slavonija.

Povijest nas uči da je na ovim prostorima bilo itekako opakih potresa, a najjači je bio onaj u Dubrovniku 1667. godine. Tog 6. travnja golemo kamenje kotrljalo se sa Srđa i rušilo sve pred sobom, tsunami je potapao brodove, a požar je sve - dokrajčio. Na kraju je cijeli grad nastradao, a izbrojeno je oko 3000 mrtvih. Procijenjeno je da je bio jak oko 7.6 po Richteru, a potres tog intenziteta dogodio se još 361. godine, kada je u more propao grad Cissa (danas Caska) na otoku Pagu.

Još jedan veliki potres ostao je zapamćen u hrvatskoj povijesti, a to je potres koji je zatresao Zagreb, 9. studenog 1880. godine. Potres je bio jačine 6,3 stupnja po Richterovoj ljestvici i, iako nije odnio mnogo ljudskih života (poginula je samo jedna osoba), ostavio je velike posljedice na razvoj grada. Prema starim zapisima ističe se da ni jedna kuća nije pošteđena, a ukupan broj oštećenih zgrada popeo se na 1758 kuća. Iako je zbog tog događaja mnogo stanovništva napustilo grad, potres je imao i pozitivnu stranu jer je tijekom njegove obnove grad Zagreb dobio neka nova velebna zdanja.

U nedavnoj povijesti veliki potres zatresao je južni dio Hrvatske, točnije mjesto Ston, 5. rujna 1996. godine, pri čemu su potpuno uništena tri sela, a izazvana je i velika materijalna šteta. Potres je bio jačine 5,6 stupnjeva prema Richteru.

Reuters

Pamte se i potresi od 28. siječnja 1990. u Kutini snage 6,5 po Richteru, zatim 2. siječnja 1906. u Kašini kod Zagreba magnitude 6,3 stupnja, slijede oni kod Velike Jamnice od 11. studenoga 1966. i između Novog Vinodolskog i Crikvenice od 12. ožujka 1916. snage 5,8 stupnjeva, potom kod Benkovca od 10. kolovoza 1901. i kod Pokupskog od 8. listopada 1909. snage 5,7, itd.

Seizmolozi upozoravaju da snaga potresa nije nužno povezana s njegovim posljedicama. Ilustrativna je sljedeća usporedba: u prosincu 2012. potres jačine 7,3 Richtera pogodio je Japan, nakon čega je javljeno da je ozlijeđeno deset ljudi. Šest godina ranije u iranskom gradu Bamu, znatno blaži potres, magnitude 6,6 Richtera, odnio je 30 tisuća života...

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter