zbrinjavanje pošlo po zlu, a novca nema

Kupola s radioaktivnim otpadom počela je propuštati. Zemlja je u tolikom očaju da su već najavljivali legalizaciju kokaina


Daniel Radman
22.05.2019.20:00
Kupola s radioaktivnim otpadom počela je propuštati. Zemlja je u tolikom očaju da su već najavljivali legalizaciju kokaina
Profimedia / Ilustracija

sažeto

Maršalove otoke snašla je velika nedaća zbog davnih pokusa američke vojske


Daniel Radman
22.05.2019.20:00

Ogromna betonska kupola  za skladištenje nuklearnog otpada koju su Amerikanci sagradili na Marshallovim otocimao počela je propuštati. Vijest nije od jučer, prve špekulacije su se pojavile prije pet godina, ali čini se da su stvari otišle predaleko, puno dalje nego što su odgovorni pomislili da će otići.

Potvrdio je to glavni tajnik UN-a Antonio Guterres za svog aktualnog posjeta Južnom Pacifiku.

'Upravo sam bio s predsjednicom Hildom Heine koja zabrinuta zbog rizika od curenja radioaktivnog materijala koji su pohranjeni u nekoj vrsti lijesa', izjavio je Guterres uz upozorenje kako bi jača oluja taj 'lijes' mogla - otvoriti.

Bombe 1000 puta snažnije od bačenih na Hiroshimu

Podsjetimo, SAD su na Maršalovim otocima poslije Drugog svjetskog rata vršile testiranje nuklearnih bombi, od kojih su neke bile čak 1000 puta snažnije nego 'Little Boy' (Mali dječak), prva atomska bomba u povijesti koja je bačena na Hirošimu. Na međunarodni pritisak, SAD su odustale od daljnih testiranja na području, no počinjena šteta osjeti se do danas.

Saniranje područja započelo je tek 1977., oko 4.000 američkih vojnika radilo je na projektu. Radioaktivni materijal doslovno su izbacili u ogromni krater bombe te ga potom 'zalili' betonom. Tako je nastala kupolasta građevina, a cijeli projekt je Amerikance stajao 218 milijuna dolara.

Problemi stižu i s klimatskim promjenama

Problem je bio u tome što se radilo samo o privremenom rješenju (novi projekt zbrinjavanja nikad nije ugledao svjetlo dana), a 45 centimetara betona koji nuklearni otpad dijeli od okoliša sve više popušta. No, drugi problem je sastav tla ispod kupole, navodno zbog njegove strukture voda već prodire u njega, a situacija bi mogla biti još gora ukoliko zbog klimatskih promjena dođe do dizanja razine mora. 

I s te strane su Marshallovi otoci su jedna od najugroženijih zemalja, a da bi skrenuo pozornost na goruće probleme zemlje bivši predsjednik države 2011. je najavio legaliziranje kokaina.

SAD

nuklearna bomba

nuklearni otpad

Maršalovi otoci

saniranje

kupola

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter