Posljednji na svijetu

Kuba konačno dozvoljava svojim građanima korištenje Wi-Fi interneta, ali i dalje će ga kontrolirati država


100posto
01.06.2019.08:00
Kuba konačno dozvoljava svojim građanima korištenje Wi-Fi interneta, ali i dalje će ga kontrolirati država
Iva Bebek

sažeto

Od 2013. dozvoljeni su hot-spotovi i mobilni internet, ali lokalnom stanovništvui nije bilo dozvoljeno koristiti Wi-Fi


100posto
01.06.2019.08:00

Jedina zemlja na zapadnoj hemisferi, koja je imala restrikcije u pristupu internetu popušta. Kuba će dozvoliti korištenje privatne bežične internet veze - Wi-Fi, kao i uvoz opreme za to, javili su državni mediji te zemlje. Tom će dozvolom nestati i jedno od najvećih ograničenja upotrebe interneta na svijetu.

Unatoč restrikcijama tisuće Kubanaca su nelegalnom, krijumčarenom opremom napravili domaće digitalne mreže, a vlast je posljednjih godina za takva kršenja gledala kroz prste. Osim privatnim osobama, dozvolit će se i privatnim poduzećima da mušterijama pružaju internet, to bi na Kubi moglo potaknuti razvoj potpuno nepoznatog pojma i biznisa - internet kafei.

Iva Bebek

No, ova uredba ne znači da država neće kontrolirati internet, sada kada će dopustiti građanima da se povežu na internet vlastitom opremom i podijele ga s drugima. U telekomunikacijama na Kubi kompanija Etecsa će i dalje imati monopol i jedina će pružati uslugu interneta na tom otoku.

Do 2013. internet jedino za turiste

Kuba je u zaostatku za internetizacijom iza većine zapadnog (i istočnog) svijeta, što zbog nedostatka novca, što zbog dugogodišnjeg embarga SAD-a, kao i zbog zabrinutosti vlasti za protokom informacija. Do 2013. internet je uglavnom bio dostupan jedino u turističkim hotelima.

Iva Bebek

Vlast je nakon toga razvoj internetske povezanosti proglasila svojim prioritetom tako da je osnovala vanjske Wi-Fi hot spotove i mobilni internet.

Zbog spore brzine širokopojasnog interneta , neki Kubanci koristili su ilegalne antene kako bi se povezali s hot spotovima, nadajući se da će vlasti zažmiriti na taj prijestup. Čini se da će sada dobiti i službenu dozvolu da to i učine, kao i da pomoću rutera podijele tu uslugu.

Iva Bebek

Internet

Kuba

Wi-Fi

newsletter

Prijavite se na Newsletter