Sveta biljka

Kujundžić kaže da nema šanse da se dopusti građanima sadnja konoplje. Zašto ne? Napušeni Hrvati bili bi veseliji i tolerantniji, a toga nam najviše nedostaje


Mia Mitrović
30.03.2019.19:50
Kujundžić kaže da nema šanse da se dopusti građanima sadnja konoplje. Zašto ne? Napušeni Hrvati bili bi veseliji i tolerantniji, a toga nam najviše nedostaje
iStock

sažeto

Ministar zdravstva se baš trudi biti najomraženiji u Plenkovićevoj vladi


Mia Mitrović
30.03.2019.19:50

Milan Kujundžić se zbilja iz petnih žila trudi biti najomraženiji ministar u vladi Andreja Plenkovića. Nakon niza spornih izjava i ignoriranja katastrofalnog stanja u zdravstvu u petak je građanima uspio pokvariti veselje i zbog izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droga koje su omogućile uzgoj konoplje u medicinske svrhe.

Na veliku žalost mnogih koji brojne tegobe liječe kanabisom, građani kanabis neće smjeti uzgajati, već samo specijalizirane farmaceutske tvrtke i ljekarne koje izrađuju lijekove. Vladi ne pada na pamet da građanima dopusti uzgoj kanabisa, rekao je novinarima Kujundžić u petak.

Bila dobra kralju Solomonu, a Kujundžiću nije 

Inače, 'građani' su konoplju uzgajali tisućama godina prije no što je Vlada odlučila to pravo dati samo tvrtkama koje će na tome masno zarađivati, a njihovi će lijekovi biti puni aditiva i upitne kvalitete.

iStock

Legenda kaže da je niknula na grobu kralja Salomona, a kao „mirisna trska” (knaeh-bosm) smatra se najvažnijim sastojkom „ulja posvećenih” kojim su pomazivani svi kraljevi i proroci Starog zavjeta. U svojim putopisima spominje je i Herodot, a u ljekovite, praktične i ritualne svrhe, pripravke na bazi biljaka vrste canabis sativa i canabis indica koristili su svi stari narodi prostranog euroazijskog kopna. Tisućljećima štovana kao sveta biljka, u 20. stoljeću marihuana nezasluženo dobiva stigmu štetne droge te biva proglašena ilegalnom i opasnom po život.

Panta rei 

Međutim, u posljednjih nekoliko godina, stav javnosti i struke prema marihuani okrenuo se za 180 stupnjeva te su, polako ali sigurno, pokrenuti procesi njezine postupne legalizacije. Polako, ali sigurno, teren za to priprema se i u Hrvatskoj, bez obzira na to što govori Kujundžić.

Reuters

Inače, od same biljke konoplje, osim ljekovitog ulja, može se raditi i do 20 tisuća najrazličitijih proizvoda! Benefiti uzgoja industrijske konoplje, ali i potpune legalizacije uzgoja i konzumacije kanabisa u Hrvatskoj su brojni, a od toga bi profitirale sve veće grane hrvatskog gospodarstva.

Osim toga, 'napušeni' Hrvati bili bi zdraviji, veseliji i tolerantniji. A upravo to je ono čega nam najviše manjka otkako je hrvatske samostalnosti…

Milan Kujundžić

konoplja

legalizacija

sloboda konoplji

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter