Turisti se ponašaju sve gore i gore

Kuhaju kavu na prijenosnom štednjaku u staroj gradskoj jezgri, ulaze u crkve u kupaćem, kamenuju ribe i misle da je to u redu. I onda se čude kad ih se izbaci iz grada


100posto
20.07.2019.16:00
Kuhaju kavu na prijenosnom štednjaku u staroj gradskoj jezgri, ulaze u crkve u kupaćem, kamenuju ribe i misle da je to u redu. I onda se čude kad  ih se izbaci iz grada
Cropix

sažeto

Neki turisti se baš i ne znaju ponašati


100posto
20.07.2019.16:00

Par njemačkih turista odlučio se na neobičan potez u Veneciji, a on ga je poprilično koštao. Par je odlučio skuhati kavu u podnožju venecijanskog mosta Rialto, ali su ubrzo kažnjeni s 950 eura te su morali napustiti grad. 

Par u dobi od 32 i 35 godina ugodno su se smjestili na dnu stepenica čuvenog mosta i odlučili na malom prijenosnom štednjaku skuhati kavu i u tome nisu vidjeli ništa neobično. No, lokalnom stanovništvu takvo ponašanje nije ni najmanje sjelo pa su ih prijavili policiji, koja je ubrzo izašla na teren uhitila maštovite turiste i kaznila ih s 950 eura zbog neprikladnog ponašanja.

Izbačeni iz grada

Nakon što su platili kaznu, morali su napustiti grad u skladu s nedavno usvojenom odlukom gradskog vijeća. U svibnju je donesena ta mjera gradskih oca te je do sada primijenjena čak 40 puta.

Ta mjera odnosi se na pravila pristojnog ponašanja, čistoće i sigurnosti koje treba poštovati u gradu suočenom s masovnim turizmom.  Tako među mjera je niz zabrana poput zabrane piknika na određenim lokacijama, kupanje u fontanama ili šetnje bez majice, kao i visoke kazne, uključujući i protjerivanje onih koji krše pravila.

Neki turisti se baš i ne znaju ponašati

"Veneciju treba poštovati a nepristojni ljudi koji misle da mogu doći ovdje i uvjereni su da mogu raditi bilo što im padne na pamet, trebaju shvatiti da zahvaljujući lokalnoj policiji, bit će uhićeni, kažnjeni i izbačeni iz grada", vrlo jasno je poručio gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro. 

Sve više turističkih gradova koji se suočavaju s masovnim turizmom donosi ovakve mjere zbog neprimjerenog ponašanja turista. Pa tako i hrvatski gradovi posljednjih godina počeli su uvoditi zabrane da se u povijesnim jezgrama gradova ne smije hodati u kupaćim kostimima ili gol do struka.

Kamenovali sabljarku

Ovih je dana isto tako stanovnike jednog grčkog otoka šokiralo ponašanje neodgojenih turista.

Tako su turisti u Chalkidiji na grčkom otoku Evia kamenovali jednu sabljarku koja se približavala obali kako bi na svijet donijela mlade. Kupači su se uspaničili jer su mislili da je riječ o morskom psu te umjesto da provjere ili pitaju nekog, odlučili su usmrtiti ribu i to kamenovanjem. 

Nakon tog mučnog čina deseci tisuća Grka potpisali su peticiju kojom smatraju i pozivaju na kažnjavanje turista koji su snimljeni kako bacaju kamenje na sabljarku. Već je prikupljeno 27.000 potpisa.

kazna

turisti

kava

Jadran

Venecija

newsletter

Prijavite se na Newsletter