SERIJAL KULT(NE) LIČNOSTI

Kupao se u krvi dupina kako bi vratio mladost i vitalnost, a kada su mu rekli da bi moglo doći do atentata na njega pucao je iz revolvera u svoj odraz u ogledalu


Matej Devčić
28.07.2019.14:00
Kupao se u krvi dupina kako bi vratio mladost i vitalnost, a kada su mu rekli da bi moglo doći do atentata na njega pucao je iz revolvera u svoj odraz u ogledalu
Profimedia

sažeto

Bivši burmanski diktator tijekom svoje vladavine zemlju je doveo na rub kolapsa, a bio je i iznimno praznovjeran te je vjerovao astrolozima i numerolozima


Matej Devčić
28.07.2019.14:00

Politika vojnog diktatora Ne Wina koji je više od 25 godina vladao Mianmarom, koji se tada zvao Burma, bila je iznimno osebujna. Kombinirao je nacionalizam, marksizam i budizam, te je uspostavio sustav poznat kao "Burmanski put u socijalizam" nakon kojeg je zemlja od jedne od najbogatijih u Aziji postala jedna od najsiromašnijih.

Ne Win se rodio Rodio kao Shu Maung u obitelji iz srednje klase. Studirao je biologiju dvije godine, želeći postati liječnik, no kada je odustao od učenja, pridružio se Udruzi "Mi Burmanci" te je bio jedan od Trideset drugova, tajnog društva Burmanaca koje je početkom 1940-ih pružalo velik otpor Britanskoj Kolonijalnoj upravi.

Burma se 4. siječnja 1948. odvaja od Velike Britanije te započinje svoj život kao samostalna država. Nakon postignute nezavisnosti Ne Win se pridružio Burmanskoj vojsci nezavisnosti, a kasnije i Burmanskoj nacionalnoj vojsci.

Profimedia

Dolazi na vlast vojnim udarom

Po odlasku Britanaca razne etničke grupe, kao i dvije komunističke organizacije, uključuju se u borbe za vlast koja rezultira građanskim ratom u kojem većina zemlje pada u ruke raznih ustanika.

Vojska koju je predvodio Ne Win obranila je legalno izabranu vladu premijera U Nua. Vojska je prvotno podržavala legalni režim U Nua koji je želio pomoći zemlji. Vodio je politiku dobrih odnosa sa SSSR-om i SAD-om, ali je tražio i poseban put za burmanski narod.

Njegovi preambiciozni planovi izgradnje države vode u ekonomske probleme te zemlju počinju potresati etnički sukobi. U Nu 1958. vlast prepušta Ne Winu koji je tada bio general. On nakon dvije godine vlasti organizira izbore na kojima pobjeđuje opet U Nu. No četiri godine kasnije Ne Win ponovno dolazi na vlast vojnim udarom te na čelu zemlje ostaje do 1981. godine.

Kupao se u krvi dupina kako bi vratio mladost

Nakon preuzimanja vlasti započinje s provedbom "Burmanskog puta u socijalizam", osniva stranku pod nazivom "Burmanska stranka socijalističkog programa" koja je 1964. proglašena jedinom legalnom strankom u Burmi. Tijekom njegove vladavine dolazi do autarkije, odnosno stanja izolacije zemlje od međunarodnih veza.

Profimedia

Pod dojmom pobjede komunista u Kini, Ne Win je napravio još veći otklon od SAD-a, nacionalizirao gospodarstvo, a svaku naznaku proturežimskog djelovanja krvavo je gušio.

Osim što je imao sulude političke poteze, Ne Win je slovio i za luđaka. Mnogi tvrde da se kupao u krvi dupina kako bi vratio mladost i vitalnost, a bio je i iznimno praznovjeran.

Zbog sretnog broja naredio ukidanje novčanica od 50 i 100 kyata

Mostove je prelazi unatraške jer je vjerovao da se tako štiti od zla, a konzultirao se s astrolozima i numerolozima. Kada ih je pitao naginje li njegov režim previše ulijevo, oni su mu savjetovali da promijeni pravila u prometu i sva vozila prebaci na desnu stranu.

Astrolozi i numerolozi su mu rekli da je devet njegov sretan broj, pa je važne odluke donosio na dane koji imaju veze s tim brojem. Zbog toga je naredio ukidanje novčanica od 50 i 100 kyata i uveo one od 45 i 90 jer su djeljive s devet.

Kada su Ne Wina znali upozoriti da bi moglo doći do krvoprolića, on bi stao pred zrcalo, gazio komade mesa i pucao iz revolvera u svoj odraz da izbjegne atentat. Slušajući astrologe i numerologe otišao je toliko daleko da su njegovi vojnici ubijali sve pse u mjestima u koja bi dolazio jer mu je rečeno da se drži podalje od pasa, osobito onih s iskrivljenim repovima.

Getty Images

Smješten u kućni pritvor nakon uhićenja nekoliko njegovih rođaka

Ne Win se 1981. maknuo s čela države i vlast prepustio generalu Sanu Yuu, no on je i dalje ostao ultimativni politički autoritet koji je povlačio konce u zemlji sve do 1988. kada dolazi do ustanka u kojem su sudjelovali milijuni Burmanaca. U nasilnom gušenju tzv. "Ustanka 8888", kojem je cilj bilo postizanje demokracije, režim je poubijao više tisuća prosvjednika.

Tijekom devedesetih Ne Win je stavljen u kućni pritvor nakon uhićenja nekoliko njegovih rođaka zbog suradnje u navodnoj pripremi vojnog udara u toj zemlji, a 2002. umire. Jedini spomen o njegovoj smrti bila je plaćena osmrtnica koja se pojavila u nekim burmanskim novinama, a nakon što je kremiran, njegov pepeo je prosut u rijeku Yangon.

kult(ne) ličnosti

diktator

Ne Win

Mianmar

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter